close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



În Aer Liber



| Organizator:
    Asociația MaiMultVerde
| Categorie:
    Comportament civic și Participare publică
| Problema de fond
    Ideea proiectului a venit în contextul în care marile orașe din România continuă să se claseze pe ultimele locuri în Europa în ceea ce privește calitatea aerului, fapt îngrijorător din perspectivă de mediu, dar și mai grav prin prisma efectelor asupra sănătății și calității vieții.
Și toate acestea deși țara noastră a aderat încă din 2015, alături de toate celelalte state membre ale Organizației Națiunilor Unite, la cele 17 Obiective de Dezvoltare Sustenabilă, între care și Obiectivul 11 - Orașe și comunități sustenabile, la Acordul de la Paris privind limitarea schimbărilor climatice, la Planul european de acțiune „Pregătiți pentru 55”. De aceea, scopul nostru a fost constituirea și dezvoltarea unei comunități urbane pasionate de activități în aer liber și preocupate de protecția mediului.


| Scopul proiectului
    Scopul principal a fost să adunăm în jurul nostru persoane dispuse să participe la acțiuni menite să contribuie la îmbunătățirea calității aerului, prin plantări, acțiuni de curățenie, plimbări cu bicicleta, amenajări de spații verzi, educație în școli, întâlniri cu autoritățile etc. De asemenea, am organizat o serie de dezbateri cu autoritățile publice și locale legate de mobilitate urbană, gestiunea deșeurilor și managementul spațiilor verzi.

În Aer Liber În Aer Liber În Aer Liber

| Aria geografica
    București

| Rezumat
    Programul În Aer Liber a apărut ca o necesitate pentru capitala României, Bucureștiul situându-se pe ultimele locuri în Uniunea Europeană în ceea ce privește suprafața de spațiu verde pe cap locuitor, infrastructura verde sau gestionarea sustenabilă a deșeurilor. Acțiunile din cadrul proiectului au vizat trei direcții principale: spații verzi, mobilitate urbană și deșeuri urbane. Programul a fost lansat ținând cont de faptul că marile orașe din România continuă să se claseze pe ultimele locuri în Europa în ceea ce privește calitatea aerului, aspect îngrijorător din perspectivă de mediu, dar și prin prisma efectelor asupra sănătății și calității vieții.
Programul În Aer Liber s-a concentrat pe mai multe categorii de acțiuni desfășurate în București și în împrejurimile orașului. Au avut loc activități de informare și educare, evenimente de voluntariat (acțiuni de plantare, amenajare spații verzi, igienizare etc.), marșuri de biciclete, activități în aer liber derulate în școlile înscrise în proiect, dar și dezbateri publice pe teme de interes pentru bucureșteni (calitatea aerului, mobilitate urbană sustenabilă, gestionarea deșeurilor).
Peste 2500 de bucureșteni s-au alăturat evenimentelor În Aer Liber: 3 tururi ghidate cu bicicleta, două tururi pietonale, o acțiune de igienizare și 5 evenimente comunitare, organizate cu sprijinul grupurilor de inițiativă din zone precum Grozăvești, Tineretului, Cotroceni, Cișmigiu și Floreasca. De asemenea, au fost cartate 6 trasee care pot fi străbătute cu bicicleta sau pe jos în diferite zone ale Bucureștiului.
Începând cu luna septembrie, 5 școli din București au fost implicate în acțiuni educaționale de mediu - ateliere de grădinărit, de reutilizare creativă a deșeurilor, proiecții de film cu tematică de mediu.


| Date beneficiari direcţi
    660 de bucureșteni adepți ai mersului pe bicicletă în oraș și atenți la probleme de mediu din Capitală
2000 de elevi de la Școala nr. 190 din București
2 primari de sector prezenți la evenimente (Ciprian Ciucu - sector 6 și Radu Mihaiu - sector 2)
60 angajați Metropolitan Life prezenți la acțiunile de ecologizare și plantare


| Activitati
    Programul În Aer Liber a debutat de Ziua Internațională a Mediului din data de 5 iunie 2022, atunci când peste 70 de bucureșteni au participat la un tur ghidat cu bicicletele pe Lacul Morii din Sectorul 6 al Capitalei. La eveniment au participat primarul Ciprian Ciucu și secretarul de stat MMAP Ionuț Sorin Banciu, care au dezbătut cu bucureștenii prezenți problema spațiilor verzi din capitală și provocările legate de mobilitate urbană în oraș.
Pe tot parcursul verii, au avut loc în București 3 tururi ghidate cu bicicleta, două tururi pietonale, o acțiune de igienizare și 5 evenimente comunitare, organizate cu sprijinul grupurilor de inițiativă din zone precum Grozăvești, Tineretului, Cotroceni, Cișmigiu și Floreasca.
De asemenea, au fost cartate 6 trasee care pot fi străbătute cu bicicleta sau pe jos în diferite zone ale Bucureștiului.

Începând cu luna septembrie, 5 școli din București au fost implicate în acțiuni educaționale de mediu, elevii având posibilitatea de a participa la ateliere de grădinărit, de reutilizare creativă a deșeurilor, precum și la proiecții de film documentar despre protejarea mediului. Mai mult, la Școala Nr. 190 din Sectorul 4, a fost amenajat un spațiu educațional în aer liber pentru elevi și profesori.


| Rezultatele proiectului
    Acțiunile din cadrul programului În Aer Liber au vizat trei direcții principale: spații verzi, mobilitate urbană și deșeuri urbane, misiunea de lansare fiind aceea de a promova zonele naturale ca spații alternative de agrement pentru locuitorii Bucureștiului, exemple și soluții de conviețuire între oameni și natura și valorificarea durabilă a zonelor verzi.
Prin tururile ghidate cu bicicleta organizate Lacul Morii, Parcul Plumbuita, Parcul Natural Văcărești, 150 de bucureșteni au avut ocazia să descopere zone noi de agrement și, de asemenea, să participe la dezbateri pe teme de mediu cu reprezentanți ai ONG-urilor, ai Ministerului Mediului și ai primăriilor de sector. Cele 6 trasee care pot fi străbătute cu bicicleta sau pe jos în diferite zone ale Bucureștiului cartate în cadrul programului oferă noi oportunități de petrecere a timpului în aer liber.
Am realizat două tururi pietonale cu tematică:, „Parcuri și grădini din București” și „Artă stradală” prin care 60 de bucureșteni au descoperit zone noi și povești mai puțin știute despre străzile și parcurile orașului.
Am plantat, alături de 100 de voluntari, 10.000 arbori și arbuști în Pădurea Comunitară Cama (Giurgiu) și am colectat, cu ajutorul a 30 de voluntari, deșeurile de pe malurile lacului Dobroești.
De asemenea, peste 330 de voluntari au participat la acțiunile comunitare desfășurate în Grozăvești, Floreasca, Cișmigiu, Cotroceni și Livada comunitară Mărțișor.
Peste 2000 de elevi au fost implicați în acțiuni de protecție a mediului în școlile lor.


| Bugetul
    480000 LEI

| Parteneri
    Asociația MaiMultVerde, Metropolitan Life

| Despre organizator
    Asociația MaiMultVerde implementează - începând cu 2008, anul înființării sale - proiecte de protecția mediului în acord cu misiunea sa de a construi o cultură a responsabilității și voluntariatului pentru oameni și natură în România. Unul din domeniile prioritare de acțiune îl constituie promovarea unui stil de viață sustenabil, asociația implementând în acest sens, de-a lungul anilor, o serie de programe și campanii practice și online pentru toate vârstele.

| Website proiect
    https://inaerliber.ro/



Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes

-->