close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Sanatos de Mic



| Organizator:
    Asociatia SAMAS
| Categorie:
    Sanatate
| Problema de fond
    În România, 26,75% dintre copiii între 6 și 9 ani sunt supraponderali.
Supragreutatea şi obezitatea răspund de peste 44% dintre problemele cauzate de diabet, de peste 23% dintre cele provocate de bolile ischemice cardiace şi de 7 - 41% dintre problemele cauzate de anumite forme de cancer. (conform INS)
Copiii şi adolescenţii obezi au un risc crescut de probleme articulare, apnee de somn, probleme sociale, psihologice. Copilul obez are risc ridicat de a deveni adult obez.
Deşi este rezultatul unui surplus de aport caloric, obezitatea se asociază foarte frecvent cu multiple deficienţe în micronutrienți. În România există date oficiale sporadice privind aportul alimentar la copiii preşcolari şi, deşi au fost elaborate ghiduri nutriţionale, ele nu sunt suficient popularizate şi nu sunt accesibile părinţilor, ca nivel de informaţie şi limbaj.


| Scopul proiectului
    Proiectul Sănătos de mic si-a propus să reducă prevalenţa obezităţii în rândul preșcolarilor și să îmbunătățească starea de nutriție şi sănătate pe termen lung, printr-un program naţional de educaţie şi dezvoltare de obiceiuri sănătoase pentru întreaga viaţă.

Sănătos de mic include activități dedicate personalului medical și didactic din grădinițe, părinților și copiilor. Specializăm cadrele medicale și didactice în nutriția sănătoasă a preșcolarului, organizăm lecții interactive cu copiii, ateliere de gătit sănătos și conferințe pentru părinți.


Sanatos de Mic Sanatos de Mic Sanatos de Mic

| Aria geografica
    Bucuresti

| Rezumat
    PREMISE:
26,75 % dintre copiii români sunt supraponderali
Locul 2 în top 10 probleme de sănătate la copii e ocupat de obezitate
60 % dintre copiii supraponderali devin adulți obezi
SCOP:
Reducerea prevalenței obezității în rândul copiilor, îmbunătățirea stării de nutriție și sănătate pe termen lung, printr-un program național de educație și dezvoltare de obiceiuri sănătoase pentru întreaga viață.
OBIECTIVELE PROGRAMULUI:
- constientizarea situatiei prezente, referitor la nutritia si aspectele de dezvoltare & sanatate a copiilor prescolari
- recunoaşterea importanţei deosebite a perioadei prescolare in formarea preferinţelor şi a obiceiurilor alimentare si de viata și a necesității introducerii educației nutriționale în grădinițe
- constructia unui program de educatie a copiilor, dar și a parintilor si educatorilor
STRATEGIE
- dezvoltarea unui Manual cu recomandarile de nutritie si stil de viata pentru de prescolari
- dezvoltarea de instrumente de educare destinate copiilor (activități interactive adaptate vârstei), parinţilor şi personalului din gradinite (Ghid pentru părinți, ateliere de discuții și gătit)
- formarea de formatori (asistente medicale și profesori din gradinițe) care sa pregătească întreg personalul din grădinițele în care activează , în vederea implementării programului
-implementarea efectivă în grădinițe, pe cele 3 ținte: copii, părinți, profesori.
REZULTATE:
- Manual pentru educatorii nutritionisti
- Ghid pentru parinti (și personalul din gradinite)
- Activități interactive pentru copiii prescolari (11 teme)
- 114 educatori nutritionisti pregatiti
- 2500 de ghiduri pentru parinti distribuite
- Ateliere de gătit cu părinții în 40 de grădinițe
- 3 conferințe pentru parinti


| Date beneficiari
    115 cadre didactice și medicale din 40 grădinițe

| Date beneficiari
    7.800 de copii, 11.700 de părinți

| Activitati
    Programul este menit sa sustina dezvoltarea și sanatatea copiilor, sa imbunatateasca aspectele de calitate a vietii si, pe termen lung, sa scada costurile cu asistenta medicala, la nivel familial si al bugetului public, prin:
1. să determine adoptarea unei politici naţionale în domeniul educaţiei nutriţionale a pre-scolarilor (vârsta la care se formeaza deprinderile alimentare)
2. să elaboreze instrumentelor necesare implementarii programului de educatie nutritionala a prescolarilor în grădinițe, părinților si personalului din grădinițe
3. să disemineze informații despre problematica nutriției la preșcolari, prin comunicare institutionala si publica
Programul include:
- dezvoltarea unui Manual cu recomandarile de nutritie si stil de viata pentru de prescolari, pornind de la Ghidul national pentru alimentatie sanatoasa si Ordinele Ministerului Sanatatii 1955/1995 si 1563/ 2008, cu implicarea Institutelor de specialitate
- dezvoltarea de instrumente de educare destinate copiilor (activități interactive adaptate vârstei), parinţilor şi personalului din gradinite (Ghid pentru părinți, ateliere de discuții și gătit)
- formarea de formatori (asistente medicale și profesori din gradinițe) care sa pregătească întreg personalul din grădinițele în care activează , în vederea implementării programului
- implementarea efectivă în grădinițe, pe cele 3 ținte: copii, părinți, profesori.


| Rezultatele proiectului
    Conform studiului realizat cu părinții participanți în programul pilot, numărul copiilor care consumă pește s-a dublat, iar consumul de lactate a crescut de la 38 la 45%. Studiul a fost de realizat Institutul Pentru Sănătatea Mamei și Copilului “Alessandrescu-Rusescu” pe baza chestionarelor completate de către părinții participanți în programul pilot din 2017.


Din 2017, de când programul Sănătos de mic a fost inițiat de Asociația SAMAS și Danone, acesta a fost implementat în 52 de grădinițe din sectoarele 1, 5 și 6, cu participarea a 7.800 de copii și a 11.700 de părinți. Au fost specializate 115 cadre didactice și medicale din grădinițe, iar părinții au participat la 40 de ateliere de gătit sănătos și 3 conferințe de nutriție. Cea mai mare realizare a programului de educație nutrițională pentru preșcolari Sănătos de mic este faptul că, în urma activităților din program, s-a dublat numărul de copii care consumă pește, de la 12 la 25% și a crescut consumul de produse lactate, de la 38 la 45%. Practic, proiectul Sănătos de mic a dublat numărul de copii care mănâncă pește.




| Bugetul
    543575

| Parteneri
    Asociaţia SAMAS, reprezentata prin Doamna Dr. Marina Oţelea, in calitate de director executiv și de dr. Diana VOICAN, coordonator proiect Danone - Productie si Distributie Produse Alimentare S.R.L., cu sediul în Bucureşti

| Website proiect
    https://sanatosdemic.ro/





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes

-->