Participanti & Proiecte
Eli Construiește CASĂFacemBine
|
Organizator: Eli Vorbeste |
|
Categorie: Servicii de asistenta sociala |
Pe Alexandra si cei 6 copii ai sai i-a intalnit prima data Eli Neicut, initiatoarea proiectului, in 2018 de Craciun, la adapostul Sf Mihail si Gavril Slobozia. Acolo multe mame ca Alexandra se refugiaza cu copiii lor, pentru a scapa de sotii agresivi. Spre deosebire de alte mame, ea nu isi indemna copiii sa accepte cat mai multe ajutoare materiale din exterior. Ba mai mult, economisind cele 6 alocatii, aceasta a reusit sa cumpere o casa in satul vecin.
Totusi, linistea unui adapost din care nu te mai poate da afara nimeni, nu poate inlocui mirosul de igrasie, peretii crapati si acoperisul cazut.
Astfel Eli, impreuna cu alti prieteni pe care i-a ademenit in proiectul #CASAFacemBine, au decis sa creeze pentru copii fundatia unui viitor diferit de cel al mamei lor, construindu-le un loc sigur pe care sa il poata numi, in sfarsit, ACASA.
| Scopul proiectului
Construirea unei case care sa deserveasca nevoile celor 6 copii si ale mamei lor victima a abuzului domestic, pentru a da o sansa la un viitor mai bun celor 6.
Ridicarea unei constructii pe o structura cat mai sustenabila, astfel incat ei sa fie capabili sa o intretina pe termen lung.
Crearea unei comunitati de oameni care prin aptitudinile, talentul, contactele lor reusesc sa devina prieteni, sa fie ei exemple pentru comunitatea lor si astfel sa adune si donatii din mediul privat si alti voluntari.
| Aria geografica
Localitatea Vedea, jud. Giurgiu
| Rezumat
Statisticile spun ca in România, 1.2 milioane de femei cunosc violenta domestica, 1 din 10 femei fiind agresata atat fizic, cat si psihic de catre partener. Accepti, pana cand ajung si copiii sa treaca prin aceeasi durere. Si nu mai poti indura, decizi sa pleci.
Alexandra, mama a 6 copii, a gasit curajul sa plece de langa sotul agresiv cu toti copiii la un adăpost. Acolo am cunoscut-o si ne-a impresionat prin puterea sa de a munci in fiecare zi, astfel incat cei 6 copii ai sai sa aiba un viitor mai bun decat cel pe care l-a avut ea. Alexandra ne-a cucerit mai ales prin faptul ca, în ciuda resurselor limitate, a reușit să educe 6 pitici semeți și respectuoși.
Romania este a 3-a tara din UE in privinta abandonului scolar, din cauza saraciei, a lipsei sustinerii parentale si nu numai. Insa, prin proiectul #CASAFacemBine am decis ca, pe langa o casa, putem construi fundatia pentru un viitor mai bun pentru cei 6 copii!
De ce #CASAFacemBine? Casa care le este adapost celor 7 suflete are camerele aproape nelocuibile, peretii crapati si multe alte probleme pentru care reparatiile nu sunt suficiente, mai ales faptul ca nu exista fundatie, casa este din chirpici, iar ploaia nu iarta niciodata fisurile din tavan. Asadar, am ajuns la concluzia: „Construim o casa de la zero!”
Echipa coordonatoare a proiectului este formata exclusiv din voluntari, oameni care doresc sa demonstreze puterea unei comunitati. Din august pana in decembrie, echipa #CASAFacemBine a reusit sa stranga aproape 45000EUR, sa puna acoperisul pana la Craciun. 45.000EUR, o echipa de 15 voluntari, impreuna cu peste 30 de sponsori si sute de sustinatori reusesc acum sa schimbe destinele a 6 copii - o casa care in scurt timp va putea fi numita „acasa” de cei 6 si mama lor.
| Date beneficiari
Beneficiari directi: 6 copii (2 baieti, 5 si 6 ani 4 fete, 7,9, 11, 12 ani) si mama lor (adult - 31 ani)
| Date beneficiari
Comunitatea din satul Vedea 10 vecini care ajuta la nevoie la constructie, ridicat gunoi, ingrijit curte etc.
| Activitati
1.Stabilirea colaborarii cu ONG-ul „Fabrica de fapte bune”, ce ne-a conferit cadrul legal pentru a derula proiectul si a strange fondurile
2. Identificarea echipei de voluntari si a expertilor: inginer structurist, arhitecti, inginer de instalatii, constructor, stabilirea strategiei de prezentare a proiectului si de strangere de fonduri, stabilirea rolurilor in echipa(responsabil de proiect, fundraising, marketing, evenimente, financiar, project manager, achizitii)
3. Demararea procedurilor legale pentru obtinerea avizelor si autorizatia de constructie.
4. Evaluarea ofertelor de mana de lucru si materiale, identificarea constructorului si a echipei de executie.
5. Crearea unei comunitati in care fiecare poate ajuta cu o donatie sau timpul lor prin vloguri periodice si comunicare transparenta si organizarea evenimentelor de fundraising pe grupuri de varsta si interes- Familie - ateliere bratari, experiente in natura Brutaria cu Povesti, Mere de Voinesti, concerte caritabile si spectacole de teatru si vioara- unTeatru, 14thLANE, bakesales la corporatii - Finastra, Luxoft, DBSchenker, licitatii- Rotaract, 14thLANE, evenimente de constientizare a violentei in familie -ONG-ul „O lume mai buna”.
6. Implicarea beneficiarilor in strangerea de fonduri si ridicare constructiei in conditii de siguranta.
| Rezultatele proiectului
In primele 6 luni ale proiectului am reusit sa adunam aproximativ 45000EUR, 6 evenimente de strangere de fonduri organizate cu succes offline cu aproximativ 500 de persoane de toate varstele si din toate domeniile.
Chiar daca obiectivul principal este construirea acestei case, si pe moment, ne-a intristat ca frigul ne-a dat peste cap niste planuri, asta ne-a ajutat la obiectivul secundar- si anume educatia celor 6, sansa de a fi un exemplu pentru ei, de a le explica modalitatea de a rezolva probleme, obstacole, ca doar prin munca poti construi si ca atunci cand intervin obstacole nu trebuie sa renunti, ci, da sa mergem tot inainte!
Pe tot parcursul proiectului, am avut in vedere si bunastarea copiilor si a mamei lor, cu alimente, medicamente si toate cele necesare pentru a le asigura un trai decent. Astfel deja observam cum mama, cat si copiii au devenit mult mai responsabili, implicandu-se in activitatile zilnice si participand la prepararea meselor pentru echipa de constructii. De asemenea, de Craciun au daruit vecinilor si copiilor acestora din cadourile pe care le-au primit, oferind din putinul lor si celorlalti aflati in nevoie.
| Bugetul
212661
| Parteneri
- Organizațiile, instituțiile, companiile partenere implicate în proiect ONG - Fabrica de Fapte Bune, O lume mai bună, Over 4, Platforma Ro100 Victoriei Institutii - Primaria Vedea, Institutiile necesare avizelor si autorizatiei de constructie Companii - Leroy Merlin, Barrier, Transelectrica, Mura Studio Arhitectura, Roofing Expert Acoperisuri, Solidis, Geberit, Delta Studio, Macofil Caramida, MTM izolatii, IH Industrial House, Pallegrini, DSV, STD Logistics, Proiecte Diverse Electrice DIY, Finastra CSR, DB Schenker, Luxoft, Mere de Voinesti, UnTeatru, 14thLane, Brutaria cu Povesti, Media - TVR, DigiFM, Starea Natiei, A7tv, Trinitas TV, Life.ro, DaddyCool, Aluziva, Recorder
| Website proiect
www.elivorbeste/comunitate