close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Centrele Generatii



| Organizator:
    Fundatia Regală Margareta a Romaniei
| Categorie:
    Educație, Învățământ, Cercetare
| Problema de fond
    Primul centru intergenerațional din țară a fost deschis de Fundație în București – Centrul Comunitar Generații,iar din 2015 metoda de sprijin intergenerațional a fost extinsă către alte cente de zi în diverse comunități. Serviciile pe care le oferă aceste centre se adresează copiilor care provin din medii defavorizate, cu scopul de a preveni abandonul școlar și de a-și îmbunătăți rezultatele școlare. Seniorii din comunitate acționeză ca voluntari și sprijină acești copii să își dezvolte potențialul, oferind sprijin școlar pentru teme, recuperarea lacunelor școlare sau pregătire pentru examene, dar și o varietate de activități vocaționale sau de dezvoltare personală. În 2020, am susținut 19 centre din țară care au continuat să ofere sprijin școlar copiilor și în perioada pandemiei, readaptând atelierele, cu sprijinul voluntarilor seniori

| Scopul proiectului
    Scopul proiectului a fost de a îmbunătăți rezultatele scolare a 789 de copii din familii defavorizate, prin activități intergeneraționale (educaționale, vocaționale sau de dezvoltare personală), în cadrul a 19 centre de zi de tip after-school.
Obiective 2020
1. Reducerea ratei de abandon școlar pentru 780 de copii (max 5%), prin sprijin educațional oferit la centre sociale de tip after-school, adaptat contextului pandemic, cu aportul voluntarilor seniori
2. Dezvoltarea socio-emoțională a 780 de copii, prin activități vocaționale, de socializare și consiliere psihologică individuală și de grup.


Centrele Generatii Centrele Generatii Centrele Generatii

| Aria geografica
    București, Sector 6, Războieni-Cetate (Alba), Cenade, Blaj (Alba), Pitești (Argeș), București, Nicolae Bălcescu (Bacău), Reghin (Mureș), Târnăveni (Mureș), Bistrița, Brașov, Buziaș (Timiș), Turnu Măgurele (Teleorman), Mărculești (Ialomița), Arad, Cernat (Covasna), Galați, Sibiu

| Rezumat
    Copiii din medii defavorizate se confruntă cu un risc crescut de abandon școlar, având adesea rezultate școlare slabe și rată ridicată de absenteism, o stimă de sine scăzută, probleme de integrare și adaptare la școală, nervozitate exacerbată sau timiditate, atitudini neconforme și comportamente deviante. Acei copii care nu au acasă niciun sprijin la lecții, adesea pierd ritmul clasei, își pierd interesul și motivația și ajung în imposibilitatea de a mai recupera decalajul școlar. În anul 2020, apariția pandemiei a accentuat riscul de părăsire a școlii pentru copiii defavorizați, cursurile școlare în format clasic fiind mult timp suspendate sau înlocuite de educația online, inaccesibilă copiilor săraci.

In acest context, Centrele Generații au asigurat activități de tip școală după școală copiilor defavorizați din 19 comunități și au avut avut un rol major în continuitatea procesului educațional. Centrele Generații au readaptat activitățile educaționale pentru copii, organizându-le online, outdoor sau în grupuri mici, au fost dotate cu mijloace de conectare la distanță pentru a facilita activitățile educaționale, (video-proiector, boxe, tablete, laptop-uri, desktopuri, internet), au asigurat materiale igienico-sanitare ca toți participanții să fie în siguranță, iar în acest mod au continuat să ofere sprijin școlar copiilor care provin din familii în situații de risc. În funcție de experiența personală și profesională, voluntarii vârstnicii ai centrelor au oferit pregătire individuală, cursuri și ateliere practice, sprijinind astfel progresul școlar al copiilor, precum și dezvoltarea lor vocațională sau personală.

Datorită acestui proiect, 789 de copii au continuat educația, ținând pasul cu școala și cu colegii, cu aportul a 146 de seniori implicați în sprijinul lor.


| Date beneficiari direcţi
    -789 de copii care provin din medii defavorizate, cu vârste cuprinse între 6 și 16 ani care frecventează o formă de învățământ; --146 de vârstnici din 13 județe din țară, implicați în calitate de voluntari; -19 de centre de zi de tip after-school care au beneficiat de aportul vârsnicilor și astfel de o reducere semnificativă a costurilor de personal.

| Date beneficiari
    Peste 8000 de membri ai comunității (voluntari, părinți, parteneri sociali, profesori, etc.).

| Activitati
    1.Selecția centrelor de zi de tip after-school cu beneficiari copii din medii defavorizate, cu vârste cuprinse între 6-16 ani, înscriși într-o formă de învățământ.
2.Semnarea contractelor de finanțare cu ong-urile selectate să implementeze activități educative intergeneraționale.
3.Instruirea personalului centrelor cu privire la obiectivele proiectului și implementarea metodologiei intergeneraționale.
4.Evaluarea școlară și socio-emoțională a copiilor, la începutul și la finalul proiectului pentru a urmări evoluția acestora.
5.Lansarea unor campanii de recrutare de voluntari seniori calificați pentru dezvoltarea personală și educațională a copiilor și selecția propriu-zisă a voluntarilor seniori în fiecare dintre centrele partenere.
6.Evaluarea planurilor de activități educaționale, vocaționale sau de dezvoltare personală realizate de centrele Generații
7. Implementarea activităților intergeneraționale și găsirea modalităților optime de desfășurare în condițiile pandemiei (online, outdoor, în grupuri mici). Asistența și monitorizarea organizațiilor pe perioada desfășurarii proiectului.
8. Dotarea centrelor cu echipamentele necesare pentru a continua educația la distanță după declanșarea pandemiei, dar și a copiilor care nu au aveau astfel de resurse asigurate de familie sau de școală.
9.Promovarea bunelor practici identificate la Centrele Generații pe canale publice, online și offline.
10.Evaluarea rezultatelor proiectului folosind indicatorii calitativi și cantitativi


| Rezultatele proiectului
    Deși pandemia ne-a luat pe neașteptate, în scurt timp am găsit resurse pentru a ne continua misiunea, fiind puternic motivați de nevoia mare pe care știam că o au copiii de a rămâne conectați cu școala și a seniorilor de a-și asuma un rol social. Astfel, activitățile au fost transferate în spațiul online sau adaptate conform condițiilor epidemiologice. Am reușit să depășim provocările și lipsa resurselor - de echipamente tehnologice a beneficiarilor, apoi de lipsa de cunoștințe a copiilor, părinților lor și îndeosebi a vârstnicilor de a folosi mediul online, și i-am învățat să utilizeze aplicația zoom pentru a participa la activități. Rezultate:
-789 copii din medii defavorizate, cu vârste ȋntre 6 şi 16 ani, din București și alte 13 județe au continuat școala și au beneficiat de dezvoltare personală și vocațională prin participarea în cadrul programelor de tip after school, reușind să reducem la minim abandonul școlar (max 2%)
-789 de copii au fost sprijiniți să se integreze social şi să câștige încredere în propriile forțe
-84 de copii au beneficiat de desktopuri și laptop-uri pentru acces la școala online și la activitățile la Centrelor Generații;
-146 de vârstnici din București și alte 13 județe au evitat singurătatea, depresia şi izolarea şi și-au găsit utilitatea prin participarea la diferite activităţi, realizând sesiuni de voluntariat în beneficiul copiilor din comunitatea lor;
- 912 sesiuni intergeneraționale individuale sau de grup;
- 18.240 ore de sprijin în realizarea temelor și meditații
- 38.208 ore de voluntariat, valorând 926.032 lei (aprox 10,000 Eur/centru)


| Bugetul
    881227,45

| Parteneri
    1.Asoc. Salvați Copiii (Argeș), 2.Asoc. Samarineni în Comunitate Ialomița), 3.Asoc. Părinților ,,Florian Cristescu” (Teleorman), 4.Asoc. Caritas Mitropolitan Greco Catolic Blaj (Alba), 5.Asoc. Diaconia Ajutor Internațional (Brașov), 6.Asoc. Filantropia Ortodoxă Alba Iulia- Reghin (Alba), 7.Asoc. Filiala Filantropia Ortodoxă Războieni-Cetate (Alba), 8.Fundația Buckner (Mureș), 9.Fundația Inocenți (Bistrița), 10.Asoc. Oaza (Arad), 11. Asoc. Stern der Hoffnung (Timiș), 12. Fundația Creștină Diakonia (Covasna), 13. Asoc. Multifuncțională Filantropică Sfântul Spiridon (Galați), 14. Fundatia YANA (Bacău) , 15. Fundatia "Sfantul Ioan Bosco" (Bacău), 16. Asociatia United Cristian Aid Bunul Samaritean (Galați), 17. Asociația A.R.A.P.A.M.E.S.U. (Sibiu), 18. Fundația Veritas Sighișoara (Mureș), 19. Centrul Comunitar Generații (București) Parteneri instituționali: DGASPC sector 6, Colegiul UCECOM “Spiru Haret”, Sponsori: Hochland România, Raiffeisen Bank, Metlife Foundation

| Website proiect
    www.intergenerational.ro





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes

-->