Participanti & Proiecte
Activ în comunitatea mea
|
Organizator: Asociatia GO-AHEAD |
|
Sectiune: Sănătate |
Tehnologia a redefinit viața și implicit societatea actuală, experții fiind de părere că în 10 ani 90% din populație va fi conectată la Internet, lucru care impune necesitatea de a fi inteligenți digital.
În acest context, dezvoltarea competențelor digitale a devenit o prioritate a UE, însă în realitate educația civică, și mai ales cetățenia digitală sunt aproape inexistente în școli, iar instrumentele digitale sunt implementate fără instruire prealabilă.
Suplimentar, anterior implementării, s-au realizat analize de nevoi în cele 2 zone beneficiare, care au relevat importanța informării cetățenilor, deoarece aceștia nu folosesc serviciile digitale și nu au încredere în ele.
Se sesizează astfel o neconcordanță între nevoi și realitatea faptică, care trebuie remediată dacă ne dorim să devenim o societate digitală responsabilă.
| Scopul proiectului
Scopul și obiectivele vizează:
- Promovarea dezvoltării locale prin materiale și programe de formare dedicate cetățeniei active și inteligenței digitale, prin sesiuni de consultare cu societatea civilă și prin campanii de conștientizare în vederea creșterii competențelor digitale, folosirii facilităților digitale existente și implicării cetățenilor în procesele decizionale de la nivelul comunității.
- Creșterea capacității mai multor ONG-uri cu scopul de a crea premisele implicării în inițiative ce susțin promovarea dezvoltării locale, prin participarea la programe de instruire relevante.
| Acoperire
Sectorul 4 al Municipiului București și Județul Prahova
| Rezumat
Proiectele au pornit de la 3 nevoi identificate în zone complet diferite din perspectiva digitalizării (sectorul 4 - București și județul Prahova):
1.Nevoia de interacțiune a cetățenilor cu facilitățile digitale puse la dispoziție de administrațiile publice
2.Nevoile cetățenilor de a dezvolta comunicarea online cu instituțiile publice și de a avea un instrument care permite coagularea tuturor platformelor și site-urilor de plăți pe o singura platformă.
3.Nevoile ONG-urilor și partenerilor sociali de a-și consolida capacitatea internă, a-și extinde aria de intervenție, a-și multiplica activitatea cu impact pozitiv, a dezvolta inițiative care își propun creșterea implicării cetățenilor în comunitate și în procesul de luare a deciziilor (cetățenie activă), precum și de a dezvolta parteneriate cu administrațiile locale.
Obiectivele au vizat în principal susținerea și promovarea dezvoltării locale prin dezvoltarea de materiale și programe destinate cetățeniei active într-o lume digitală, dar și de a crește capacitatea GO-AHEAD și a altor ONG-uri, prin dezvoltarea abilităților și competențelor de a susține inițiative ce vizează cetățenia activă și inteligența digitală.
Printre activitățile și rezultatele relevante, enumerăm:
-realizarea de materiale (ghiduri/podcasturi) destinate cetățenilor pentru promovarea utilizării facilităților digitale
-realizarea a 5 webinare care au vizat competențele digitale și au fost destinate în special cetățenilor sectorului 4 și celor din județul Prahova
-campanii de conștientizare în vederea creșterii competențelor, folosirii facilităților digitale existente și implicării cetățenilor în procesele decizionale
-6 programe de formare pentru reprezentanții ONG-urilor
-peste 15 parteneriate încheiate cu alte ONG-uri care activează în zonele vizate
| Date beneficiari direcţi
- 58 de reprezentanți din 20 de ONG-urilor active în sectorul 4 și județul Prahova, cu care au fost încheiate parteneriate (inclusiv din cadrul Asociației GO-AHEAD) care au beneficiat de programe de formare care s-au derulat în perioada februarie - iunie 2023;
- 10 persoane din cadrul Primăriei Sectorului 4 (atât personal de conducere, cât și de execuție)pentru evaluarea strategiilor la nivel local și a instrumentelor digitale disponibile și necesare pentru cetățeni
- 10 persoane din cadrul Consiliului Județean Prahova (atât personal de conducere, cât și de execuție) pentru evaluarea strategiilor la nivel local și a instrumentelor digitale disponibile și necesare pentru cetățeni
- peste 400 de participanți la webinarele ce au vizat competențele digitale derulate în lunile mai-iunie 2023;
- peste 100 de participanți la webinarele ce au vizat competențele digitale derulate în luna decembrie 2023
- peste 2500 de cetățeni din sectorul 4 și județul Prahova, care au completat cele 2 chestionare necesare realizării analizelor de evaluare a instrumentelor digitale din celor 2 zone
- peste 100 de participanți la evenimentele de tip masă rotundă (reprezentanți ai partenerilor sociali/ONG-uri/autorități relevante/cetățeni).
| Activitati
Metodologia de implementare s-a supus reglementărilor AMPOCA, proiectele fiind cofinanțate din Fondul Social European prin Programul Operațional Capacitate Administrativă 2014-2020.
Ulterior semnării contractelor de finanțare (iulie 2022) s-a trecut la planificarea activităților în sensul atingerii obiectivelor și indicatorilor asumați.
Principalele activități din perioada 01.01.2023-31.12.2023 sunt:
1. Finalizarea și publicarea celor 2 analize de evaluare a strategiilor locale și a instrumentelor digitale
2. Realizarea a 2 Hărți a facilităților digitale
3. Realizarea de materiale (ghiduri/podcast-uri/video) destinate cetățenilor în vederea familiarizării cu facilitățile digitale
4. Organizarea a 6 sesiuni de consultare cu ONG-urile, partenerii sociali, instituțiile de învățământ superior acreditate, cetățeni (3 mese rotunde în București, 3 în jud. Prahova)
5. Derularea a 2 campanii de conștientizare în vederea creșterii competențelor, folosirii facilităților digitale existente și implicării cetățenilor în procesele decizionale, prin 8 articole, 10 comunicate de presă, 100 postere, 30000 flyere, 10 afișaje stradale, 6 luni publicitate plătită Facebook&Google Ads.
6. Încheierea a 20 de parteneriate cu ONG-uri care activează în cele 2 zone în vederea susținerii comune a inițiativelor dedicate cetățeniei active și a competențelor digitale
7. Organizarea a 6 programe de formare derulate pentru dezvoltare abilități specifice de intervenție în dezvoltarea la nivel local.
| Rezultatele proiectului
Cele mai importante rezultate sunt:
1. 2 analize de evaluare a strategiilor locale și a instrumentelor digitale
2. 2 Hărți a facilităților digitale
3. Materiale (ghiduri/podcast-uri/video) destinate cetățenilor în vederea familiarizării cu facilitățile digitale
4. 6 sesiuni de consultare cu ONG-urile, partenerii sociali, instituțiile de învățământ superior acreditate
5. 2 campanii de conștientizare în vederea creșterii competențelor, folosirii facilităților digitale existente și implicării cetățenilor în procesele decizionale, prin 8 articole, 10 comunicate de presă, 100 postere, 30000 flyere, 10 afișaje stradale, 6 luni publicitate plătită Facebook&Google Ads.
6. 20 de parteneriate încheiate cu ONG-uri care activează în cele 2 zone în vederea susținerii comune a inițiativelor dedicate cetățeniei active și a competențelor digitale
7.6 programe de formare derulate pentru dezvoltare abilități specifice de intervenție în dezvoltarea la nivel local: promovare digitală; managementul schimbării și managementul într-o lume VUCA; lobby și advocacy pentru dezvoltare locală; facilitare și dezvoltare comunitară; comunicare și promovare; folosirea DigComp.
Principalele beneficii aduse cetățenilor: accesul la platforme cu informații centralizate care facilitează comunicarea cetățenilor cu autoritățile publice; accesul continuu la ghiduri de utilizare și materiale video care promovează cetățenia activă și digitală; accesul la webinare ce au vizat competențele digitale.
| Parteneri
1. Primăria sector 4/ 2. Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Sector 4/ 3. Consiliul Județean Prahova
| Despre organizator
Asociația GO-AHEAD este un ONG care încă din 2017 propune îmbunătățirea la nivel educațional a societății.
Prin fiecare proiect și activitate,indiferent că se adresează personalului didactic, tinerilor sau cetățenilor,GO-AHEAD și-a propus să-și pună amprenta pe educația și dezvoltarea personală a individului.
GO-AHEAD își dorește să contribuie la formarea unor comunități echilibrate și de susținere,cu oameni conștienți de propriile drepturi și responsabilități și de rolul lor activ în societate.
| Website proiect
https://linktr.ee/asociatiagoahead