Participanti & Proiecte
Schimb de plante
|
Organizator: Schimb de Plante |
|
Categorie: Inițiative Cetățenești |
Plantele de apartament erau considerate demodate, o activitata vrednica de bunici in vremuri apuse. Oamenii sunt deconectati de la natura si astfel nu o pot proteja, pentru ca nu o cunosc si nu o inteleg. Rezolvarea acestei situatii era aducerea ei in mai aproape de casele si de sufletele oamenilor, pentru a o observa, a o creste si a o ingriji mai departe in jurul lor.
Pandemia a lasat oamenii cu parcuri inchise, in imposibilitatea oamenilor de la oras de a se apropia de orice fel de natura. Singura modaltate de a o simti aproape a fost prin plantele de apartament, care pot oferi senzatia de conectare cu natura si cu mediul inconjurator.
| Scopul proiectului
Scopul proiectului este de a aduce oamenii aproape de natura, de a o cunoaste si a o ingriji, de la nivel micro - in casele lor, la nivel macro - in jurul lor si mai apoi intreaga planeta.
Obiectivul propus a fost ca toata lumea sa aiba cel putin o planta in casa, ca mai apoi sa ajunga la 3, 20, 50, 100. Acestia au fost pasii observati in colectionarea lor, printre membrii comunitatii adunate in comunitatea Schimb de PLante de pe grupul de Facebook.
| Aria geografica
Bucuresti
| Rezumat
Schimb de Plante a pornit ca un eveniment pentru tinerii iubitori de plante de apartament care doreau sa isi impartaseasca pasiunea pentru natura schimband in mod gratuit pui, seminte si tot ce tine de acestea. Evenimentul a afirmat nevoia unei comunitati in care membri pot tine continuu legatura si asa s-a materializat grupul de Facebook Schimb de Plante care a adunat mii de membri. Odata cu venirea pandemiei, schimburile de plante s-au facut exclusiv online si individual, fara adunari numeroase, insa au fost sustinuti prin ele si tinerii antreprenori si artistii locali, prin targuri online de targuri ocazionale cu produse arizanale.
Obiectivul vizat a fost de a aduce oamenii mai aprope de naura, de a o intelege si a proteja, iar acest lucru se putea realiza doar prin observarea atenta a acesteia si cresterea ei in intimitatea caselor. Obiectivul a fost de a creste numarul plantelor de apartament a tuturor oamenilor ce au intrat in comunitate, iar acest lucru a fost realizat prin sustinerea noilor veniti prin sfaturi de intretinere, dar si prin entuziasmul de a creste natura sub ochii lor. Rezultatele se pot masura in engagementul de pe grupul de Facebook, unde fiecare postare are reach 80% din membri grupului si engagement foarte mare. Un sondaj vizibil releva faptul ca de la venirea pandemiei, prin restrictiile care au obligat oamenii sa stea in casa, au crescut nevoia oamenilor de a simti natura aproape, iar rezolvarea a fost aducerea plantelor mai aprope de ei si de a invata sa le ingrijeasca, ca o noua pasiune.
| Date beneficiari direcţi
Publicul tinta sunt tineri intre 18 - 35 de ani, ce si-au gasit ca pasiune natura, mai exact plantele de interior. Pasiunile conexe sunt artele, designul interior, calatoriile in natura. beneficiarii directi ai proiectului sunt cei 4 000 de oameni aflati pe grup si oamenii care participa la evenimente ce pot si numarati in interesul de a participa la eveniment - acestia se numara in peste 1000 decarati pentru fiecare eveniment.
| Activitati
Proiectul Schimb de Plnate este implementat permanent prin moderarea postarilor de pe grupul de Facebook Schimb de Plante, ce cer sfaturi de ingrijire, dar prezinta si cultura din jurul lor. Acest lucru apropie oamenii si creeaza subiecte de discutie in jurul naturii.
Un alt fel natural de a implemeta acest proiect sunt evenimentele Schimb de Plante, ce au loc online sau offline si au fost individuale sau afiliate unor alte evenimente cum ar fi Street Delivery, Bazar de Cotroceni. In cadrul lor, oamenii din comunitate, dar si publicul deschis, s-a intalnit cu scopul de a schimba pui de plante si experiente de ingrijire legate de acestea. In cadrul evenimentelor online, oamenii si-au pus plantele de schimb intr-o postare si au schimbat puctual plante. toate evenimentele, online sau offline, au avut ca participanti artisti locali cu expozitii ale artelor lor, produse manufacturate.
| Rezultatele proiectului
Plantele de apartament au devenit dintr-o activitate invechita, un trend.
Oamenii care credeau ca nu pot avea grija de plante au incercat sa creasca macar una si au descoperit ca ajutorul si sustinerea unei comunitati ii pot ajuta sa isi desavarseasca pasiunea de a creste natura.
Oamenii din comunitate afirma ca s-au conectat cu natura, ca o inteleg, o iubesc si o protejeaza de cand o cresc in casele/curtile lor.
Toti cei din grup afirma ca sunt mult mai atenti la mediul inconjurator si intreprind macar o actiunea pentru a-l proteja - recicleaza, nu arunca gunoi pe jos, strang gunoaie in excuersii, se inscriu in petitii etc.
| Bugetul
0
| Parteneri
Seminte Libere, Grupul De Initiativa Civica Cismigiu
| Website proiect
https://web.facebook.com/groups/2048730885435303