close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



PREVENIREA ABANDONULUI SCOLAR



| Organizator:
    Fundatia Crestina Elim
| Categorie:
    Incluziune sociala
| Problema de fond
    Este limpede faptul ca o societate poate fi inaltata prin educatie, iar nevoia educatiei intr-o societate trebuie sa fie prioritara. In vara anului 2013, timp de 3 luni, a fost intocmita si implementata o strategie de cercetare in urma careia am aflat cate familii defavorizate social sunt in Municipiul Marghita dar si cati copii cu risc de abandon scolar sunt (in special familii si copii de etnie roma). Anchetele sociale, chestionarele, fisele de interviu si alte documente ne-au ajutat sa identificam nevoile cu care se confrunta aceste familii defavorizate si astfel a fost realizat un plan de interventie.

| Scopul proiectului
    Conform planului de interventie realizat, scopul principal al proiectului este prevenirea abandonului scolar si integrarea in societate a familiilor defavorizate.
Obiectivele propuse:
Facilitarea accesului la educatie prin asigurarea necesarului de uniforme scolare.
Asigurarea sansei egale la invatamant de calitate a elevilor proveniti din medii defavorizate social.
Realizarea si implementarea unui program adaptat de recuperare, care sa dezvolte maximal potentialul fizic si psihic al beneficiarilor.
Consilierea/ responsabilizarea periodica si sustinuta a familiilor beneficiare.


PREVENIREA ABANDONULUI SCOLAR PREVENIREA ABANDONULUI SCOLAR PREVENIREA ABANDONULUI SCOLAR

| Aria geografica
    Municipiul Marghita

| Rezumat
    Abandonul scolar constituie problema principala. La nivel national, rata abandonului scolar este de 14% cu valori crescute in zonele incluse in harta saraciei si afecteaza copiii din familii nevoiase. Orasul Marghita face parte dintr-o zona defavorizata din cauza lipsei locurilor de munca. In acest oras traiesc un numar foarte mare de familii cu posibilitati materiale reduse, astfel rata de abandon scolar este una semnificativa. Precaritatea si lipsa conditiilor de locuit, neglijenta si lipsa de responsabilitate a parintilor fata de aspecte precum sanatatea, igiena, educatie, dezvoltare emotionala si morala, comportamente deviante impedica formarea unor modele si comportamente elementare vizavi de aspecte precum igiena, abilitatea de relationare interpersonala, valorile morale fundamentale. Astfel nevoia este continuarea studiilor pentru dezvoltarea viitorului adult.
Centrul Educational Elim are 34 de beneficiari (majoritatea de etnie roma), iar sub indrumarea a 4 invatatoare specializate si un psiholog/ logoped isi desfasoara activitatea zilnic in doua schimburi. De la ora 8 la 12 si de la ora 12 la 16. Un microbuz al fundatiei se ocupa de transportul copiilor atat de acasa la centru sau de la centru acasa cat si de la scoala la centru sau de la centru la scoala. In cele 4 ore petrecute la Centrul Educational Elim copii desfasoara activitati de igienizare (dus, spalat pe dinti, spalat si uscat haine), activitati scolare - asistenta in realizarea sarcinilor scolare, activitati extra-scolare, activitati de dezvoltare personala, activitati de socializare si servesc un pranz format din felul 1 si felul 2. Inca din primul an de activitate rezultatele nu au incetat sa apara. Toti beneficiarii cu risc de abandon scolar au continuat parcursul educational.


| Date beneficiari
    Pe intreaga perioada a proiectului, beneficiarul este mereu consultat si informat cu privire la masurile de interventie ce urmeaza a fi implementate atat la nivel de familie cat si la nivel de copil. Astfel ca ei pot participa activ la stabilirea si realizarea obiectivelor propuse.

| Rezultatele proiectului
    Toti cei 34 de beneficiari au promovat anul scolar in conditii normale. S-a inregistrat o scadere a absenteismului dar si o crestere a randamentului scolar. Avem numeroase exemple concrete in care copii au repetat in trecut anul scolar pentru ca nu au reusit sa promoveze la o materie, iar dupa frecventarea Centrului Educational Elim acestia inregistreaza medii peste 7 la materiile ”problema”. Au fost inregistrate progrese si in dezvoltarea lor personala, beneficiarii reusind sa se integreze cu succes in societate. Familiile acestora au devenit mai responsabile si mai atente atunci cand vorbim despre educatie. Un alt rezultat notabil este legat de educatia sanitara realizata. Igienizarea ramane un punct important atunci cand ne dorim o integrare deplina in societate, iar asta am reusit sa le insuflam si beneficiarilor.

| Bugetul proiectului (in RON)
    278000

| Parteneri
    Fundatia Crestina ”Elim”, Fundatia ERIKS - Suedia, Primaria Municipiului Marghita, Colegiul National ”Octavian Goga”, Liceul Teoretic ”Horvath Janos”.

| Website-ul proiectului
    





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes

-->