close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Relații sănătoase



| Organizator:
    Asociatia Necuvinte
| Categorie:
    Apărarea drepturilor individuale/ colective
| Problema de fond
    - Suntem pe ultimul loc în Europa la procentul din PIB acordat educației. Investeam 3,1% din PIB, acum este sub 2%.
- Ocupăm locul 1 în Europa la nr de mame minore
- Potrivit Interpol, ne aflăm pe locul 1 în Europa ca țară de origine a traficului de persoane în scop de exploatare sexuală, în special a minorilor.
Județele din sudul țării sunt în topul exploatării sexuale. Vizați sunt adolescenții care provin din familii defavorizate, cu un background de abuz și neglijență domestică. Informarea cu ajutorul școlilor este pentru mulți dintre ei sin gura modalitate de a afla cum se pot proteja.
Județul Olt este pe primul loc la nivel național în ceea ce privește numărul infracțiunilor sexuale săvârșite împotriva minorilor la o distanță foarte mică de județul Brăila.


| Scopul proiectului
    Crearea unui cadru pentru promovarea educației preventive prin informare.
Scopurile proiectului:
• Informarea și conștientizarea privind pericolele din mediul online, în strânsă legătură cu exploatarea sexuală și infracțiunile sexuale;
• Creșterea gradului de informare privind mijloacele de protecție împotriva potențialilor recrutori;
• Înțelegerea sexualității prin discuții libere;
• Înțelegerea conceptelor de relații sănătoase și intimitate;
• Prevenirea abuzului sexual și a comportamentelor abuzive în relații;
• Promovarea unor bune practici și instrumente pentru a educație


Relații sănătoase Relații sănătoase Relații sănătoase

| Aria geografica
    Națională

| Rezumat
    Obiectiv: Crearea unui cadru pentru promovarea educației preventive prin informare;
Scopul acestui cadru este acela de a crea un model pilot pentru educația preventivă în legătură cu infracțiunile sexuale - un model de bune practici.
Activități:
1. Crearea unui ghid de educație preventivă
2. Crearea unei campanii online pentru a promova mesajul și materialele create;
3. Educație Preventivă în cadrul evenimentelor școlare
În cadrul proiectului “Preventing sexual offences and recruitment of teenagers through online social networks“, a fost realizat Ghidul “Relații sănătoase” în limbile RO și EN.. Ghid structurat în 4 capitole, acoperind tematici de la siguranța online, intimitate și consimțământ, comunicare sănătoasă, forme de violență și legislația aplicabilă. Materialul este destinat elevilor de liceu, adolescenți cu vârste cuprinse între 14-18 ani, părinților lor, profesorilor, dar și creșterii gradului de consțientizare în rândul publicului larg.
Interacțiunea online a fost amplificată în perioada pandemiei, astfel foarte mulți tineri au ajuns să fie victime ale hărțuirii online sau a altor forme de violență cibernetică. Înțelegerea fenomenului, dar și a modului în care ne putem proteja este esențială.
Ghidul a fost încărcat pe site-urile Poliției Române, Asociației Necuvinte și cel al Consiliului Național al Elevilor.
În prima lună de la lansarea campaniei, doar din site-ul Necuvinte, au fost peste 1.000 de descărcări.
S-au derulat 16 sesiuni de informare cu elevii din liceele din țară prin intermediul online.


| Date beneficiari direcţi
    Elevi de liceu, adolescenți cu vârste cuprinse între 14-18 ani; x 42 judete x 10 licee x 50 elevi =-21.000 Profesori x 840

| Date beneficiari
    Creșterea gradului de conștientizare în rândul publicului larg x 3.000.000

| Activitati
    Proiectul a plecat de la situația din județul Olt, drept urmare am încheiat un parteneriat de colaborare cu Inspectoratul de Poliție Județean Olt. Prin intermediul acestui parteneriat, încheiat o colaborare și cu Inspectoratul Școlar Județean Olt. Împreună cu compartimentul de prevenire din cadrul IPJ Olt și experți din cadrul institutului de Cercetare și Prevenire a Criminalității din cadrul Poliției Române, am realizat ghidul „Relații sănătoase”. Acesta a fost lansat în două formate – în limba română și engleză și se poate descărca gratuit de către oricine de pe site-urile partenerilor de proiect.
La finalizarea ghidului, am încheiat o colaborare cu Consiliul National al Elevilor pentru a ne sprijini cu accesul în liceele din toata țara.
Ghidul ține cont atât de vârsta biologică a beneficiarilor, cât și de cea emoțională și psihologică, lucrând la realizarea lui și cu psihoterapeuta asociației.
Cu toate că sunt forme de hărțuire și violență cibernetică care nu au regăsire în legislația națională, fiecare formă de violența descrisă în cadrul ghidului, a oferit și posibile încadrări juridice pentru că ne-am dorit ca adolescenții care vor citi acest ghid și se confruntă cu situații abuzive să înțeleagă nu doar că nu este corect ceea ce li se întâmplă, dar și că pentru fiecare formă de violență există o prevedere în legislație. Dezvoltarea gândirii de tip problemă-soluție ducând la o creștere a încrederii în sine și a capacității lor personale de rezolvare a problemelor.


| Rezultatele proiectului
    Principalul rezultat al proiectului este ghidul bilingv „Relații sănătoase” - a adus în discuție într-un limbaj ușor accesibil probleme și infracțiuni foarte grave. Campaniile de informare realizate în școli pierd uneori din vedere faptul că limbajul legal este unul greoi, dificil de înțeles de către tineri.
Asociația eLiberare a preluat și transmis ghidul realizat de către noi apreciind modalitatea în care am reușit să definim forme de violență extrem de grave, în acest sens au inițiat și o campanie în mediul online de promovare a ghidului.
În intervențiile în școli derulate până la finalul anului 2020, participarea profesorilor a fost în număr mult mai mare decât estimasem noi inițial, în sensul în care la o clasă de elevi, am avut și 10-12 profesori din acea școală care doreau să vadă abordarea noastră pentru a merge mai departe cu informați către clasele lor.
Ne-am propus ca discuțiile avute cu elevii să fie discuții de la egal la egal pentru că de multe ori, autoritatea profesorilor îi determină pe elevi să nu pună întrebări, să caute în mediul online, informații nu întotdeauna corecte, decât „să-l supere” pe profesor. Dacă adăugăm și o familie care nu permite discuțiile libere, avem rețeta unui viitor dezastru. De aceea, una dintre surprizele foarte frumoase a fost faptul că o parte dintre elevii cu care am discutat, ne-au scris ulterior să ne mai pună întrebări sau chiar să ne mărturisească că ei se află într-o situație de dificultate.
Până la momentul acesta, sunt 7200 de descărcări ale ghidului strict din platforma necuvinte pe care o putem monitoriza.


| Bugetul
    67143

| Parteneri
    Asociația Necuvinte, Institutul de Cercetare și Prevenire a Criminalității din cadrul Poliției Române, Inspectoratul de Poliție Județean Olt, Ambasada Regatului Țărilor de Jos în România, Consiliul Național al Elevilor

| Website proiect
    http://www.necuvinte.ro/proiecte-curente/ghidul-relatii-sanatoase/





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes

-->