Participanti & Proiecte
Centrul de zi Hercules
|
Organizator: Asociatia Hercules |
|
Categorie: Programe |
Casa in care Centrul Hercules are sediul, cumparata in 2000 cu ajutorul unui ONG olandez, a putut fi renovata in 2007 cu finantare din partea Fundatiei Principesa Margareta a Romaniei, care a asigurat si functionarea Centrului timp de 3 ani. Fondatorii Asociatiei Hercules erau pe atunci ambii cadre medicale la spitalul din Costesti, cunosteau bine comunitatea si si-au propus, prin asociatia fondata, sa contribuie nu doar la alinarea suferintelor fizice, ci si la rezolvarea altor probleme ale comunitatii.
Nevoile beneficiarilor, evidente si usor identificabile intr-o comunitate mica, au rezultat si din discutii cu profesori, reprezentanti ai DGASPC si cu alti lideri din comunitate: Primarul, preotii bisericilor Ortodoxa si Penticostala. Astazi, un asistent social se ocupa de identificarea nevoilor beneficiarilor nou intrati in proiect.
| Scopul programului
Scop:
Sa combata saracia, abandonul scolar si excluziunea sociala, incurajand educatia copiilor si oferindu-le celor mai tineri membri ai comunitatii sansa de a-si largi orizontul de cunoastere si experienta si de a-si construi un viitor mai bun decat prezentul parintilor lor.
Obiective:
- Combaterea abandonului/absenteismului scolar si imbunatatirea rezultatelor scolare
- Oferirea a 1-2 mese calde pe zi pentru fiecare beneficiar
- Promovarea solidaritatii si a implicarii sociale / voluntariatului
- Combaterea excluziunii sociale a varstnicilor, copiilor si familiilor defavorizate
| Aria geografica
Municipalitatea Costesti - include orasul Costesti si 5 sate invecinate
| Rezumat
Am fondat Centrul de zi Hercules in 2007, cand am obtinut de la Fundatia Principesa Margareta a Romaniei finantare pentru a renova cladirea de 2 etaje de care dispuneam. Am ramas pana astazi singurul centru de zi din sudul judetului care ofera servicii sociale persoanelor defavorizate, in ciuda faptului ca aceasta comunitate rurala saraca (orasul Costesti si 5 sate invecinate) este puternic afectata de numeroase probleme economice si sociale: o rata a somajului mai ridicata decat rata judeteana, alcoolism, violenta domestica, abandon familial, emigrarea parintilor si neglijarea copiilor, abandonul scolar si delincventa juvenila.
Ne-am propus sa combatem saracia, excluziunea sociala si abandonul scolar la nivelul comunitatii, axandu-ne in principal, dar nu exclusiv, pe sprijinirea copiilor - singurii care au o sansa sa rupa pe viitor cercul vicios al saraciei si al lipsei de educatie.
Astazi, 50 de copii (6-14 ani) vin zilnic la centrul Hercules: mananca la cantina 1 sau 2 mese pe zi, primesc ajutor specializat la after-school, participa la diverse activitati educative (ateliere de creatie, muzica, debate, limbi straine, cursuri IT, tabere, excursii) primesc carti, rechizite, haine, incaltari, produse de igiena – pe scurt, tot ce au nevoie pentru a merge la scola pregatiti, hraniti, curati si ingrijiti. Parintii primesc ajutor ocazional, consiliere la nevoie si se implica lunar in activitatile centrului. Seniorii vin la Clubul Seniorilor si fac ocazional voluntariat in beneficiul copiilor.
In 8 ani, am reusit sa facem copilaria un pic mai frumoasa pentru mai mult de 400 de copii; 80% dintre ei si-au imbunatatit rezultate scolare, numai 3 au abandonat scoala, 95 % au mers la liceu si toti copiii cu probleme comportamentale au inregistrat progrese vizibile.
| Date beneficiari
COPII: 50 de copii 6-14 ani/ an, elevi in clasele 1-8 la doua scoli din Costesti.
Copiii nostri provin din familii cu venituri extrem de mici (o mare parte dintre familii au venituri sub 200 lei), familii monoparentale; copii cu unul sau ambii parinti emigrati la munca in strainatate , crescuți de un singur parinte sau de rude/bunici; copii cu parinti grav bolnavi sau decedati; copii care locuiesc in conditii improprii sau chiar in locuinte improvizate; copii cu parinti alcoolici sau violenti.
SENIORI: 20 de seniori dornici de socializare, dornici sa se simta utili si sa transmita din cunostintele si experienta acumulate.
| Rezultatele programului
Pentru 400 de copii: imbunatatirea rezultatelor scolare si cresterea interesului pentru scoala; reducerea riscului de abandon si absenteism scolar, imbunatirea comportamentului copiilor ajutati (mai buna capacitate de adaptare, integrare, relationare; reducerea agresivitatii); recuperarea carentelor alimentare, remedierea unor probleme de sanatate; dezvoltarea de abilitati practice, artistice si de viata; reducerea sentimentului de marginalizare a copiilor foarte saraci.
La Hercules, copiii gasesc o mare parte din lucrurile care le lipsesc acasa: un loc frumos amenajat, cald, primitor, unde se simt respectati, unde au un loc si timp pentru a invata, a crea si a se juca (acasa sunt de obicei pusi sa munceasca in gospodarie si la camp). Copiii au sansa sa iasa din mediul lor, sa isi largeasca orizontul invatand si experimentand lucruri noi, mergand in tabere si excursii, intalnind adulti de la care au de invatat (ex voluntarii)
Parintii primesc ajutor material (tot necesarul pentru ca cei mici sa mearga la scoala, haine, produse igiena – pe care nu si le-ar fi putut permite), consiliere sociala si juridica si foarte mult ajutor in cresterea, educarea si supravegherea copiilor. Parintii au o relatie mai buna cu copiii si sunt mai interesati acum de educatia copiilor.
Seniorii au o ocazie de socializare, se simt mai utili si mai putin singuri.
In comunitate, centrul este un punct de referinta, un catalizator al solidaritatii sociale (atrage voluntari si incurajeaza implicarea activa in comunitate) singurul loc care ofera servicii sociale in toata zona de sud a judetului.
| Bugetul programului (in RON)
3800000
| Parteneri
Fundatia Vodafone Romania
| Website-ul programului
www.asociatiahercules.ro