close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



5 ani de la #colectiv - Lantul uman al memoriei



| Organizator:
    Asociaţia Geeks for Democracy (G4D)
| Categorie:
    Premiul Special Organizația NEW ENTRY
| Problema de fond
    Comemorarea #colectiv si presiunea publica pentru justitie in acest caz sunt o datorie civica, dar in timpul pandemiei cu noul coronavirus sa marcam 5 ani de la #colectiv a fost cu atat mai necesar. Am renuntat la atat de multe in 2020 incat a devenit esential sa aratam ca nu uitam de cele 65 de victime de la #colectiv. De aceea, Geeks for Democracy a organizat un eveniment care sa ne aduca impreuna pentru dreptate si amintirea lor, in deplina siguranta a participantilor si cu respectarea tuturor masurilor de preventie antiCovid19.

| Scopul proiectului
    Scopul: comemorarea publica a victimelor de la #colectiv Obiective specifice: organizarea unui eveniment comemorativ; implicarea supravietuitorilor si a familiilor victimelor; vizibilitatea in media si social media a comemorarii. Obiective asociate: imbunatatirea cunostintelor despre #colectiv in randul publicului larg; presiunea asupra autoritatilor competenete in rezolvarea cazului #colectiv; cresterea implicarii civice.

5 ani de la #colectiv - Lantul uman al memoriei 5 ani de la #colectiv - Lantul uman al memoriei 5 ani de la #colectiv - Lantul uman al memoriei

| Aria geografica
    Bucuresti

| Rezumat
    In 2020 se implineau 5 ani de la #colectiv, cand copii si parinti, frati si surori, prieteni si iubiti au ars într-un club si ne-au schimbat viata fara ca macar sa stie asta. Geeks for Democracy organizeaza anual comemorari si alte actiuni menite sa pastreze in memoria romanilor ce s-a intamplat pe 30 octombrie 2015. In 2020 nu am putut comemora victimele printr-un mars sau alt tip de eveniment, din cauza restrictiilor impuse de Covid19, asa ca am organizat un lant uman al memoriei. Proiectul a avut mai multe componente: 1. afisarea portretelor victimelor pe treptele Tribunalului Bucuresti, pentru ca la 5 ani dupa #colectiv vinovatii nu sunt pedepsiti, iar victimele, supravietuitorii si familiile lor nu au primit inca dreptate 2. Lantul uman format din 400 de persoane distantate la cate 5 metri pe traseul Curtea de Apel Bucuresti - Pta Unirii - Clubul #colectiv; 3. Depunerea portretelor si moment de reculegere al participantilor, cu distantare la clubul #colectiv. Prin acest proiect, Geeks for Democracy si organizatiile partenere au reusit sa marcheze si in pandemie intr-un mod inedit momentul #colectiv, atat de important pentru istoria noastra recenta si sa atraga atentia asupra problemelor inca nerezolvate: un lant de incompetenta si coruptie inca ucide zi de zi in Romania; un lant de aroganta si impostura inca ne imbolnaveste in loc sa ne vindece in spitale; un lant de nepasare si iresponsabilitate continua nedreptatea in loc sa pedepseasca vinovatii in justitie.

| Date beneficiari direcţi
    Familiile victimelor comemorate, supravietuitorii din #colectiv, participantii in lantul memoriei si echipa organizatoare.

| Date beneficiari
    ~22.000.000 de cetateni romani (cf. estimari Institutul National de Statistica, februarie 2017), prin contributia evenimentului la constientizarea istoriei recente, pastrarea memoriei colective si promovarea implicarii civice ONG-urile partenere implicate si furnizorii Autoritatile centrale Mass media

| Activitati
    5 ani de la #colectiv - Lantul uman al memoriei inseamna o mana de voluntari care au reusit sa organizeze unul dintre putinele evenimente civice din anul pandemiei in Romania.
Activitatea s-a structurat in 4 etape.
Prima, de planificare a constat in conturarea conceptului, a echipei si a partenerilor, stabilirea calendarului, necesar logistic si buget, concepere materiale, lista si contactare furnizori.
Etapa a doua s-a concentrat pe crearea landing page-ului cu formularul inscrierii celor 400 de voluntari si locul lor fixat pe traseu, scrierea si distribuirea de materiale de presa, expunere media si social media, achizitie si productie materiale promotionale, inscriere si confirmare participanti, obtinere aprobari necesare.
Pe 30 octormbrie (a treia etapa) a avut loc lantul uman, cu componentele sale: 1. afisarea portretelor victimelor pe treptele Tribunalului Bucuresti, pentru ca la 5 ani dupa #colectiv vinovatii nu sunt pedepsiti, iar victimele, supravietuitorii si familiile lor nu au primit inca dreptate 2. Lantul uman format din 400 de persoane distantate la cate 5 metri pe traseul Curtea de Apel Bucuresti - Pta Unirii - Clubul #colectiv; 3. Depunerea portretelor si moment de reculegere al participantilor, cu distantare la clubul #colectiv.
La finalul proiectului, am facut evaluare si follow-up, cu monitorizare media, feedback echipa si voluntari, feedback parteneri.


| Rezultatele proiectului
    

| Bugetul
    5000

| Parteneri
    #REZISTENTA, Initiativa Romania, Coruptia Ucide, Asociatia Colectiv GTG 3010

| Website proiect
    https://colectiv.g4d.ro/





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes

-->