close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Meserii de viitor - natura caută al tău ajutor



| Organizator:
    Asociația Nature Talks (Natura Vorbește)
| Categorie:
    Protecția mediului
| Problema de fond
    Asociația Nature Talks dezvoltă programe de educație de mediu din 2021. Primele proiecte au fost implementate în școlile din București. Ne-am dorit foarte mult să dezvoltăm și un program național de educație de mediu, alături de un partener care să fie interesat de protejarea mediului. Punctul de pornire al proiectului a fost interesul comun al asociatiei si al companiei Olympus România pentru educatia de mediu destinată elevilor. Am hotărât să creionăm un program în jurul colectării separate, astfel încât elevii să știe în ce tomberoane trebuie să ajungă diferite deșeuri și cum trebuie ele pregătite în vederea reciclării. Tema colectării separate mai fusese abordată și în alte programe ale Asociației, însă niciodată nu am avut un modul dedicat și ne-am dat seama în urma interacțiunii cu sute de elevi că informațiile respective le lipsesc

| Scopul proiectului
    Scopul proiectului este acela de a-i învăța pe copii că trebuie să își amintească de mediu indiferent de ce meserie vor alege în viață și că sunt anumite gesturi mici care chiar fac diferența pentru natură, pe termen lung. Un alt scop este ca la finalul cursului, elevii să știe ce ambalaje pot ajunge la reciclare și cum trebuie ele pregătite, care sunt gesturile neprietenoase cu mediul de care trebuie să ne ferim și cum putem ajuta natura. Obiectivul programului este să le oferim elevilor o oră interactivă, cu machete interesante care să îi ajute să rețină ușor informațiile.

Meserii de viitor - natura caută al tău ajutor Meserii de viitor - natura caută al tău ajutor Meserii de viitor - natura caută al tău ajutor

| Aria geografica
    București, Ploiești, Brașov, Sibiu, Cluj-Napoca, Iași și Bacău

| Rezumat
    ”Meserii de viitor-natura caută al tău ajutor” este un program național de educație de mediu, pe tema colectării separate.
În acest moment în școlile din România nu există cursuri de mediu care să fie obligatorii în programă și de aceea elevii nu au multe informații în această zonă. Cu cât află mai din timp care este impactul lor asupra naturii și ce pot face ca să o protejeze, cu atât mai repede copiii vor adopta comportamente prietenoase cu mediul și îi vor îndemna și pe adulții din viața lor să facă la fel. Proiectul le vorbește elevilor într-o formă inedită despre colectarea separată a deșeurilor și grija față de natură cu ajutorul a trei personaje: Polițistul Pădurilor, Doctorul Apelor și Avocatul Animalelor. Fiecare personaj are o meserie de viitor și trece prin tot felul de experințe care ajută mediul înconjurător. Personajele sunt desenate pe o butaforie mare și au fețe detașabile, astfel încât, la finalul orei, copiii își pot pune chipul în dreptul personajului preferat și aleg astfel o meserie de viitor.
În afară de cele trei personaje, trainerii merg în școli cu o machetă care prezintă cele trei zone în care acționează personajele: zona de apă, zona de pădure și zona de animale. Sunt prezentate și 3 casete cu deșeuri aruncate la întâmplare, iar cu ajutorul lor, elevii află în câți ani dispar aceste obiecte.
Programul este încă în derulare, însă în prima etapă, cea din anul 2022, a ajuns în 7 orașe, 24 de școli, la 2.800 de elevi din clasele a II-a – a V-a.


| Date beneficiari direcţi
    Prima ediție a programului, cea din 2022, a ajuns în mod direct la 2.800 de elevi din clasele II-V, din orașele București, Iași, Bacău, Ploiești, Brașov, Sibiu și Cluj-Napoca.

| Activitati
    Un atelier de mediu are o durată de 50 de minute. În fiecare școală pe care o vizităm ne întâlnim cu 4 sau 8 clase, în funcție de orașul în care ne aflăm.
În prima parte a orei, trainerii prezintă butaforia cu cele trei personaje: Polițistul Pădurilor, Avocatul Animalelor și Doctorul Apelor. Îi intrebăm pe elevi ce cred ei că face fiecare personaj, le dăm și noi câteva detalii apoi și le spunem că poveștile complete le vor regăsi în cărticica pe care o primesc la final drept premiu.
Le arătăm apoi macheta care cuprinde cele 3 zone în care acționează personajele: zona de apă,zona de pădure și zona de animale și îi intrebăm cum ar trebuie să ne comportăm în aceste zone, ce trebuie să facem și ce nu. Ei ne dau exemple chiar din experiențele lor și ne spun cum protejeză ei mediul.
După aceea, le arătăm trei casete cu deșeuri aruncate în pădure, în apă și pe pământ ca să le spunem în câți ani dispare fiecare obiect. La finalul cursului, îi invităm să vină în față și să își pună chipul în dreptul personajului preferat, iar astfel ei își aleg deja meseria de viitor. Apoi, primesc de la noi diplome, carti și un ghivecel din ceramica in care gasesc pamant si seminte ca sa planteze acasa o floare.


| Rezultatele proiectului
    În perioada aprilie-noiembrie 2022, proiectul a ajuns în București, Ploiești, Brașov, Sibiu, Iași, Bacău și Cluj-Napoca, la 2.800 de elevi din clasele a II-a - a V-a. În fiecare oraș vizitat, profesorii și elevii ne-au spus că au participat la un proiect inedit. Au fost încântați atât de concept cât și de modul în care am interacționat cu ei, mai ales faptul că au fost implicați în oră, au comunicat, nu au stat ca simpli spectatori.
În jumătate din cazuri, doamnele învățătoare ne-au întrebat dacă nu avem nevoie de videoproiector și cum vom susține lectia dacă nu cu o prezentare scrisă. După ce vedeau materialele rămâneau plăcut surprinse.
Ținem legătura cu profesorii pe care i-am vizitat și cu elevii: fie primim o poză în care ne arată cât a crescut planta pe care au primit-o în dar de la noi, fie ne trimit un proiect de reciclare pe care l-au făcut la clasă, în urma discuțiilor purtate cu noi. Sunt chiar clase care nu colectau separat corect deșeurile și acum fac acest lucru.


| Bugetul
    78000 LEI

| Parteneri
    Olympus România

| Despre organizator
    Asociația Nature Talks a fost înființată la finalul anului 2020, iar scopul ONG-ului este educația de mediu pentru copiii din România. Proiectele de educație ale asociației sunt destinatele elevilor din clasele a II-a, a III-a, a IV-a și a V-a și constau în organizarea unor ateliere interactive pe teme legate de mediu: poluare, colectare separată, risipă alimentară și eficiență energetică. Din 2022, Nature Talks dezvoltă programe la nivel național, în peste 20 de orașe din țară.

| Website proiect
    https://www.naturetalks.ro/meserii-pentru-un-viitor-verde



Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes

-->