close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Pro ACT Suport - PAS-ul către viaţa independentă pentru adulţii cu dizabilităţi intelectuale şi probleme de sănătate mintală



| Organizator:
    Asociaţia Pro ACT Suport
| Categorie:
    Programe
| Problema de fond
    Realitatea anului 2012 arăta că peste 18000 de persoane cu dizabilități trăiau în condiții inumane în centre rezidențiale de mare capacitate (uneori și 400 de oameni laolaltă) și că drepturile acestora erau încălcate flagrant, prin izolare, imposibilitate a de a participa la evenimente în comunitate, de a dezvolta o relație de cuplu, cu lipsurile zilnice ale produselor de igienă, îngrijire, obiecte personale. Singura posibilitate de a scăpa din aceste locuri era pe cale naturală, prin deces. Pe acest fond, în anul 2012, când Pro ACT a deschis primul serviciu, pe piaţa serviciilor sociale nu exista alternative de locuire și servicii în comunitate pentru aceste persoane. Astfel, Pro ACT a revoluţionat abordarea persoanei cu dizabilităţi, oferindu-i acesteia cadrul propice pentru a-şi atinge poteţialul maxim de dezvoltare.

| Scopul proiectului
    Scopul activităţii Pro ACT este acela de a dezinstituţionaliza cât mai mulţi adulţi cu dizabilităţi intelectuale şi probleme de săntate mintală, prin oferirea unor servicii calitative de găzduire, consiliere, antrenare şi pregătire pentru viaţă independentă. Dintre obiectivele principale enumerăm: incluziunea socială autentică a clienţilor noştri, redarea demnităţii şi valorizarea acestora, atribuindu-le roluri ce ţin de normalitate, cum ar fi rolul de client, vecin, prieten, contributor, angajat, etc. şi nu acela de asistat social pe care-l exerseaza atât de bine în contextul instituțional.

Pro ACT Suport - PAS-ul către viaţa independentă pentru adulţii cu dizabilităţi intelectuale şi probleme de sănătate mintală Pro ACT Suport - PAS-ul către viaţa independentă pentru adulţii cu dizabilităţi intelectuale şi probleme de sănătate mintală Pro ACT Suport - PAS-ul către viaţa independentă pentru adulţii cu dizabilităţi intelectuale şi probleme de sănătate mintală

| Aria geografica
    Bucureşti, oraşul Mihăileşti, judeţul Giurgiu, comuna Novaci, judeţul Giurgiu, comuna Joiţa, judeţul Giurgiu, sat Dudu comuna Chiajna, judeţul Ilfov.

| Rezumat
    Pro ACT promovează dezinstituţionalizarea persoanelor cu dizabilităţi intelectuale şi probleme de sănătate mintală, conform art.19 din Convenţia ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilităţi, referitor la traiul în comunitate. Până acum 10 ani când Pro ACT a luat fiinţă, serviciile sociale oferite de Stat nu vizau acest aspect, iar pe piaţa serviciilor neguvernamentale erau puţine organizaţii care ofereau persoanelor, în special tineri, o alternativă de locuire decentă în comunitate. Deci, nu existau servicii de locuire în comunitate şi nici servicii de suport pentru persoanele adulte cu dizabilităţi intelectuale. În martie 2012 am deschis primul serviciu de incluziune socială în oraşul Mihăileşti, în care s-au mutat 6 persoane, care până atunci îşi trăiseră toată viaţa doar în instituţie. Ele nu ştiau ce înseamnă să ai vecini, să îţi speli singur hainele, să-ţi faci de mâncare (ce pofteşti), să mergi la cumpărături de haine şi de mâncare. Aceste persoane au luat viaţa de la zero la cei 20, 30, 40 și chiar 50 de ani. În prezent, Pro ACT are licenţiate 9 servicii de locuire în comunitate în case din mediul rural din judeţul Giurgiu şi în apartamente în Bucureşti și Ilfov, iar al 10-lea serviciu se află în curs de licențiere. În cei 10 de ani de activitate am dezinstituţionalizat peste 100 de persoane, avem peste 100 de integrări pe piaţa liberă a muncii, însemnând că 100 de persoane cu dizabilităţi muncesc, depăşindu-şi astfel statutul de persoană asistată şi devenind persoane contributoare și cetățeni activi. Au fost redaţi societăţii 20 de clienţi care și-au împlinit destinul și au început o viață nouă, independentă în normalitate, fie că aceasta înseamnă o relație de cuplu, copii, un serviciu stabil sau cumpărarea unei locuințe.

| Date beneficiari direcţi
    Persoanele adulte cu dizabilităţi intelectuale şi probleme de sănătate mintală din centre rezidențiale publice .

| Date beneficiari
    Instituţiile publice (în special DGASPC-urile), comunitățile locale în care există serviciile Pro ACT, specialiștii din domeniul social, angajatorii, societatea în general.

| Activitati
    În ultimii doi ani, Pro ACT şi-a rafinat abordarea individualizată a clienţilor şi a mai deshis încă 2 CPVI-uri în Bucureşti, mărindu-şi astfel efectivul de clienţi şi de angajaţi. Din experienţa dobândită, metodologia s-a concentrat pe relaţia persoană/serviciu-client, pornind de la procedura de admitere, până la cea de intervenţie şi suport. Metodologia s-a consolidat încât, mutarea efectivă a viitorului client se face numai după ce au avut loc cel puţin 2 vizite de acomodare în cadrul serviciului care îl va găzdui. Pro ACT nu este un serviciu în care oamenii sunt mutați dintr-un loc urât (instituţie) în altul mai drăguț, ci este o schimbare a destinului, o asumare a vieții în care oamenii iau propriile deiczii. Clienții au dreptul să greșească ca parte a procesului de învățare, clienții au un cuvânt de spus în angajarea personalului, limbajul de adresare este fundamentul și tot ceea ce urmează se clădește pe respect, implicare și autodeterminare. Noi nu lucrăm cu persoane speciale, ci cu oameni, așadar ceea ce facem nu este special, ci are un conținut încărcat de normalitate si firesc. Acest lucru este susţinut şi de faptul că în anul 2019, modelul Pro ACT de incluziune socială a fost premiat internaţional pentru a 2-a oară, în cadrul unei conferinţe organizată la sediul Națiunilor Unite din Viena, de către organizaţia « Zero Project ».

| Rezultatele proiectului
    În perioada 2018-2020 în cadrul Programului Pro ACT au fost dezinstituţionalizate 50 de persoane cu dizabilităţi intelectuale şi probleme de sănătate mintală care au trăit cea mai mare parte a vieţii exclusiv în centre rezidențiale de stat; au fost realizate 40 de angajări pe piaţa liberă a muncii, tinerii care merg la serviciu îşi câştigă proprii bani, ceea ce le conferă sentimentul că vor reuşi să devină independenţi financiar, şi deci, să iasă din sistem. Însă, cel mai important număr pentru noi îl reprezintă cei 20 tineri care au decis să-şi ia viaţa în propriile mâini şi să iasă din sistem. Pro ACT se mândreşte cu exemple de tinere care s-au căsătorit şi acum au copii, cu un tânăr pasionat de pictură, care a reuşit în 2 ani de zile să-şi strângă banii necesari avansului pentru o casă şi a făcut credit la bancă. În toamna lui 2020, Florin s-a mutat în propria lui garsonieră, pe care a mobilat-o după bunul plac şi doar cu banii câştigaţi de el. O altă mare realizare a fost scoaterea de sub interdicţie a unui client, care din această cauză nu se putea angaja, ceea ce-l frustra mult, văzându-şi colegii de apartament care mergeau la serviciu. După un demers care a durat mai bine de 1 an de zile, Nicu acum a ieşit de sub interdicţie şi s-a angajat; ghiciţi cine este cel mai fericit client al Pro ACT?! Cu această ocazie Pro ACT a devenit unul dintre membrii grupului de lucru pe tematica deciziei asistate, politică publică ce va impacta un procent serios al persoanelor cu dizabiități puse sub interdicție.

| Bugetul
    5560200

| Parteneri
    DGASPC Sector 1, Sector 3, Sector 4, Sector 5, Sector 6, DGASPC Galaţi, DGASPC Giurgiu, DGASPC Teleorman.

| Website proiect
    www.proactsuport.ro





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes

-->