close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Solidar Social



| Organizator:
    Asociația Adi Hădean
| Categorie:
    Premiul Special pentru INOVAȚIE
| Problema de fond
    Solidar Social a pornit ca o soluție de criză provocată de pandemia de Covid-19.Imediat cum au fost impuse măsurile de izolare pentru prevenirea răspândirii pandemiei, am identificat împreună cu DGASPC sute de persoane vârstnice și familii vulnerabile, pentru care masa caldă oferită de noi era singura masă caldă zilnică la care aveau acces, aflandu-se imobilizati la domicilii.Pe de altă parte, medicii și cadrele medicale au luptat în prima linie cu virusul, având ture de peste 24 de ore de lucru, motiv pentru care, o masă caldă a reprezentat o oportunitate directă să le fim recunoscători.Au fost astfel canalizate o serie de donatii in materie prima/ ingrediente si cash, pe care, datorita apelului public realizat de Chef Adi Hadean,numerosi sponsori (corporatii si persoane fizice) le-au oferit in faza lansării programului.

| Scopul programului
    Scopul nostru este să ajungem la cât mai mulți oameni aflați în sărăcie, la doctori aflați în prima linie, copii flămânzi sau bătrâni ce, altfel, nu și-ar permite să mănânce mâncare gătită, zilnic. Programul are o natură dinamică, considerând incertitudinea globală susținută de pandemie, așadar obiectivul programului a fost distribuirea a 200.000 de porții în mai puțin de un an. Iar cu 166.983 de porții până la finalul anului 2020, ținta a fost atinsă. În continuare, două obiective pentru care se fac progrese sunt extinderea națională și atingerea unui milion de porții anual.

Solidar Social Solidar Social Solidar Social

| Aria geografica
    Municipiul București și Petrila, județul Hunedoara

| Rezumat
    Proiectul “Solidar Social” este o acțiune umanitară, demarată ca o soluție de criză provocată de pandemia de covid-19, luând amploare rapid și implicând zeci de oameni în doar câteva zile. Beneficiarii „Solidar Social” sunt medici și personal medical aflați în prima linie covid-19, oameni afectați de sărăcie și, în special, persoane care nu dispun de posibilități financiare pentru a accesa, din resurse proprii, cursurile unor școli gastronomice. Acestea din urma sunt recrutate din randul voluntarilor, in masura in care demonstreaza dorinta si abilitati de invatare in segmentul gastronomic.

Obiectivul nostru principal este să livrăm un milion de porții anual, pregătite în 5 bucătării sociale proprii, care să se auto-susțină și care să ofere cursuri gastronomice, astfel încât să asigure o reintegrare în societate a beneficiarilor. Financiar, aceste obiective pot fi atinse cu o investitie de 1 milion de euro (200.000 EUR per bucătărie).

Impactul proiectului este, pe de-o parte, oferirea unui sprijin pentru oamenii afectați de sărăcie, iar, pe de altă parte, reintegrarea în societate a cât mai multor beneficiari.


| Date beneficiari direcţi
    Beneficiari: 200 de medici și cadre medicale de la Institutul Matei Balș, Spitalul Fundeni și Colentina, 250 de persoane vârstnice aflate în evidențele DGASPC și 100 de copii din Centrul de Zi al Salvați Copiii, din Petrila, județul Hunedoara. Peste 1000 de porții de mâncare caldă, zilnic în perioada carantinei din aprilie-iunie.

| Date beneficiari
    Familiile si rudele de grade apropiate, care beneficiaza de un sprijin concret si apropiat. Tinerii voluntari, carora li se deschid noi perspective educationale, pe de o parte, sau care devin constienti de initiative care contribuie la dezvoltarea spiritului civic (cultivarea voluntariatului in diferite medii sociale, inclusiv tineri corporatisti sau oricine doreste sa se implice). Autoritatile, prin faptul ca Asociatia sustine un proiect care compenseaza lipsa programelor educationale in domeniul gastronomic profesionist. 


| Activitati
    Activitățile programului sunt: - colectarea de produse, resurse financiare și alte donații pentru finanțarea activității umanitare; - recrutarea de voluntari pentru prepararea, ambalarea și distribuirea zilnică; - crearea meniului de către responsabilul zilnic din partea asociației și prepararea zilnică a meniului; - crearea campaniilor de comunicare și a materialelor aferente; oferirea unui sprijin pentru lucrătorii din industria de ospitalitate, ce au fost puși la încercare în ultimul an;
Campanie de conștientizare pentru industria de ospitalitate din România, prin participarea la competiții internaționale și prin apartenența la miscari internationale.


| Rezultatele programului
    Beneficiul principal pe care programul "Solidar Social" l-a adus grupului țintă este cel al oferirii unei mese gătite, nutriționale și sigure zilnic, la care se adaugă oferirea susținerii emoționale a persoanelor vulnerabile și a bătrânilor aflați în izolare. O schimbare majoră generată de programul nostru a fost conștientizarea asupra problemei risipei alimentare cu care se confruntă societatea românească și nu numai, prin mobilizarea operatorilor comerciali și a partenerilor corporate din domeniu să doneze produse rămase în stoc sau cu puțin timp înainte de data de expirare. Un alt rezultat a fost oferirea unei motivații/ocupații persoanelor anagajate în domeniul HoReCa sau în alte domenii impactate de oprirea activității comerciale prin oportunitățile de voluntariat în cadrul unei echipe profesioniste pentru o cauză nobilă. Efectul neintenționat căruia îi datorăm parte din dezvoltarea exponențială din 2020 este și faptul că odată incepută activitatea, Asociația a indentificat mult mai multi potențiali beneficiari și a folosit toate resurse disponibile pentru a continua activitatea pe o durată nedeterminată și pentru a ajunge la cât mai multe persoane nevoiașe.


| Buget
    1669830

| Parteneri
    Instituție: Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sector 6. Organizații: Organizația Salvați Copiii și Organizația Concordia.

| Website program
    https://activsocial.adihadean.ro/





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes

-->