Participanti & Proiecte
Ghidul Prosumatorului
|
Organizator: Asociația Solar Decatlon Romania |
|
Categorie: Apararea drepturilor individuale/ colective |
Intrucat obiectivul nostru era sa avem cat mai multi prosumatori posibil, mai intai a fost nevoie sa rezolvam lipsa unui cadru legal pentru acestia, iar apoi sa facem informatiile despre noul proces clar si usor de accesat.
In identificarea problemelor, am descoperit ca crearea unui cadru legal pentru clienti nu era suficient:
- Oamenii nu stiau ce este un prosumator sau ca pot si ar trebui sa devina unul
- Erau o multime de mituri despre energia solara: ca este prea scump, ca necesita modificari tehnice dificle, ca nu poate fi folosita ierna si multe alte exemple
- Informatiile despre procesul de autorizare erau greu de inteles si nu erau concentrate intr-un singur loc
- Pasii necesari nu erau clari, mai ales ca era o piata noua, cu norme de implementare dezvoltate in continuu
| Scopul proiectului
Dupa ce am reusit sa schimbam legea si sa facem posibila existenta prosumerilor, ne-am propus sa adunam toate informatiile necesare despre prosumatori si energia solara.
Obiective
- Invalidarea miturilor din jurul panourilor fotovoltaice si a energiei solare
- Promovarea beneficiilor de a deveni prosumator
- Adunarea tuturor informatiilor despre procesul de autorizare, echipamentele tehnice, scenariile economice, energia solara etc.
- Informatiile culese sa fie corecte, concise si usor de inteles pentru oricine, fie ca sunt un pasionat de PV sau cineva care nu stie ce este un prosumator
| Aria geografica
Bucuresti
| Rezumat
EnergiaTa este o initiativa romaneasca lansata acum trei ani pentru a face prosumatorii (micii producatori de energie curata, din surse regenerabile, energie care poate fi injectata in retea) o realitate si in Romania, pentru a accelera trecerea la o economie bazata pe energie verde.
Avand experienta de 2 ani de lucru cu autoritatile si organizatiile, ne-am dat seama ca niciun factor de decizie nu stie nimic despre problema prosumatorilor si ca totul este super complicat.
Dupa ce am vazut cat de neclare au fost multe lucruri despre acest proces si pentru ca piata prosumatorilor era la inceput, ne-am asumat un rol educational, pe langa cel de constientizare si de aceea am decis sa facem un Ghid al Prosumatorului.
Ne-am propus sa realizam un ghid care sa vina nu numai in ajutorul beneficiarilor finali, ci si al instalatorilor, dar si al celor care se ocupa local de autorizatii.
In 2016, Uniunea Europeana a prevazut deja un Sistemului Energetic cu cetatenii in centrul sau, unde sa poata beneficia de tranzitia energetica, de noile tehnologii pentru a-si reduce facturile, sa participe activ pe piata si unde sunt protejati consumatorii vulnerabili”.
Intre timp, Romania nu avea niciun plan in crearea unui cadru legal sau al unui plan pentru consumatori si eram ultimul loc in Europa la momentul respectiv la numarul de zile necesare instalarii panourilor fotovoltaice, peste 450 de zile. Chiar si dupa acest proces lung, tot nu puteai fi platit pentru energia injectata in retea.
| Date beneficiari
Beneficiarii directi sunt persoanele ce vor sa devina prosumatori (mici producatori, persoane fizice sau juridice, care detin centrale electrice de producere a energiei electrice din surse regenerabile cu puterea instalata de cel mult 27 kW).
| Date beneficiari
Indirect beneficiaza instalatorii si producatori din vanzarea de sisteme solare si consumatorii clasici si distribuitorii prin stabilizarea retelei. In comunitatea noastra avem peste 7000 de astfel de membri, fiind formata in mare parte de instalatori si viitori prosumatori, iar numarul acestora este in rapida crestere. Prin proiectul de finantare initiat de asociatia Fondului de Mediu, pentru care am fost consultanti in elaborarea ghidului de finantare, peste 30.000 romani vor deveni prosumatori anul acesta. Anul trecut erau 0, astazi vor fi 30.000 finantati doar din fonduri europene. Pentru ca exista o legislatie in vigoare acum care permita acest lucru, pentru ca niste tineri au avut un vis acum 3 ani.
| Activitati
Pentru primul ghid am contactat si organizat ateliere si evenimente cu toate partile interesate (instalatori, distribuitori), organizatii (autoritati, ONG-uri, sectorul academic) si mass-media. am discutat cu persoanele care doreau sa devina prosumatori si cu cei care au reusit sa instaleze un sistem fotovoltaic acasa.
Pentru cel de-al doilea ghid, ne-am asociat cu o importanta marca energetica, Engie, pentru a castiga credibilitate si pentru a obtine suport grafic de la o echipa cu experienta, deoarece eram o echipa atat de mica.
am identificat lucrurile relevante pentru publicul larg (cele mai frecvente intrebari ale oamenilor) folosindu.ne de comunitatea pe care am construit-o.
Pentru a gasi raspunsuri si clarificari la intrebarile comunitatii, am folosit relatiile noastre cu mass-media, autoritatile si partile interesate. am adunat toate intrebarile si concluziile comunitatii, reducand astfel cererile pe care autoritatile si companiile le-ar fi primit daca fiecare consumator ar fi actionat individual.
Cu toate informatiile adunate, am inceput implementarea. am inceput sa comunicam intentia de a publica ghidul, l-am anuntat la toate evenimentele la care am participat, pe site-ul nostru si in retelele de socializare.
Versiunea finala a fost lansata la un eveniment public cu peste 120 de participanti, inclusiv parti interesate (instalatori, Distribuitori, furnizori de energie), Organizatii (autoritati, ONG-uri, sectorul academic) si Media si a fost transmisa in direct.
| Rezultatele proiectului
Am facut un lucru imposibil posibil, astazi poti primi bani pentru energia injectata in retea. Mai mult, procesul este mult simplificat, iar costurile sunt mult reduse. In aceasta perioada am creat si prima comunitate de Prosumatori, cu peste 7.000 de membri, si o noua piata pentru companii din Romania, care acum genereaza locuri de munca.
Modificarile efective au un caracter legislativ:
Legea 184/2018
Ordin 228 / 28.12.2018
Ordin 227 / 28.12.2018
Ordinul 226 / 28.12.2018
Modificarile legislative au deblocat mai multe oportunitati in sectorul energetic. Un bun exemplu este initiativa administratiei Fondului de Mediu care a initiat 2 programe de finantare, pentru a stimula dezvoltarea sistemelor fotovoltaice:
Unul pentru clientii care subventioneaza 20.000 lei, sau 90% din costul total. Programul finanteaza 33.000 de astfel de proiecte, ceea ce inseamna ca, daca la inceputul anului trecut am avut 0 prosumatori, la sfarsitul acestui an vor fi cel putin 33.000
Una pentru locuinte izolate care subventioneaza 25.000 lei, sau 100% din costul total
Energiata in numere:
- In 2 ani am avut peste 110k vizualizari pe site-ul energiata si peste 55 k spectatori unici
- >7000 de membri ai comunitatii de prosumatori
- >6000 de urmaritori ai paginii de Facebook
- 15k de comentarii in comunitate
- 25,5k reactii in comunitate
| Bugetul
10000
| Parteneri
Engie
| Website proiect
energiata.org