Participanti & Proiecte
La masă cu mine - program de nutriție și sport pentru copii cu tulburări alimentare
|
Organizator: Asociația Zi de Bine |
|
Sectiune: Sănătate |
Tulburările de alimentație… bulimia, anorexia, mâncatul compulsiv… nu avem cifre despre ele în România, dar în Europa sunt aproximativ 20 de milioane de cazuri, în special printre adolescenți. Dar chiar dacă nu prea știm în România cu ce se mănâncă treaba asta, cei mai mulți dintre noi știm cum e să te gândești constant la mâncare… știm pe propria piele ce înseamnă o relație proastă cu mâncarea, cum te urmărește ca o fantomă pe care încerci să o alungi toată viața. Să duci o luptă între tine și mintea ta. Între tine și îmbucătura din farfurie. Femeile și fetele sunt cele mai afectate, fiind a treia cea mai comună boală cronică în rândul tinerelor. Iar timpul este prețios. Cu cât educația se face de la vârste mai mici, cu atât mai multe șanse pentru o prevenție de succes.
| Scopul proiectului
Recuperarea dintr-o tulburare alimentară nu e o sarcină ușoară. Ne-am propus ca părinții și copiii să facă echipă și să intre pe un făgaș care să le îmbunătățească calitatea vieții, atât printr-o relație sănătoasă cu mâncarea, cât și printr-o relație îmbunătățită părinte-copil. Timp de 6 luni, alături de 3 specialiști în domenii complementare, ne-am propus să creăm obiceiuri sănătoase și să învățăm cum să gestionăm stresorii de zi cu zi, poftele, fricile și frustrările. Să scădem în greutate, să ne îndreptăm coloana, iar la final fiecare să continue cu încredere, pe cont propriu.
| Acoperire
București, Timiș, Cluj, Bacău, Constanța, Baia Mare, Sibiu, Iași, Galați, Dolj
| Rezumat
Într-o cultură care pune accentul pe aspectul fizic, să trăiești cu kg. în plus e dificil pentru oricine, dar în special pentru copii, care sunt mai marcați de stigmatizarea socială decât de toate problemele medicale care pot veni la pachet. Și tot mai mulți copii români cresc cu kg. în plus și cu probleme de corectat în kinetoterapie. Tot mai mulți copii și adolescenți, băieți și fete, cu fețe lungi și priviri încețoșate în fața oglinzii.
În perioada iulie – decembrie 2023, am pus pe picioare un program axat pe tulburări alimentare la copii cu vârste între 8 și 14 ani. Iar pentru a-i ajuta eficient pe copii, i-am invitat alături și pe cei care pot contribui semnificativ la vindecare – părinții lor.
Am început cu o tabără de 7 zile în care 28 de copii au fost însoțiți de câte un părinte. Alături de 3 specialiști în domenii complementare - nutriție, psihonutriție și mișcare funcțională - am creat obiceiuri sănătoase cum ar fi mișcarea consecventă, hrănirea regulată cu alimente sănătoase, în proporții corecte, și gestionarea stresorilor de zi cu zi, a „greșelilor” și poftelor, a fricilor și frustrărilor. Iar copiii și părinții au câștigat relații noi, amintiri, comunitate, stimă de sine și încrederea că se pot simți mai fericiți și mai sănătoși decât au crezut că este posibil. Am continuat cu sesiuni de grup obligatorii (la fiecare 3 săptămâni, până la final de an), alături de cei trei specialiști, pentru a monitoriza și consolida rezultatele obținute în tabără și pentru a preveni întoarcerea la rutina care a cauzat problemele inițiale.
Am încheiat cu zeci de kg date jos, cu obiceiuri noi implementate la nivel de familii lărgite, cu relații copil-părinte mult îmbunătățite, cu pasiune pentru mișcare, stimă de sine și încredere. La copii, dar mai surprinzător, la părinți.
| Date beneficiari direcţi
Beneficiarii direcți sunt cei 28 de copii și părinții lor, care au participat în proiect.
| Activitati
Proiectul a început cu o tabără de 7 zile, la Straja, pentru 28 de copii cu vârsta între 8-14 ani. În tabără, fiecare copil a fost însoțit de unul dintre părinți. Împărțiți pe grupe, în fiecare zi am făcut exerciții de postură sau jocuri de mobilitate și coordonare cu Andrei Burlacu - kinetoterapeut, am învățat despre nutrienți și cum să mâncăm sănătos alături de dr. Florin Bălănică, nutriționist și psihonutriționist și am trecut prin managementul emoțiilor împreună cu psiholog Alina Ciufu. La fiecare masă, am învățat cum să creăm farfurii echilibrate, fără să ținem cură.Tabăra a fost importantă pentru că grupul are o forță pozitivă foarte mare. Copiii și părinții și-au dat seama că nu sunt singuri în problemele și în lucrurile pe care trebuie să le schimbe.Prin jocuri, exerciții și dinamică de grup, copiii au învățat strategii diferite pentru a fi mai bine pregătiți să facă față obstacolelor de acasă și presiunii de a mânca nesănătos.Părinții au participat în activitățile gândite pentru ei cu scopul de a înțelege mai bine problemele de sănătate și emoționale ale copilului, aspecte ce țin de nutriție sănătoasă, dar și cum să comunice mai bine cu copiii lor.Și pentru că toate studiile arată că orice rutină are nevoie de cel puțin 21 de zile ca să se instaleze, programul a continuat după tabără cu sesiuni de grup obligatorii (câte una la fiecare 3 săptămâni), alături de cei trei specialiști, pentru a monitoriza și consolida rezultatele obținute în tabără.
| Rezultatele proiectului
În tabără ne-am cunoscut - părinți, copii, specialiști - ne-am vulnerabilizat până ne-am împrietenit. Acolo am învățat cum să alcătuim o farfurie pe măsura scopului nostru, ce să facem cu emoțiile care ne trimit ață la frigider, de ce relația dintre părinte și copil se vede inclusiv pe cântar și cum ajung unele cuvinte să sape încă o gaură la curea. În 7 zile de tabără, 28 de copii și 29 de părinți au slăbit un total de 70,2 kg și 58.1 procente de grăsime. Cel mai bun cuplu părinte – copil a slăbit împreună 8 kg și 6 procente de grăsime.
Dar tabăra a fost doar începutul. Apoi a venit provocarea reală, provocarea vieții de zi cu zi - școala, vacanța, serile pe la prieteni, weekendurile agitate, programul full… Dar la fiecare 3 săptămâni ne-am revăzut, părinți, copii și specialiști, am mai dat năduful jos din pod, am mai invitat-o și pe bunica să participe la conversație, ne-am povestit și răspovestit noțiuni, informații, tips & tricks și „hai că se poate!”
La finalul celor 6 luni de zile de sesiuni pe zoom nu am înregistrat niciun cuplu părinte-copil care să fi luat în greutate de când ne-am apucat, iar podiumul este cu multe kg în minus… Cel mai mare progres în perioada 9 iulie - 18 decembrie: 35 de kg/cuplu în minus. Cel mai mare progres după tabără - 17,2 kg/cuplu în minus. Cel mai bun rezultat individual la fete - 7,2 kg în minus. Cel mai bun rezultat individual la băieți - 15 kg în minus. Am dat premii și pentru cele mai sportive cupluri, dar și pentru cele mai active în bucătărie. Ne-am promis să ținem legătura, să mai schimbăm rețete și încurajări.
| Parteneri
Parteneri financiari – Lidl, EON, Unicredit Bank, Leroy Merlin
| Despre organizator
Misiunea ZDB este de a pune reflectorul pe cauze presante și dureroase și de a ajuta acolo unde alții întorc privirea. Într-un an de zile implementăm 12 cauze sociale, câte una în fiecare lună. Fiecare proiect se adresează unei comunități vulnerabile și se implementează în 30 de zile, cu ajutorul sărbătoriților lunii și al partenerilor. Pentru unele dintre cauze, facem un parteneriat cu un ONG specializat în domeniul respectiv și ne punem resursele laolată pentru că ajutăm mai mult când cooperăm
| Website proiect
https://www.zidebine.ro/proiecte/la-masa-cu-mine/