Participanti & Proiecte
VORBĂREȚ - centru de logopedie pentru copii
|
Organizator: Asociația Zi de Bine |
|
Sectiune: Educație și Învățământ |
În România sunt estimați 400.000 de copii cu tulburări de pronunţie. În realitate, nu există destui logopezi pentru ca fiecare copil să primească o evaluare. Cert e că mulți ajung la școală cu întârzieri de limbaj și probleme de concentrare, avertizează psihologii. Rapoartele arată că, în numai 2 ani, numărul celor care au nevoie de recuperare a crescut cu 15%. Dar logopedie se face cu țârâita. Doar în orașele mari, în unele școli sau grădinițe și cabinete private. Și nevoia e tot mai mare… Dacă nu se intervine la timp, tulburările de vorbire au consecințe serioase asupra educației și dezvoltării personalității. Un copil care nu e înțeles de ceilalți riscă să fie bagatelizat de profesori, să nu mai comunice, să se retragă în sine. Apare frustrarea care poate genera furie, agresivitate și stimă de sine scăzută.
| Scopul proiectului
Ne-am dorit să creăm un spațiu sigur, prietenos, dotat, unde orice copil să primească înțelegere și ajutor pentru recuperare și integrare, pentru o viață socială sănătoasă. Totodată, ne-am dorit să fie un loc de susținere pentru părinți și bunici, pentru că orice efort din cabinet trebuie continuat acasă pentru a avea rezultatul scontat. Și pentru că orice copil e marcat de ce trăiește pe băncile școlii, ne-am dorit să strângem în jurul Centrului profesori, prin workshop-uri și ateliere susținute de logopezi și specialiști în domeniu, pentru ca și ei să fie echipați să recunoască problemele.
| Acoperire
Râmnicu Vâlcea, jud. Vâlcea
| Rezumat
„Sa-lam să-sesc! SSSa-laaam sssă-sssesc!” Și o dată și de două și de zece ori, până ce o țară întreagă a fost vrăjită de cea mai dulce dintre neputințele copilăriei – stâlcirea cuvintelor. Dar „s”, „ș”, „r”, „g”… nu sunt doar litere simpatic de greu de pronunțat. Pentru unii copii sunt tulburări de vorbire. Și când profesorul nu aude ce vorbești și te pune în ultima bancă, când colegi răutăcioși te-au poreclit „Gângavul”, câteva sunete necorectate la timpul lor pot deveni motivul pentru care nu-ți place școala, nu ești apreciat de profesori și nu ai prieteni. De aici și până la a deveni un adult cu anxietăți de interacțiune socială mai sunt doar câțiva pași.
Da, despre logopedie e vorba. Despre vindecarea vorbirii și gestionarea emoțiilor. Anul trecut am amenajat un Centru de logopedie în Râmnicu Vâlcea, pentru Asociația AVA. Prin acest proiect, am susținut totodată 50 de copii fără posibilități să beneficieze gratuit de ședințe de logopedie până la finele anului 2023 și 170 de profesori să fie mai pregătiți să facă față la clasă copiilor cu tulburări de vorbire. A fost al doilea proiect și a două investiție pe care am făcut-o în Centrul amenajat pentru Asociația AVA, susținându-i astfel în dezvoltarea serviciilor și a unui modelul de antreprenoriat social de succes.
| Date beneficiari direcţi
Au beneficiat de terapie logopedică gratuită 50 de copii în perioada martie-decembrie 2023 (12 ședințe gratuite din care 8 ședințe individuale, 2 de grup și 2 cu părinții).
| Activitati
Proiectul s-a bazat pe câțiva piloni, cu activități de fundraising, implementare și comunicare. Am amenajat locul în cadrul Centrului AVA, pe care tot Zi de BINE l-a amenajat anterior pentru asociația AVA, astfel încât practic acum am ajutat AVA să își lărgească gama de servicii pentru copii cu diverse probleme de dezvoltare, Alina Alina Dina-Tanasie, fondatoarea AVA, fiind de profesie psiholog și logoped. În luna februarie, echipa Zi de BINE s-a ocupat cu amenajarea cabinetului de logopedie și a camerei de așteptare, cu tot ce înseamnă un proiect de renovare - coordonarea echipei de muncitori, supravegherea șantierului, achiziții, mobilare, dotare cu sisteme de lucru moderne, cum ar fi un digital wall cu jocuri specifice aceste cazuri. După inaugurare, Zi de BINE a susținut financiar terapia logopedică pentru 50 de copi fără posibilități. Acestea au constat în câte 12 ședințe din care 8 ședințe individuale pentru fiecare copil, 2 de grup și 2 cu părinții, în perioada martie-decembrie 2023, susținute de la Alina Dina-Tanasie. În paralel, în perioada iulie-septembrie, Alina a organizat trei workshop-uri de informare pentru părinți și profesori, cu diverși specialiști în domeniu, tot cu susținerea financiară a Zi de BINE. Tot procesul a beneficiat de comunicare zilnică pe pagina de Facebook a Zi de BINE, dar și în presa online, creând awareness cauzei copiilor cu tulburări de vorbire.
| Rezultatele proiectului
La sfârșitul proiectului ne bucurăm alături de un număr de 50 de copii care au avut deficiențe logopedice și care s-au corectat. Putem să numărăm 50 de copii cu zâmbetul pe buze, încrezători în ei, cu stimă de sine ridicată, gata să facă față cu succes provocărilor ce vor urma, 150 de părinți și bunici mai liniștiți și bucuroși, aproximativ 170 de cadre didactice (45 de profesori și educatori care au participat direct la workshopuri și peste 100 de profesori beneficiari indirect – la clasă) și care simt mai multă împlinire și siguranță că se pot descurca cu astfel de copii cu dificultăți logopedice și bucuria de a avea o clasă armonioasă. Și cine știe câte alte persoane care vor fi ajutate de acești copii deveniți adulți, pentru că au avut șansa unei educații fără tulburări sau blocaje.
Proiectul Vorbăreț a avut mare impact la nivelul orașului și împrejurimilor precum și asupra Centrului AVA prin faptul că au venit din ce în ce mai mulți copii la terapie prin recomandări, văzând rezultatele obținute de primii beneficiari. Inclusiv medici și specialiști locali recomandă Centrul, DGASPC-ul la fel. S-a dus vorba că la Centrul de logopedia AVA se lucrează bine și se văd rezultate minunate în timp relativ scurt.
| Parteneri
Partener de proiect - Asociația AVA. Parteneri financiari – Lidl, EON, Unicredit Bank, Leroy Merlin
| Despre organizator
Misiunea ZDB este de a pune reflectorul pe cauze presante și dureroase și de a ajuta acolo unde alții întorc privirea. Într-un an de zile implementăm 12 cauze sociale, câte una în fiecare lună. Fiecare proiect se adresează unei comunități vulnerabile și se implementează în 30 de zile, cu ajutorul sărbătoriților lunii și al partenerilor. Pentru unele cauze, facem un parteneriat cu un ONG specializat în domeniul respectiv și ne punem resursele laolată pentru că ajutăm mai mult când cooperăm.
| Website proiect
https://www.zidebine.ro/proiecte/vorbaret/