close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Rulment - Atelier de educatie alternativa



| Organizator:
    Asociatia Vira
| Categorie:
    Proiecte pentru tineret
| Problema de fond
    In orase mici precum Barlad, cu o populatie caracterizata printr-o tendinta accentuata de imbatranire (in 2009 doar 14,2% erau tineri) responsabilizarea si implicarea tinerilor in problemele comunitatii este foarte importanta. De aceea, nevoia identificata privind lipsa unui mediu care sa le ofere tinerilor oportunitati de implicare este cu atat mai stringenta.

| Scopul proiectului
    Scopul proiectului consta in crearea unui context care sa favorizeze cresterea gradului de responsabilizare si implicare a tinerilor in viata comunitatilor. Obiective: Cresterea gradului de implicare a 16 tineri in activitati menite sa stimuleze spiritul civic si atitudinea proactiva; Crearea de abilitati practice pentru 16 tineri in domeniul vizualului pentru ilustrarea problemelor din comunitate; Crearea de 3 oportunitati de implicare a celor 16 tineri în cadrul carora sa-si dezvolte capacitatea de abordare a problemelor identificate, prin metode vizuale specifice educatiei non-formale.

Rulment - Atelier de educatie alternativa Rulment - Atelier de educatie alternativa Rulment - Atelier de educatie alternativa

| Aria geografica
    orasul Barlad, judetul Vaslui

| Rezumat
    Liceenilor din Barlad le lipsesc oportunitatile de implicare in viata comunitatii prin intermediul carora sa fie responsabilizati in spiritul participarii active. Grupul tinta (liceeni, clasa X-XI) are un acces scazut la resurse materiale si informationale si nu dispune de conditii care sa favorizeze dezvoltarea abilitatilor practice necesare stimularii potentialului personal.
Ne-am propus prin acest proiect sa crestem gradul de implicare a 16 adolescenti din Barlad prin stimularea spiritului civic si a atitudinii proactive. Pentru asta am instruit participantii la atelier in domeniul vizualului si i-am invatat o serie de abilitati pe care le-au putut folosi pentru ilustrarea problemelor din comunitatea lor. Echipa proiectului a lucrat individual si in grup cu toti participantii la atelier pentru a-i ajuta sa puna in practica aceste abilitati si pentru a-si dezvolta capacitatea de abordare a problemelor identificate. Filmele facute de ei au fost raspunsurile la problemele pe care le-au gasit in orasul in care traiesc.


| Date beneficiari
    Dupa incheierea acestui proiect, beneficiarii au fost implicati in desfasurarea celei de-a doua editii a atelierului organizata in Bucuresti. Aceasta este in derulare, poarta numele de "Filmat in comunitatea mea. Atelier de film documentar" si este finantat prin programul Tineret in Actiune. De asemenea, o parte a beneficiarilor directi au mers in Armenia pentru a participa la cursuri de educatie non-formala (Asociatia VIRA a fost partener al proiectelor).

| Rezultatele proiectului
    Rezultate: 1) dobandirea de catre 16 liceeni de abilitati in domeniul vizualului si de abilitati necesare in abordarea si reprezentarea problemelor din comunitatea locala si 2) crearea unui mediu in care tinerii sa-si pot exercita abilitatile dobandite.
Produse: 4 scurtmetraje documentare realizate de elevi, 4 eseuri scrise de elevi
Rezultate ulterioare: Scurtmetrajul "Familia mea, pe scurt" al participantei Elena Borcea a fost selectat pentru a fi prezentat la Festivalul de Film de la Cannes 2013, in cadrul Short Film Corner. Elena a luat premiul de debut acordat unui regizor roman la Astra Film Festival si premiul special al juriului in cadrul Festivalului de Film Manifesto (festival de film documentar dedicat elevilor, Bucuresti, iunie 2013). O alta participanta la atelier, Alexandra Diaconu, a lansat in august 2013 "Un Barlad", un serial documentar despre viata cotidiana dintr-un oras de provincie.


| Bugetul proiectului (in RON)
    26250

| Parteneri
    Finantat de Programul Raiffeisen Comunitati, Parteneri: Asociatia Culturala Les Herbes Folles, Audit Expert Cont, Fundatia Carturesti. Parteneri Institutionali, orasul Barlad: Colegiul National “Gheorghe Rosca Codreanu”, Liceul Teoretic “Mihai Eminescu”, Liceul Pedagogic “Alexandru Vlahuta”, Colegiul Tehnic “Alexandru Ioan Cuza”. Parteneri Media: Barlad Online, Iasi Fun

| Website-ul proiectului
    http://www.vira.ro/educatie





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes

-->