Participanti & Proiecte
90 de ani de la stabilirea relatiilor diplomatice dintre Romania si Finlanda. Expozitie de documente istorice
|
Organizator: Asociatia Romana pentru Studii Baltice si Nordice |
|
Categorie: Arta si cultura |
Proiectul a fost gandit in contextul aniversarii a 90 de ani de la recunoasterea independentei Finlandei de catre Romania si de la stabilirea relatiilor dintre Romania si Finlanda. Realizatorii expozitiei au desfasurat o activitate de cercetare importanta in domeniul relatiilor romano-finlandeze si au apreciat ca o valorificare a acestor rezultate in beneficiul public este absolut necesara. Putin sau deloc cunoscute, relatiile dintre Romania si Finlanda, state ale UE, reliefeaza fondul comun al istoriei celor doua state, dar si unele particularitati. Am optat pentru orasele incluse in proiect avand in vedere dorinta de a ne adresa atat publicului cu o mai buna cunoastere a culturii si istoriei finlandeze, cat si publicului care a fost ocolit pana in prezent de evenimente si manifestari culturale provenind din Finlanda.
| Scopul proiectului
Expozitia noastra si-a propus rememorarea unora dintre momentele cele mai importante ale istoriei relatiilor politice, diplomatice, economice, culturale dintre Romania si Finlanda la 90 de ani de al debutul acestora, precum si aducerea acestora la cunostinta publicului larg prin crearea unei expozitii itinerante tematice. Piesa centrala a expozitiei a fost constituita din reconstituirea primei piese de teatru romaneasca in Finlanda in 1943, dar au fost prezentate numeroase alte documente ilustrative pentru tematica data.
| Aria geografica
Targoviste, Bucuresti, Constanta, Tulcea, Slobozia, Galati
| Rezumat
Proiectul a avut in vedere scoaterea in relief a diferitelor zone si niveluri de cooperare intre Romania si Finlanda, prezentarea momentelor celor mai semnificative ale relatiilor dintre aceste state, precum si aducerea lor la cunostinta publicului din municipiile si judetele vizate, facand astfel istoria legaturilor dintre cele doua state mai accesibila publicului larg, inclusiv a celui mai putin familiarizat cu aceste aspecte. Au fost selectate atat orase unde cultura si istoria finlandeze sunt ceva mai bine cunoscute, cat si unele unde acestea nu erau asa de bine cunoscute (Slobozia, Tulcea). Piesa centrala a expozitiei a fost constituita din reconstituirea pe baza fotografiilor inedite din Arhiva Teatrului National din Helsinki a reprezentarii primei piese de teatru romaneasca in Finlanda in 1943. Activitatile au vizat vernisaje de expozitie, prezentarea expozitiei, publicarea unei brosuri a expozitiei, publicitatea proiectului. Resursele au constat din documente de arhiva, resurse umane din cadrul Asociatiei Romane pentru Studii Baltice si Nordice (ARSBN) si din cadrul institutiilor partenere, resurse financiare ale ARSBN si partenerilor sai. Rezultatele au fost remarcabile, publicul prezent la expozitie a fost numeros, variat, iar aprecierile culese din presa si de la vizitatori au fost foarte favorabile.
| Date beneficiari
O parte a beneficiarilor (muzeografii, de exemplu) au fost direct implicati in realizarea expozitiei. Cei mai multi insa au avut posibilitatea de a vizita expozitia, de a discuta cu organizatorii acesteia, inclusiv cu cei doi realizatori ai expozitiei, presa a fost intotdeauna invitata si a comentat evenimentele ce au avut loc, iar ARSBN a pus la dispozitia tuturor celor interesati datele sale de contact in vederea transmiterii de impresii, comentarii, critici. In general, feedback-ul a fost foarte favorabil, iar mesajele si comentariile primite au fost laudative.
| Rezultatele proiectului
Principalul rezultat a fost acela de a aduce in fata publicului vizat (mediul academic si universitar, mediul invatamantului preuniversitar, corpul diplomatic acreditat la Bucuresti, mediul de afaceri, autoritati locale si centrale, publicul larg de diferite varste si conditii sociale) o adevarata istorie in imagini de arhiva a relatiilor dintre Romania si Finlanda, fiind vizate in egala masura legaturile politice, diplomatice, economice si culturale. Redarea in imagini graitoare a primei piese de teatru romanesti reprezentate in Finlanda Veste Buna, de Mircea Stefanescu, a carei premiera a avut loc la Teatrul National din Helsinki la 10 septembrie 1943, cu o distributie incluzand-o pe fiica lui Sibelius, Ruth Snellman, precum si pe marii actori Urho Somersalmi si Unto Salminen, a marcat unul dintre momentele de referinta ale expozitiei noastre. Au fost scoase in relief si alte moment remarcabile. In anul 1942 aparea la Bucuresti prima traducere a Kalevalei, realizata de Barbu Brezianu si prefatata de Ion Marin Sadoveanu. Personalitati romanesti precum scriitorul Liviu Rebreanu, pianistii Sergiu Celibidache, Silvia Serbescu, Dinu Lipatti, dansatoarea Iris Barbura, violonistul Virgil Pop au incantat publicul finlandez. Acelasi lucru se poate spune despre prezenta personalitatilor finlandeze in Romania. Intre acestea amintim pe celebrul dirijor Georg Schneevoight, pe Ragmar Numelin sau pe profesorul V.J. Mansikka. Publicarea catalogului expozitiei va ramane o marturie importanta a acestei expozitii.
| Bugetul proiectului (in RON)
45000
| Parteneri
Ministerul Afacerilor Externe, Ambasada Finlandei la Bucuresti, Complexul Naţional Muzeal Curtea Domnească, Targoviste, Muzeul Naţional de Istorie a Romaniei, Bucuresti, Muzeul de Istorie Naţionala si Arheologie, Constanta, Institutul de Cercetari Eco-Muzeale, Tulcea, Muzeul Judeţean Ialomita, Slobozia, Muzeul de Istorie, Galati, Editura Cetatea de Scaun
| Website-ul proiectului
http://www.arsbn.ro/90-de-ani-de-la-stabilirea-relatiilor-diplomatice-romano-finlandeze.htm