close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Life Autism & Social Skills Training



| Organizator:
    Asociatia Autism Voice
| Sectiune:
    Incluziune socială
| Problema de fond
    Punctul de pornire al proiectului și nevoile identificate au fost descoperite în urma experienței acumulate încă din 2008, în lucrul cu copiii diagnosticați cu autism, unde copiii în vârstă de 2-4 ani înscriși la început în asociație au crescut în adoleșcenți și tineri cu access aproape inexistent la programe pentru vârsta 18 ani+ specifice nevoilor lor, pentru a avea cu adevarat parte de integrare socială.
Aproximativ 50.000 de copii și tineri din România se confruntă cu tulburări de spectru autist, pentru care ne-am asumat să aducem în țară cele mai bune programe internaționale de sprijin și insertie și să realizăm acest lucru prin proiectul de fată, parte din Institutul Autism Voice.


| Scopul proiectului
    Scopul proiectului este de a stabili și consolida relațiile personale, de a dezvolta abilități necesare în comunitate și de a-i pregăti pe adoleșcenții și tinerii cu autism pentru inserția pe piața muncii.
Un obiectiv a fost de a preveni comportamentele dificile, de a creea rutine sociale și personale funcționale pentru 150 de adoleșcenți și 15 tineri cu autism.
Al obiectiv a fost de a forma 30 specialiști Autism Voice în programe internationale precum Balance (Gregory Hanley), Ph.D. și BCBA-D, de ale adapta mediului autohton, de a le aplica beneficiarilor și de a le răspândi național.


Life Autism & Social Skills Training Life Autism & Social Skills Training Life Autism & Social Skills Training

| Acoperire
    Bucuresti, Ilfov, Ploiești, Pitești, Ialomița, Călărași s.a

| Rezumat
    Nevoia de integrare a adoleșcenților și tinerilor cu autism în comunitate și de a-i ajuta să deprindă abilități absolut necesare pentru autonomia lor ca și viitori adulți a adus la implementarea și punerea în acțiune a proiectului. Din păcate, în țara noastră nu există programe specializate pentru integrarea și independența acestora, iar mulți dintre ei stau acasă lângă părintele care le oferă îngrijire zilnică, fiind uitați de sistemul terapeutic și social.
Cercetările arăta că în 2020, doar 22% dintre adulții cu autism aveau un loc de muncă în UK, că 75% din persoanele cu autism locuiesc cu părinții, în comparație cu doar 16% din persoanele care au o altă dizabilitate și că rata anxietății în cazul persoanelor cu autism este mai mare în comparație cu rata anxietății la persoanele cu alte dizabilități.(2020, The Office for National Statistics)
Proiectul își propune să îmbunătățească calitatea vieții a 150 de adoleșcenți și 15 tineri cu autism prin tehnici de lucru în echipă, prin dezvoltarea abilităților academice funcționale (ex: matematică – utilizarea banilor, citit și scris – utilizarea unui laptop sau scrierea unui mesaj text), prin ateliere de educație-nonformală și prin dezvoltarea autonomiei personale (deprinderi de pregătire a mesei, a înțelegerii regulilor din spațiile publice, de utilizare a tehnologiei și de adaptare la contexte sociale variate cum ar fi mersul la bowling).
Am realizat în total 150 de ateliere de educație non-formală, 160 de ore de terapie de grup, 200 de ore de desensibilizare socială cu adoleșcenții și tinerii, și 300 de ore de autonomie personală. Am reușit să adaugăm atelierelor noastre și proiecte conexe precum SMART LAB pentru adoleșcenți și tineri cu autism, ateliere STEM și pregătire pentru inserție pe piața muncii.


| Date beneficiari direcţi
    Beneficiarii direcți sunt 150 de copii cu autism cu vârsta cuprinsă între 8 si 18 ani și 15 tinerii cu autism cu vârsta cuprinsă între 18 și 26 de ani.


| Activitati
    Principalele activități pentru implementarea proiectului au fost de formare internatională a 30 specialiști Autism Voice pentru realizarea unui plan de lucru personalizat pentru cei 165 de beneficiari și adaptarea programelor internationale la mediul autohton.
Activitățile cu beneficiarii se realizează în fiecare zi, de luni-vineri, cu o durată de 4 ore pe zi pentru tinerii cu vârsta între 14 și 26 de ani, respectiv de 2 zile pe săptămână cu o durată de 2 ore zi pentru grupa de vârstă 8 și 12 ani, respectiv 12 și 16 ani. Activitățile proiectului se desfășoară realizând grupuri de 4-5 tineri sau copii, deoarece obiectivele se realizează în grupuri mici. În lucrul cu tinerii (14-26 ani) se pune mult accent pe relații sociale și se bazează pe multe componente din comunitate. Curricula este recomandată tinerilor care pot lucra în formatul unui grup minim 15 minute, înțeleg și pot răspunde instrucțiunilor verbale de bază, pot comunica nevoile imediate și care pot participa în cadrul conversațiilor familiare cu alte persoane. Se urmărește atingerea abilităților precum independență, cunoașterea de sine, self-management, comunicare, relaționare socială.
Grupurile de vârstă 8-16 ani, sunt moderate de un psiholog cu experiență în psihoterapia copiilor cu autism. Copiii exersează abilitățile sociale într-un mediu ce le permite să aibă control pe ceea ce au de făcut, în scopul dezvoltării relațiilor sociale în grupul de la școală.


| Rezultatele proiectului
    Până în prezent, în cadrul programului, am realizat în total 150 de ateliere de educație non-formală, 160 de ore de terapie de grup, 200 de ore de desensibilizare socială cu adoleșcenții și tinerii, și 300 de ore de autonomie personală.
Datorită atelierelor realizate în proiectul Life Autism & Social Skills Training am reușit să integrăm și programe de inserție pe piața muncii prin inaugurarea primului Smart Lab din România. Smart Lab-ul are ca și scop introducerea copiilor și tinerilor cu autism în meseriile viitorului precum It, logistică, robotică, datorită tehnologiilor de ultimă oră folosite.
Prin atelierele realizate în cadrul proiectului Life Autism și Social Skills Training am reușit să realizăm acțiuni care au ca și scop desensibilizarea socială, datorită activitatilor în natură, în magazine prin mersul la cumpărături sau mersul la bowling.



| Parteneri
    Nu a fost cazul!

| Despre organizator
    Povestea Autism Voice a început în 2008, atunci când doar câțiva copii aveau acces la forme de terapie pentru autism care să le ofere o șansă la recuperare.
După 15 ani de eforturi și determinare, Autism Voice gestionează 3 centre de terapie pentru peste 440 de copii și tineri. Organizația reușește să asigure terapie, îndrumare și programe gratuite care contribuie la integrarea acestora în grădinițe și școli. Autism Voice are peste 50 de analiști comportamentali acreditați internațional.


| Website proiect
    https://institut.autismvoice.ro/life-autism/ https://institut.autismvoice.ro/social-skills-training/



Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes

-->