close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Împreună pentru sănătate!



| Organizator:
    Fundatia de Ajutor Medical Profilaxis
| Sectiune:
    Incluziune socială
| Problema de fond
    Inca din primele zile ale razboiului, ne-a fost soliclitat sprijinul cu servicii medicale pentru refugiatii ucraineni din Timisoara, apel la care medicii colaboratori ai Fundatiei au oferit peste 100 de consultatii pro-bono in februarie-martie 2022. Ulterior, desi legislatia a oferit posibilitatea de a beneficia de consultatii medicale gratuite, implementarea era deficitara si multe ONG-uri care lucrau cu refugiati au semnalat acest lucru peste tot in tara. In acest context, al nevoii disperate de servicii medicale, mai ales pentru bolnavi cronici, serviciul de consultatii in sistem de telelmedicina dezvoltat de ehipa Fundatiei Profilaxis a fost cel mai bun raspuns, care a gasit sprijin si finantare in consortiul CARE-SERA-FONPC.

| Scopul proiectului
    Scopul general al proiectului a fost crearea unei retele de servicii medicale mobile, in sistem de telemedicina, cu diferite specialitati pentru refugiatii ucraieni de pe teritoriul Romaniei.
Obiectivul 1- crearea a 4 puncte de lucru/statii mobile dotate cu echipamente medicale dedicate pentru telemedicina, in proximitatea forntierei comune cu Ukraina si in Bucuresti.
obiectivul 2- livrare de servicii medicale de specialitate, gratuite in sistem de telemedicina, pentru refugiatii ucraineni, in specialitatile medicale-cardiologie, medicina interna, dermatologie si pediatrie.


Împreună pentru sănătate! Împreună pentru sănătate! Împreună pentru sănătate!

| Acoperire
    Timișoara, Baia Mare, Iași, Suceava, Galați, Tulcea, Isaccea, Brașov, București,

| Rezumat
    Au fost puține lucrurile pe care ucrainenii nevoiți să fugă din calea conflictului le-au putut lua cu ei de acasă. Printre acestea se regăsesc însă și problemele lor de sănătate, iar accesul la serviciile medicale le-a fost, multora, inaccesibil din punct de vedere financiar sau din lipsa traducătorilor care să îi ajute, starea lor de sănătate înrăutățindu-se. Într-un demers dedicat tocmai acoperirii nevoilor de consultații și tratamente ale ucrainenilor din România, indeosebi cei cu boli cronice, din vara lui 2022, echipa Fundației Profilaxis a dezvoltat sistemul „Profilaxis TELEMED” și apoi a început implementarea proiectului de telemedicină „Împreună pentru sănătate” în cadrul acțiunii umanitare CARE FOR UKRAINE, cu finanțare CARE, prin Fundația SERA România, Care Franța și FONPC. S-au alăturat și alte organizații din țară, partenere CARE FOR UKRAINE, pentru a oferi pacienților din mai multe județe consultații medicale în sistem de telemedicină pentru a mentine o stare de sanatate satisfacatoare. În cadrul proeictului s-au constituit echipe locale mixte- medic rezident, traducator, asistent proiect, care au idetificat pacientii refugiati care au nevoie de servicii medicale in fiecare localitate, i-au programat pentru consultatie. Fiecare echipa, a primit un set de echipemente pentru investigatii medicale, cu ajutorul carora au transmis IN TIMP REAL consultatia catre medicul specialist aflat in Timisoara, care a pus diagnostic, a reomandat tratmanet sau alte investigatii. in cele 21 de luni de proiect, am oferit peste 5500 de servicii medicale pentru 3350 de beneficiari din 9 localitati din Romania, in specialitatile Cardiologie, Medicina Interna, Dermatologie si Pediatrie.

| Date beneficiari direcţi
    Beneficiarii directi ai serviciilor oferite de proiect au fost cu prioritate refugiatii ukraineni, din Baia Mare, Iasi, Galati, Bucuresti, Timisoara. Ulterior, aflind de la alte ONG-uri din tara cit de dificil este accestul refugiatilor la servicii medicale, in ciuda legislatiei favorabile, am inclus mai multe sesiuni "Maraton" de consultatii in alte localitati: Brasov, Suceava, Isaccea, Tulcea, unde echipele noastre s-au deplasat si au oferit timp de 2-3 zile consultatii.
O categorie de beneficiari directi, secundari, au fost cazurile sociale ale organizatiilor partenere, care au avut nevoie de servicii medicale- ca de exemplu copii cu autism si familiile acestora din Baia Mare.
In cursul proiectului am avut 3341 de beneficiari directi, din care 2478 beneficiari refugiati ucraineni si 863 beneficiari cetateni romani,cazuri sociale ale ONG-urilor partenere locale.


| Activitati
    Cu sprijinul FONPC am identintificat ONG-uri pentru parteneriatele locale din Baia Mare, Iasi, Tulcea, Galati si Bucuresti. Partenerii locali ne-au pus la dispozitie spatiul necesar, adecvat pentru activitatea medicala prevazuta in proiect. De asemenea un asistent de proiect local, alaturi de traducator, ne-au sprijinit in identificarea refugiatilor care au nevoie de servicii medicale. Medicul rezident din fiecare localitate, alaturi de traductor, au participat la un curs de instruire la Timisoara, pentru utilizarea sistemului de telemedicina in conexiune cu medicul specialist din Timisoara, dar si pentru a lucra impreuna alaturi de pacientii vorbitori de limba ucraineana. Asistentul local alaturi de traducator, s-au ocupat de planificarea refugiatilor pentru consultatii. Medicul rezident, cu sprijinul echipementelor de investigatii achizitionate in proeict- echograf, Ekg, stetoscop,dermatoscop, si a softurilor care asigura conexiune securizata, transmite consultatia in timp real catre medicul specialist aflat in Timisoara, care vede pe monitor, atit investigatia imagistica ( EGK,echografie),poate face toate masuratorile specifice, dar vede si cabientul de consultatii si pacientul si poate comunica cu acesta si cu colegul rezident/traducator. Consultatia se finalizeaza cu diagnostic, recomandari de tratament/reteta, scrisoare medicala, sau recomandari pentru alte investigatii daca e cazul.Serviciile medicale sunt pentru cardiologie, medicina interna, dermatologie si pediatri

| Rezultatele proiectului
    Peste 5500 servicii medicale in specialitatile: cardiologie, medicina interne, dermatologie, pediatrie, au fost oferite pentru 3341 de beneficiari directi in cadrul acestui proiect,cu acoperire nationala. Lipsa banilor, sau a unui traducator a facut dificil accesul la un consult de specialitate in Romania, pentru a putea primi reteta de tratament pe care pacientul sa o poata cumpara in Romnaia, astfel ca foarte multi pacienti s-au prezentat cu o evolutie nevaforabila a bolii, datorita atit intreruperii tratamentului cit si stresului intens la care continua sa fie supusi, stiindu-si membri ai familiei, prieteni, cunostinte, in zona de razboi, si a vestilor nu intotdeauna bune pe care le primesc...Cu sprijinul echipei Profilaxis si a medicatiei recomandate, starea de sanatate a pqcientilor s-a stabilizat/imbunatatit ducind la o cresterea a calitatii vietii. Din pacate au fost identifticate si cazuri grave de afectiuni oncologice, sau situatii care necesitatu interventii chirurgicale, pentru care cu sprijinul echipei locale s-au identificat serviciile de specialitate necesare si s-a intervenit. In Timisoara, am sprijinit inscrierea refugiatilor la un medic de familie, si programarea la medici specialisti in contract CJAS, astfel incit sa nu trebuiasca sa plateasca serviciile medicale, iar punctual am asigurat si partea de traducere pentru aceste consultatii.

| Parteneri
    Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Copil, Asociația Autism Baia Mare, Fundația Bethany Iași, Viva Home Galați, Asociația Valori Dobrogene, Asociatia Metropolitana pentru Dezvoltare Durabila Brasov, Asociatia Star of Hope Romania-Suceava

| Despre organizator
    Fundația de Ajutor Medical Profilaxis este o organizație neguvernamentală înființată în Timișoara în 1997.
Misiunea Fundației:Creșterea calității vieții copiilor,adulților și vârstnicilor prin dezvoltarea unor servicii medicale, sociale și educative.
Obiectivul general al Fundației: Inițierea și dezvoltarea de activități și servicii medicale, sociale și educaționale care au ca finalitate creșterea calității vieții beneficiaril


| Website proiect
    https://fundatiaprofilaxis.ro/proiecte/impreuna-pentru-sanatate/



Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes

-->