close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Campionii Planetei



| Organizator:
    Fundatia Noi Orizonturi
| Categorie:
    Proiecte pentru Tineret
| Problema de fond
    În România, chiar dacă Agenda 2030 a fost lansată în 2015, abia din anul 2019 Inspectoratele Şcolare au început să propună şcolilor proiecte pe tematica celor 17 Obiective de Dezvoltare Durabilă. De asemenea, obiectivele sunt încă puţin cunoscute la nivel de ţară şi în şcoli. Nu este suficient să aflăm care sunt marile probleme ale lumii ci este necesar ca elevii să înţeleagă cum ei, din localitatea sau satul lor mic pot contribui la ameliorarea acestora, că există conexiuni şi interdependenţe între elementele climatice, de mediu, sociale, politice, la nivel mondial. Perspectiva, gândirea critică, curajul de a acţiona, respectarea diversităţii şi a drepturilor umane, consumul responsabil de resurse sunt doar câteva dintre elementele pe care orice copil şi tânăr care va influenţa direcţia noii societăţi, trebuie să le cunoască.

| Scopul proiectului
    Ne-am propus să: 1) formăm 150 de profesori în utilizarea metodelor de dezvoltare a competenţelor tinerilor pentru a contribui la bunăstarea planetei, folosind metoda Service Learning (SL); 2) Inspirăm şi atragem alţi 1.000 de profesori și 25.000 de elevi să se implice în rezolvarea problemelor societății privind dezvoltarea sustenabilă prin acces la resurse educaționale și participarea la un eveniment național – Săptămâna de IMPACT; 3) Dezvoltăm inițiativa și curajul a 1000 de elevi (50 grupuri x 20 elevi) în vederea acționării ca agenți de schimbare în bine, în comunitățile lor.

Campionii Planetei Campionii Planetei Campionii Planetei

| Aria geografica
    Național

| Rezumat
    Pentru a alinia nevoile educaţionale cu cele ale societăţii de mâine, avem nevoie de strategii şi intervenţii care să ajute profesorii să faciliteze procese educaţionale pentru dezvoltare durabilă şi de asemenea, să ofere tinerilor contexte de a aplica ceea ce învaţă, aducându-și astfel contribuţia la Obiectivele de Dezvoltare Durabilă (ODD-uri). Prin acest proiect, ne-am propus să: 1) formăm 150 de profesori în utilizarea metodelor de dezvoltare a competenţelor tinerilor pentru a contribui la bunăstarea planetei, folosind metoda Service Learning (SL); 2) Inspirăm şi atragem alţi 1.000 de profesori și 25.000 de elevi să se implice în rezolvarea problemelor societății privind dezvoltarea sustenabilă prin acces la resurse educaționale și participarea la un eveniment național – Săptămâna de IMPACT; 3) Dezvoltăm abilitățile practice a 1000 de elevi (50 grupuri x 20 elevi) în vederea acționării ca agenți de schimbare în bine, în comunitățile lor. Deși surprinsă implementarea de pandemia Covid-19, proiectul a fost ajustat, au fost create 4 cursuri online asincron pentru 4 ODD-uri, au fost adăugate abordări potrivite pentru perioada de lockdown din 2020 și a ajuns în cele din urmă la 2035 elevi care au învățat despre ODD-uri și și-au dezvoltat abilități de cetățenie activă și-au dezvoltat empatia, perseverența, curajul, la 2030 profesori care au preluat exercițiile cu 50.000 de elevi la ore, au fost implementate 100 de proiecte pentru atingerea ODD-urilor care au inspirat 622.438 de cetățeni (reach în medial online) date de 390 de apariții. În perioada de lockdown, 600 de copii au luat inițiativa unei fapte bune ajutând un copil în nevoie (citit, scris caiete, donat rechizite).

| Date beneficiari direcţi
    2035 de elevi au beneficiat de contextul în care să demonstreze la nivel naţional că tinerii sunt capabili să acţioneze aspura problemelor globale şi să inspire şi alţi cetăţeni să ia atitudine; 220 de cadre didactice şi experţi au participat la un curs de formare pentru implementarea metodei educaţionale Service Learning de atingere a ODD-urilor pe cele 4 dimensiuni: Educaţie de Calitate, Sănătate şi stare de bine, Reducerea inegalităţilor, Oraşe şi comunităţi sustenabile; 50 de școli au beneficiat de premii pentru implementarea proiectelor de service learning pe tematicile: Educaţie de Calitate, Sănătate şi stare de bine, Reducerea inegalităţilor, Oraşe şi comunităţi sustenabile; 2030 de cadre didactice au participat la acțiuni de formare on-line și își pot implica elevii în acțiuni prin care să aducă schimbări pozitive în comunitățile lor

| Date beneficiari
    622.438 de cetățeni inspirați de activitățile elevilor și profesorilor preocupați de bunăstarea planetei - reach în mediile online, 390 apariții .

| Activitati
    În acest proiect am abordat 4 ODD-uri: ODD3 Sănătate și stare de bine, ODD4 Educație de calitate, ODD10 Reducerea Inegalităților, ODD11 Orașe și comunități sustenabile. Au fost derulate următoarele activități:
A. Formări în 4 centre regionale de formare Cluj-Napoca, Iași, Petroșani și Deva, în care profesorii s-au înscris la:
(a) linia scurtă, două zile pentru înţelegerea ODD-urilor, cu accent pe cele 4 propuse în proiect sau (b) linia lungă, 8 zile de formare, pentru cei care au nevoie să se dezvolte ca profesori experiențială și să ajungă să folosească metoda SL
B. Ateliere cu peste 1000 de elevi cu temele date de ODD-uri. Profesorii din 43 de școli au implementat ateliere cu temele celor 4 ODD-uri cu peste 1000 de elevi, Concurs național de proiecte de Service Learning - am primit 107 propuneri de proiecte, dar din cauza pandemiei doar 20 au fost puse în practică.
C. Cursuri on-line și materiale educaționale care îi pot ghida pe elevi și profesori în organizarea unor acțiuni pentru îngrijirea planetei, pe 4 ODD-uri, Concurs național de idei deschis profesorilor și elevilor - cum se pot regăsi tematicile ODD în curriculum național. Eveniment național – Săptămâna IMPACT, cu activităţi educaţionale, de sprijinire a comunităţii şi de promovare a rolului tinerilor în dezvoltarea societăţii; Acțiuni comunitare ce au culminat sincron, de 1 iunie în care aproape 600 de copii și tineri au fost generoși cu colegii lor în nevoie.


| Rezultatele proiectului
    220 profesori au învățat mai multe 4 ODD-uri și au dobândit noi metode de lucru cu tinerii, respectând principiile învățarii practice-experențiale. Ulterior, profesorii au organizat ateliere de învățare cu tinerii, după modelul celor la care au luat și ei parte, ajungând la peste 1000 de elevi din școlile din România și au construit proiecte de Service Learning. 47 de profesori s-au inscris la linia lungă și au deschis cluburi de voluntariat IMPACT.
585 de elevi au făcut o faptă bună pentru un copil aflat în nevoie, de 1 Iunie 2020, sub deviza #momenteciviceinsiguranta.
87 planuri de lecție care oferă modele de bună practică pentru orice nivel de școlarizare. Avem modele despre cum la matematică învățăm cum să construim o comunitate sustenabilă; la istorie despre inegalitățile între rase/culturi/popoare; la consiliere și dezvoltare personală- despre educație de calitate și sănătate.
22 elevi ”influenceri”, de la clasa a 3-a până în clasa a 11-a care au învățat despre un ODD in cursurile online, au actionat, făcând o mică schimbare în viața lor prin care au contribuit la un ODD și au dat mai departe realizând materiale inspiraționale.
4 cursuri online, asincron, pentru elevi și profesori care doresc să învețe și să se implice în comunitate chiar și de acasă, axate pe tematici globale. Cursurile depășesc livrarea de conținut și includ activități practice- chestionare jucăușe, filme, articole, jocuri și provocări simpatice. Fiecare curs are 4 lecții de câte aprox 45 min
1809 participanti la cursurile online


| Bugetul
    350000

| Parteneri
    Lidl Romania

| Website proiect
    https://www.noi-orizonturi.ro/campioni-ai-planetei/





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes

-->