Participanti & Proiecte
Tinere Talente
|
Organizator: Fundatia Regală Margareta a Romaniei |
|
Categorie: Artă și cultură |
Pentru tinerii care provin din familii cu venituri reduse a continua studiul în domeniul artelor poate să fie de multe ori imposibil, pentru că, pe măsura ce cresc performanțele, cresc și cerințele de învățare, cheltuielile pentru actul artistic. O parte dintre acești tineri se văd nevoiți să renunțe. România pierde astfel multe talente, copii care continuă la licee pentru care nu au nicio atracție, în lipsa resurselor necesare. Programul asigură valorificarea unor talente reale, care altfel ar fi pierdute pentru muzica și arta mondială. În prezent, mulți bursieri susținuți de-a lungul timpului au o cariera de succes în domeniul artistic. Tinerii muzicieni sunt astăzi soliști în orchestre, angajați ai unor instituții culturale de profil, își expun operele vizuale, în țară precum și din străinătate.
| Scopul proiectului
Scopul proiectului este de a oferi șanse egale de reușită tinerilor talentați cu venituri reduse care studiază muzica și arte vizuale, oferindu-le susținere prin burse, mentorat și promovare. Obiectivele programului sunt:
1. Dezvoltarea artistica a 30 de tineri prin intermediul burselor de studiu individuale de pâna la 2000 Euro, acordate pe timp de 1 an.
2. Dezvoltarea carierei artistice a celor 30 de tineri prin participarea la cel putin 10 sesiuni de mentorat
3. Promovarea celor 30 de tineri artisti prin intermediul a cel putin 20 de evenimente si expozitii organizate de fundație.
| Aria geografica
București
| Rezumat
România pierde în fiecare an zeci de tineri talentați care, în lipsa posibilităților materiale aleg să studieze la licee pentru care nu au nicio vocație și atracție. Programul creează oportunități egale pentru tinerii artiști și contribuie la dezvoltarea și valorificarea acestora, prin sprijinul complex oferit, constând în burse, mentorat intergenerațional și oportunități de promovare.
Pentru bursieri, programul reprezintă o treaptă esențială în evoluția și dezvoltarea lor, o oportunitate de cunoaștere și de explorare artistică, dar și posibilitatea de a relaționa cu oameni de cultură recunoscuți la nivel național și internațional, care îi pot îndruma în carieră.
În pofida contextului pandemic nefavorabil, 2020 a fost pentru bursierii Tinere Talente un an cu foarte multe rezultate. Au fost susținuți 30 de tineri cu burse de până la 2000 de euro, au fost organizate 17 sesiuni de mentorat online și 5 sesiuni de training de prezentare individuală și scrierea de CV-uri și organizare a portofoliului artistic. Au participat la 9 recitaluri și expoziții organizate de Fundație, au realizat 60 de producții video transmise pe canale online. Au fost realizate 2 emisiuni TV dedicate proiectului și bursierilor. Artiștii vizuali au participat la 17 expoziții individuale și de grup și la 3 competiții internaționale de design vestimentar. Muzicienii au participat la 7 concerte cu orchestră în calitate de soliști și au primit 8 premii la importante concursuri de muzică naționale și internaționale.
A fost lansată Platforma Tinere Talente 360. Aceasta este o nouă etapă în dezvoltarea programului, o bibliotecă virtuală de resurse pentru tinerii artiști din toată țara, nu doar pentru bursieri, care permite accesarea de mentorate și masterclass-uri susținute de artiști de renume.
| Date beneficiari direcţi
30 de tineri muzicieni si artiști vizuali care provin din familii defavorizate și care studiază la licee și universități de artă din țară, cu vârsta între 14 și 26 ani.
| Activitati
1. Selecția bursierilor - realizată prin evaluarea tuturor candidaților de un juriu format din specialiști și prin anchete sociale, bazate pe dosar social și vizite online.
2. Realizarea planului de dezvoltare artistică de către fiecare bursier, cu sprijinul mentorilor și al echipei de proiect.
3. Organizarea a 17 sesiuni de mentorat online cu specific intergenerațional, în cadrul cărora tinerii artiști au interacționat cu personalități artistice și culturale consacrate, prin discuții și ateliere de creație.
4. Crearea și lansarea platformei Tinere Talente 360 - o bibliotecă virtuală de resurse pentru tinerii artiști din toată țara.
5. Promovarea artei si talentului – prin participarea la 28 de evenimente neconvenționale de promovare a artei și talentului bursierilor, adaptate contextului, concerte și expoziții, emisiuni TV, recitaluri transmise online.
- Tinerii artiști vizuali au expus în spații alternative, inedite, expuse prin video-uri promovate pe Facebook și Instagram, au creat portofolii video de prezentare individuală, postate constant pe pagina de Facebook a programului.
- "Romania are nevoie de artă" – campanie și emisiune-eveniment TVR realizată pe scena Ateneului Român, care a inclus cele mai emoționante momente din concertele regale caritabile și interviuri cu invitați speciali.
- Gala Tinere Talente a fost o emisiune dedicată realizată de TVR+ și transmisă online pe pagina de Facebook a Fundației.
| Rezultatele proiectului
Începând cu martie 2020, în contextul crizei COVID-19, bursierii artiști au experimentat noi modalități de promovare a creațiilor artistice și de exprimare a talentului lor în medii neconvenționale. Am regândit activitățile programului, astfel încât să continuăm să răspundem nevoilor bursierilor selectați în 2020, adaptându-ne cerințelor de distanțare socială. Am dezvoltat comunicarea online pentru a-i conecta cu mentori valoroși și am folosit spațiul virtual pentru expunerea lor.
În perioada stării de urgență, bursierii au folosit timpul disponibil pentru studiu și creație, utilizând ajutorul financiar al bursei pentru procurarea materialelor și pregătirea concursurilor viitoare, achiziționarea de laptop-uri, accesorii pentru instrumente și materiale de lucru.
Rezultate proiect 2020
- planurile a 30 de bursieri muzicieni și artiști vizuali susținute cu burse de până la 2000 Euro
- 17 sesiuni de mentorat online organizate de Fundație
- 17 participări la expoziții individuale și de grup
- 7 participări la concerte cu orchestră în calitate de soliști a bursierilor la muzică
- 8 premii la importante concursuri de muzică naționale și internaționale
- 9 recitaluri și expoziții organizate de Fundație
- 60 de producții video transmise pe canale online
- 3 competiții internaționale de design vestimentar
- 2 emisiuni TV dedicate proiectului și bursierilor
- implementarea platformei http://tt360.ro/- o bibliotecă virtuală de resurse pentru tinerii artiști care permite accesarea de mentorate susținute de prof. Verona Maier și dirijor Tiberiu Soare, prin 10 videouri realizate în 2020
| Bugetul
492500
| Parteneri
Opera Națională Română, Ateneul Român. Universitatea Națională de Muzică din București, Universitatea Națională de Arte din București, Elite Art Gallery București, Fundația ACCUMM, Mecena Art, Casa Artelor Dinu Lipatti - Sponsori: Kaufland România, Globalworth Foundation, B&B Collection, Transgaz, Kultho, Sofmedica, Enayati Medical City, Negro 200, Raycap
| Website proiect
www.tineretalente.org