Participanti & Proiecte
Scut pentru Spitale
|
Organizator: Asociatia Zi de BINE |
|
Categorie: Sănătate |
Organizația Mondială a Sănătății a declarat pandemie de coronavirus. În România, virusul a trecut granița în 26 februarie 2020 și până la momentul inițierii proiectului erau deja 25.000 de cazuri confirmate, iar numărul deceselor trecuse de 1.500. Mai mult de 1.000 de cadre medicale fuseseră deja infectate, în timp ce altele se aflau în auto-izolare. La nivel national, întregul sistem medical era testat la limită. În acel context, am înțeles cu toții că nevoia de a proteja personalul medical și de a-i pune la îndemână echipamentele și materialele necesare actului medical nu a fost niciodată mai importantă.
| Scopul proiectului
Proiectul a plecat cu obiectivul de a susține Spitalul de Boli Infectioase din Brașov prin achiziționarea unui container de primiri urgențe, pentru că în plină pandemie, spitalul avea 2 corpuri în renovare și o capacitate redusă de primire pacienți.
Pe măsură ce am primit solicitări de ajutor din partea personalului medical din țară, proiectul a prins contur sub forma unui Scut pentru Spitale. Ne-am propus sa raspundem fiecarei solicitari pe care o primim si sa ajungem la fiecare spital/ cabinet de medicina de familie care ne cere ajutorul.
| Aria geografica
București, Brașov, Adjud, Alexandria, Arad, Baia Mare, Bârlad, Botoșani, Buzău, Călărași, Vatra Dornei, Câmpu Lung, Cluj, Craiova, Deva, Turnu Severin, Fălticeni, Găești, Hunedoara, Mioveni, Moreni, Motru, Năsăud, Onești, Petroșani, Piatra Neamț, Ploiești, Pucioasa, Rădăuți, Reghin, Reșița, Râmnicu Vâlcea, Roman, Rucăr, Roșiori de Vede, Săcele, Sânnicolau Mare, Sighișoara, Simleu Silvanei, Sinaia, Suceava, Târgoviște, Târgu Cărbunești, Târgu Bujor, Târgu Mureș, Tecuci, Tulcea, Urziceni.
| Rezumat
La finalul lunii februarie, noul coronavirus trecuse granița în România. Situația a devenit drastică repede, spitalele din România confruntându-se cu lipsuri majore, într-un scenariu de urgență neprevăzut. A fost un moment în care fiecare ONG a trebuit să decidă dacă își va continua proiectele specifice sau se va alătura într-un efort național de a dota spitalele și cadrele medicale cu echipamente de protecție, dezinfectanți și aparatură medicală.
La Zi de Bine am hotărât să creăm Scut pentru Spitale! Am plecat de la Spitalul de Boli Infectioase din Brașov și în 6 săptămâni am ajuns la peste 80 de spitale și 30 de cabinete de medicină de familie din toată țara, cu echipamente de protecție, dezinfectanți și aparatură medicală în valoare de peste 1 milion de euro. În acest efort fenomenal am fost susținuți de peste 30.000 de donatori privați și peste 300 de companii și asociații care ne-au investit cu încredere, resurse financiare și resurse materiale, pentru ca ele să ajungă acolo unde erau urgențele mai mari.
O muncă titanică de cercetare, achiziționare, fundraising și comunicare la foc continuu a rezultat în sprijinirea sistemului medical din peste 50 de localități cu echipamente de protecție (combinezoane, botoși, măști, mănuși, viziere și ochelari de protecție), dezinfectanți (covoare dezinfectante, dezinfectanți de suprafețe, dezinfectanți de mâini), teste de diagnostic, aparatură medicală (injectomate, termometre, lămpi bactericide, monitoare de pacienți, ventilatoare), dar și cabine și containere de triaj. Astfel, am protejat direct cadrele medicale și indirect, pe beneficiarii acestuia – pacienții.
| Date beneficiari direcţi
În perioada 15 Martie – 31 Mai Asociatia Zi de BINE a făcut „scut” în jurul a mai bine de 80 de spitale și 30 de cabinete ale medicilor de familie din toată țara, beneficiari direcți fiind cadrele medicale din aceste unități, care au fost aprovizionate cu echipamente de protecție (combinezoane, botoși, măști, mănuși, viziere și ochelari de protecție) pentru a-și putea face meseria în siguranță.
| Activitati
Proiectul s-a bazat pe câțiva piloni mari, cu activități specifice de fundraising, implementare și comunicare. Dar spre deosebire de un proiect „normal”, când aceste activități se succed în timp, în cazul Scutului pentru Spitale, munca de fundraising a mers concomitent cu implementarea, adică munca de cercetare, achiziție de echipamente de protecție din țară și din străinătate, aparatură medicală și dezinfectanți și asigurarea transportului către beneficiari, dar și comunicarea cât mai transparentă și în timp real către public atât a nevoilor tot mai multe venind dinspre beneficiari, cât și a cheltuirii banilor. Pe timpul derulării proiectului, în fiecare seară am publicat pe pagina oficială de Facebook a Asociației Zi de Bine raportul zilei respective, precizând ce s-a achiziționat, cu ce sume și către ce beneficiari au plecat, dar și cine au fost cei care au contribuit pentru sprijinirea unui spital anume.
Totodată, Asociația Zi de Bine a fost cooptată ca partener ONG principal în proiectul inițiat în aceeași perioadă de companiile Auchan și Leroy Merlin, cu sprijinul Ministerului Sănătății și al Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), pentru amenajarea de urgență a Unității de Suport Medical București. Rolul Asociației a presupus un efort suplimentar de comunicare și fundraising, în paralel cu activitatea desfășurată pentru proiectul Scut pentru Spitale.
| Rezultatele proiectului
În perioada 15 Martie – 31 Mai am acoperit majoritatea solicitărilor de ajutor care au venit spre noi la foc continuu de la cadre medicale din toată țara.
Am reușit să trimitem ajutoare în peste 80 de spitale și 30 de cabinete de medicină de familie răspândite în peste 50 de localități, garantând astfel posibilitatea continuării actului medical într-o perioadă de risc major, atât pentru cadrele medicale, cât și pentru pacienți, beneficiarii indirecți ai acestui proiect. Protecția a fost cuvântul de ordine și am reușit să facem acest lucru prin dotarea spitalelor cu echipamente de protecție, dezinfectanți, teste de diagnostic, dar și aparatură medicala, în valoare de peste 1 milion de euro.
Prin acest proiect, am contribuit direct la buna desfășurare a actului medical în spitalele românești într-un moment de criză majoră, frică, nesiguranță și oboseală acută, în același timp creând o comunitate de oameni de bine, care au dus acest efort cot la cot cu noi. Și ne place să știm că dincolo de consumabile, aparatura medicală pe care am trimis-o în spitalele din țară - injectomate, termometre, lămpi bactericide, monitoare de pacienți, ventilatoare – va sprijini actul medical dincolo de această criză.
| Bugetul
5000000
| Parteneri
Proiectul Scut pentru Spitale a beneficiat de sprijinul a mai bine de 300 de companii și asociații, printre care enumerăm: UniCredit Bank, Bayer, Biofarm, Coca-Cola Romania, Ikea, Albalact, Brico Depot, Lenovo, Synergy, Pufina, Nivea, CBRE, Royal Canin, Nemo Express, Rubin, Interbrands, Alevia, Fundația Vodafone, Fundația Comunitară București, Ajungem Mari, Let’s Do it Romania etc.
| Website proiect
http://www.zidebine.ro/proiect/scutpentruspitale-4