Participanti & Proiecte
Youth Hub. YOU - Outreach Ukrainian Youth
|
Organizator: Fundația Romanian Angel Appeal |
|
Sectiune: Incluziune socială |
Centrul nostru de tineret a apărut în 2022 ca răspuns la trauma războiului din Ucraina, însă creșterea organică ne-a condus să ne concentram și pe nevoile generale ale adolescenților: un spațiu sigur pentru exprimare și descoperire, dezvoltarea abilităților și câștigarea încrederii în potențialul lor.
Interacțiunile cu peste 200 de tineri și părinți au evidențiat alte nevoi specifice comunității refugiaților: coeziune socială și dezvoltarea de skill-uri digitale și lingvistice pentru angajabilitate crescută. De la abordarea traumei de război, am trecut la sprijinirea adolescenților în exprimare, încredere și dezvoltare a abilităților pentru viitorul profesional.
| Scopul proiectului
Scopul nostru a continua și extinde activitatea începută în martie 2022, încurajând tinerii să își identifice abilitățile și să dobândească încrederea necesară pentru a-și atinge potențialul. De asemenea, ne-am propus să creăm o coeziune între comunitățile gazdă și tinerii refugiați și să reducem sentimentul de anti-refugiați în rândul populației rezidente din bucurești. În cele din urmă, ne-am propus să îi sprijinim pe tineri să dobândească noi abilități esențiale, precum limba și IT-ul, pentru a-și îmbunătăți accesul la locurile de muncă.
| Acoperire
București
| Rezumat
Youth Hub este un proiect complet, devenit divizie de tineret, ce abordează nevoile complexe ale tinerilor, oferindu-le un spațiu holistic de dezvoltare personală și profesională.
În 2022 centrul a apărut pentru a adresa trauma războiului în rândul tinerilor adolescenți din Ucraina. Crescând organic, ne-a determinat să ne uităm la nevoi complexe, inclusiv lipsa unui loc sigur și stimulant pentru dezvoltare, dificultăți în gestionarea emoțiilor și lipsa oportunităților de formare și angajare.
Obiectivele principale vizează creșterea stimei de sine, îmbunătățirea abilităților sociale și emoționale, pregătirea pentru piața muncii și stimularea creativității și inovației, iar pentru asta Youth Hub a implementat diverse activități, precum ateliere de dezvoltare personală și profesională, sesiuni de consiliere, cursuri de formare în literație digitală, evenimente culturale sau programe de voluntariat. De asemenea, Youth Hub a încurajat dimensiunea internațională, punând constant în contact tinerii refugiați cu tinerii români sau alți tineri internaționali prin proiectele Erasmus.
Youth Hub, prin finanțarea primită de la NRC, a ajuns cu activitățile sale directe la 570 de tinerii: dintre aceștia, 300 au luat parte la cel puțin o activitate, fie open youth work, fie ateliere non-formale, 61 de tineri au parcurs programul ECDL, 115 au luat cursuri de limbă (română și/sau engleză). Adiacent, 250 de persoane (dintre care peste 10% români) au luat parte la mini-evenimente culturale și peste 40,000 de persoane au vizionat videoclipul documentar al campaniei de conștientizare.
| Date beneficiari direcţi
Numărul total de beneficiari unici care urmează să fie atinși: 570
- 209 tineri înregistrați la open youth work
- 119 tineri atinși prin programe de educație non-formală
- 61 de tineri au participat la cursuri de abilități digitale (ECDL)
- 74 de tineri au participat la cursurile de limba română și 41 la cele de engleză
- 57.000 de persoane au fost atinse online cu un videoclip documentar distribuit pe rețelele de socializare
- peste 200 de persoane au participa la târgul cultural din Piața Amzei, în timp ce 60 au luat parte la mini-activitățile culturale. Peste 15% din numărul total au fost români
- 20 de lucrători de tineret au participa la traininguri pentru îmbunătățirea abilităților lor de identificare a nevoilor tinerilor și lucrul cu refugiații
| Activitati
Activitatea 1: Management general al proiectului.
Activitatea 2: Activități în cadrul centrului pentru tineret.
S-au organizat activități de open youth work, ateliere de dezvoltare a abilităților de viață și cursuri de limba română și engleză și ECDL. Peste 300 de adolescenți au participat la atelierele non-formale.
Prin open youth work înțelegem că în spațiul centrului de tineret adolescenții puteau veni oricând în programul stabiliti, iar aici găseau lucrători de tineret alături de care puteau să discute, să se joace, să își exerseze abilitățile sau pasiunile sau pur și simplu să fie supravegheați. Atelierele non-formale au acoperit o multitudine de tematici, fiind realizate peste 300.
Activitatea 3: Acțiuni de conștientizare culturală.
Au fost organizate un documentar video, 4 mini-evenimente culturale și un workshop cultural, cu participarea tinerilor români și ucraineni. Au fost discuții cu organizația Touched Romania pentru o campanie comună, iar rezultatele au fost prezentate într-un eveniment UniFest, fiind promovate pe rețelele de socializare și atingând peste 58.000 de vizualizări.
Activitatea 4: Formare și transfer de cunoștințe.
S-au desfășurat două sesiuni de formare pentru lucrătorii de tineret, concentrându-se pe înțelegerea și dezvoltarea rolurilor acestora și pe dobândirea abilităților practice. De asemenea, s-au organizat vizite de studiu în Slovenia și Estonia pentru schimbul de idei și bune practici. Au participat 20 de tineri la aceste sesiuni.
| Rezultatele proiectului
La una dintre vizitele de studiu, un lucrător de tineret cu experiență ne-a zis că ”știi că ai reușit când tinerii nu mai au nevoie de tine”. Mai departe de numere, ce ne bucură cel mai tare este schimbarea vizibilă în rândul tinerilor: de la fata care timorată care stătea doar într-un colț și care acum participă activ la activități, la toți cei 21 tineri care nu au mai venit la Hub pentru că și-au găsit un loc de muncă, unde au pus în practică puțin din ceea ce au învățat (colaborare, respectarea regulilor, dar și creativitate și îndrăzneală), până la toți aceia care au trecut ușa Hubului și după săptămână și-au îmbunătățit ori înțelegerea limbii române, ori înțelegerea limbii engleze.
Ce ne-am propus în 2023 a fost să le arătăm tinerilor că există posibilități la care nu s-au gândit și că pot să aibă curaj să îndrăznească. Unii dintre ei s-au angajat, alții s-au înscris la facultate în România, alții au plecat mai departe, având totuși skill-uri noi de comunicare și colaborare.
La un gând rapid, cele mai mari surprize ale noastre au venit din partea lui Oleg, lucrător de tineret care și-a luat cetățenia română, a început să învețe pentru a se înscrie la arhitectură, a dezvoltat bune abilități youth work și de facilitare, Niki, care a atins un nivel de înțelegere al limbii române și engleze bun, a devenit facilitator de dans la Hub și are cea mai lungă prezență la Hub și Ilaria, tânăra româncă care a descoperit Hubul din greșeală, dar s-a îndrăgostit de oameni și tineri, așa că participă zilnic la activități, legat prietenii, în ciuda barierei lingvistice.
| Parteneri
Au fost realizate parteneriate punctuale pentru Workshop-uri cu organizații precum Asociația Necuvinte, Asociația Tineri pentru Tineri, Fundația Națională pentru Tineret, Asociația Touched
| Despre organizator
De peste 30 de ani, Fundația Romanian Angel Appeal (RAA) a dedicat eforturi constante pentru a se asigura că fiecare copil, tânăr și adult șansa de a trăi independent, indiferent de provocările sociale sau medicale cu care se confruntă. RAA construiește o lume echitabilă prin intermediul a trei piloni interconectați: sănătate, educație și aspecte sociale.
| Website proiect
https://raa.ro/proiect/youth-hub-centru-de-tineret-raa/