close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Împreună pentru o școală incluzivă



| Organizator:
    Centrul De Resurse Pentru Organizatii Neguvernamentale
| Sectiune:
    Incluziune socială
| Problema de fond
    Locuitorii de etnie romă din Țâmpoceni se confruntă cu marginalizare socială, angajabilitate redusă, segregare școlară, absenteism, promovabilitate redusă în cl. a 8-a & acces scăzut la servicii medicale specializate. Proiectul a pornit din obs.comunității, unde s-au identificat probleme legate de accesul la educație & servicii pt. copiii de etnie romă. Nevoile beneficiarilor au fost identificate printr-o analiză amplă și discuții cu membrii comunității & autoritățile locale. Printre principalele probleme s-au numărat segregarea școlară, rezultatele școlare slabe, absenteismul, accesul limitat la servicii medicale & marginalizarea socială și economică. Constatările au servit ca punct de plecare pt.elaborarea proiectului, cu accent pe implicarea comunității în procesul decizional și îmbunătățirea accesului la educație pt.copiii vulnerabili

| Scopul proiectului
    Scopul proiectului este de a răspunde nevoilor comunității pe care le-am enumerat mai sus, cu accent pe accesul la educație și servicii de sănătate de calitate pentru copiii din comunitate. Proiectul vizează creșterea capacității comunităților rurale din Țâmpoceni de a participa activ în procesul decizional, inclusiv prin mobilizare și advocacy la nivel local și judetean. Obiectivele includ desegregarea în educație, reducerea decalajului educațional și îmbunătățirea sănătății prin informare și acces la servicii medicale specializate.

Împreună pentru o școală incluzivă Împreună pentru o școală incluzivă Împreună pentru o școală incluzivă

| Acoperire
    Țâmpoceni, sat Capu Codrului, Suceava, județ Suceava

| Rezumat
    Proiectul implementat în cătunul Țâmpoceni a abordat necesitatea unei educații incluzive și accesibile pentru copiii de etnie romă, identificând probleme precum segregarea școlară, rezultate școlare slabe, absenteism și acces limitat la servicii medicale. Obiectivul nostru a fost să implicăm comunitatea în procesul decizional și să oferim copiilor șansa unei educații de calitate. În perioada implementării am format un Grup de Inițiativă Locală pentru o Școală Incluzivă (GILSI), am ținut săptămânal activități remediale de tip after-school, am organizat evenimente educaționale și culturale, și am oferit kit-uri de îmbrăcăminte pentru început de școală, pentru iarnă și kit-uri de igienă. Copiii au avut parte și de întâlniri pe diferite subiecte, cu reprezentanți ai instituțiilor din județ, cum ar fi DGASPC, DSP, IPJ, ANITP, CJRAE, în cadrul cărora au învățat lucruri noi despre siguranță, sănătate și educație. Realizările noastre includ implicarea comunității în activități de advocacy, distribuirea a peste 200 de cadouri și pachete cu alimente copiilor din comunitate și organizarea unor întâlniri comunitare pe diverse subiecte. De asemenea, am obținut peste 3000 de vizualizări pe pagina noastră de Facebook și am colaborat cu diverse instituții locale și ONG-uri. Prin aceste acțiuni, am contribuit la îmbunătățirea accesului la educație și servicii pentru copiii vulnerabili din comunitatea Țâmpoceni.

| Date beneficiari direcţi
    Directi:
10 persoane - beneficiare a programului de capacitare în acțiuni de advocacy privind educația incluzivă și membri activi ai GILSI;
40 copii de etnie romă – beneficiari ai activităților educaționale (activitățile de tip școală după școală, activități și mentorat intercultural) și
120 de copii și părinți beneficiari ai activităților interculturale. Selecția lor a fost realizată în funcție de gradul de școlarizare, nivelul de performanțe școlare și absenteism la nivelul școlii;
100 de persoane beneficiind de campania de conștientizare și prevenire a infectării cu virusul COVID Sars-2;
50 de persoane beneficiare ale serviciilor medicale de bază și specializate
40 de femei/fete beneficiare ale serviciilor de planificare familială și conștientizarea implicatiilor unei sarcini.


| Activitati
    Formarea Grupului de Inițiativă Locală pentru o Școală Incluzivă (GILSI), cu participarea a 10 femei din comunitate, cu scopul de a influența procesele decizionale și de a implementa acțiuni în comunitate.
Dezvoltarea și implementarea a 3 activități remediale săptămânale de tip after-school pt. copiii beneficiari, cu implicarea a 40 de copii cu vârste cuprinse între 5 și 14 ani.
Realizarea a 2 conferințe de informare la nivel local, cu participarea a minim 40 de persoane, pentru diseminarea rezultatelor proiectului și promovarea valorilor educației incluzive.
Elaborarea și actualizarea unui Plan de Implementare a Activităților și a unei Metodologii de Monitorizare și Evaluare, pentru a asigura implementarea eficientă a proiectului și măsurarea rezultatelor.
Distribuirea de kit-uri - uniforme în toamnă și kit-uri de iarnă în feb. 2024.
Activități despre sănătate, prevenție și siguranță cu reprezentanți ai instituțiilor relevante.
Sprijinirea familiilor - de exemplu în accesarea unor servicii medicale de bază.
Beneficiarii direcți ai proiectului au fost cei 40 de copii implicați în activitățile educative, în timp ce beneficiarii indirecți au inclus comunitatea din Țâmpoceni, familiile copiilor și membrii Grupului GILSI.


| Rezultatele proiectului
    Proiectul a adus beneficii semnificative comunității țintă, generând schimbări pozitive și efecte tangibile. Prin crearea paginii de Facebook cu peste 3000 de vizualizări și 5 comunicate de presă, proiectul a crescut vizibilitatea și conștientizarea în comunitate. Infrastructura grupului de inițiativă locală pentru o școală incluzivă (GILSI) a fost instituită și funcțională, implicând peste 10 membri și organizând 10 întâlniri productive. Prin 4 întâlniri cu membrii comunității și autoritățile locale, proiectul a facilitat dialogul și colaborarea între diferite părți interesate, generând soluții și acțiuni comunitare. Activitățile săptămânale, precum și întâlnirile de mentorat intercultural, au implicat peste 100 de copii și tineri, contribuind la dezvoltarea lor și la promovarea diversității culturale. În plus, campaniile de conștientizare privind sănătatea au informat peste 100 de persoane despre prevenirea COVID-19 și importanța vaccinării, iar 15 mame tinere au fost instruite în asistența medicală maternă și planificarea familială. Rezultatele neintenționate includ o mai mare coeziune comunitară și un angajament crescut față de problemele educaționale și de sănătate, ducând la o comunitate mai activă și informată.

| Parteneri
    CenRes Suceava, DGASPC Suceava, DSP Suceava, IPJ Suceava, Partida Romilor Suceava, CJRAE, ANITP

| Despre organizator
    CenRes vizează dezvoltarea durabilă a societății civile românești. Organizează și participă la programe naționale și regionale, elaborează proiecte de dezvoltare locală și regională, axându-se pe comunitățile subdezvoltate din zona Sucevei și nu numai. În ultimii 4 ani, a derulat proiecte precum "Roma CIVIC-Tineri romi pentru o comunitate cu inițiativă", axat pe creșterea participării active a 25 de tineri romi din 5 comunități din județul Suceava.

| Website proiect
    https://sites.google.com/view/impreunapentruoscoalaincluziva/pagina-de-pornire



Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes

-->