Participanti & Proiecte
Heritage Hub Rasnov
|
Organizator: Asociatia Mioritics |
|
Sectiune: Artă și cultură |
Cetatea Rasnov este una din cele mai importante atractii din Romania. Istoria sa recenta este problematica principala cauza fiind lipsa unui management modern, o deconectare aproape totala a comunitatii locale si practicarea unui turism de masa fara valoare adaugata.
Cetatea este in restaurare dar proiectul implica numai lucrari de infrastructura, fara a avea pregatita o strategie pentru animarea culturala a cetatii si un plan de management. Beneficiile turismului sunt foarte putin resimtite de comunitate, fiind legate exclusiv de vanzarea biletelor de acces si de comercianti de suveniruri importate, desi in zona exista artisti si producatori locali care pot fi implicati.
O problema la Rasnov (si nu doar) este slaba instruire a ghizilor si animatorilor in ceea ce priveste metodele de interpretare si facilitarea experientelor educationale
| Scopul proiectului
Crearea unui model de management durabil pentru Cetatea Râșnov utilizând oportunitățile oferite de patrimoniul local.
O1. Dezvoltarea unui turism cultural durabil prin elaborarea unui model de management strategic si durabil pentru Cetate si implementarea ulterioara a acestuia de Primaria Rasnov
O2. Dezvoltarea competențelor prin sesiuni de instruire, schimb de experiență si suport in marketing timp de 12 luni pentru 5 artiști/creatori locali în vederea realizării de activități și produse culturale în acord cu valorile Cetății.
O3. Elaborarea și dezvoltarea unui produs cultural inovativ.
| Acoperire
Rasnov, judet Brasov
| Rezumat
Deși este una din cele mai importante atracții din România, Cetatea Râșnov suferă din lipsa unui management modern, o deconectare aproape totală a comunității locale și practicarea unui turism de masă fără valoare adăugată (beneficiile turismului sunt foarte puțin resimțite de comunitate).
Scopul proiectului a fost crearea unui model de management durabil pentru Cetatea Râșnov utilizând oportunitățile oferite de patrimoniul local.
Obiectivele în 2023 au fost:
O1. Dezvoltarea unui turism cultural durabil la Cetatea Râșnov.
O2. Dezvoltarea competențelor pentru 6 artiști/creatori locali.
Activitătile proiectului au urmărit aceste 2 obiective și au fost atinse următoarele rezultate:
- a fost realizată „Documentația pentru proiectul de management la Cetatea Râșnov”, un set de documente utile Primăriei Râșnov.
- 4 persoane din echipa de proiect au beneficiat de schimburi de experiență în Norvegia la 5 situri istorice și 3 produse culturale întâlnind 14 experti.
- 6 artiști locali au beneficiat de mentorat, schimb de experiență în Norvegia și spații de interacțiune cu publicul vizitator din Cetatea Râșnov.
- 80 de elevi din clasele primare și 4 învățători au primit manualul de istorie locală care transformă învățarea istoriei într-o activitate plină de plăcere și descoperire.
- 47 de experți români și străini au lucrat și au identificat un set de soluții practice care să ofere vizitatorilor o experiență de calitate.
Un rezultat neplanificat a fost că Cetatea Râşnov a devenit primul obiectiv din România acceptat în Rețeaua Europeană Forte Cultura.
Resursele umane implicate au fost: 1 director, 1 asistent, 1 responsabil comunicare, 1 manager cetate, 1 responsabil achiziții și 1 manager financiar.
Bugetul total alocat în 2023 (incl. partenerul norvegian): aprox. 120000 euro
| Date beneficiari direcţi
Echipa de proiect
1 manager de Cetate a fost angajat în proiect și a beneficiat de pregătire în România și Norvegia pe baza documentației elaborate în proiect;
1 manager de proiect, 1 asistent proiect și 1 istoric au participat la schimburi de experiență în Norvegia privind dezvoltarea ofertei culturale și educative a siturilor istorice.
Comunitatea locală
6 artiști / creatori locali (14 – 50 de ani) au beneficiat de mentorat, schimb de experiență în Norvegia si spații de interactiune cu publicul vizitator din Cetatea Râșnov;
80 de elevi din clasele primare și 4 învățători au primit manualul de istorie locală și au participat la o lecție demonstrativă cu autorul.
Experți
47 de experți din Norvegia, Suedia, Danemarca, Finlanda, Olanda, Slovenia, Croația, România și Moldova au schimbat experiențe în cadrul Festivalului Medieval.
| Activitati
Prima direcție de acțiune a fost cea privind managementul strategic pentru Cetate. În perioada februarie – aprilie 2023 echipa de proiect a lucrat cu un expert și împreună au elaborat „Documentația pentru proiectul de management la Cetatea Râșnov”, un set de documente utile Primăriei Râșnov și celor care vor să se implice în managementul Cetății. În luna septembrie, experți români și străini au participat la Festivalul Medieval și au lucrat împreună la Râșnov timp de 3 zile și au identificat un set de soluții practice pentru ca Cetatea să ofere vizitatorilor o experiență de calitate care să pună accent pe interacțiunea directă, pe interpretarea informațiilor istorice pentru vârste și interese diferite, pe promovarea artiștilor locali și a produselor autentice, pe activități educative pentru tinerii din comunitate și turiști și pe implicarea comunității în viața cotidiană a cetății. O zi a fost dedicată publicului larg.
În luna decembrie am prezentat în școlile din Râșnov primul manual de istorie locală adaptat nevoilor elevilor și profesorilor.
În luna martie 2023 a fost lansat conceptul de Râșnov Creativ și au fost selectați creatorii locali care au beneficiat apoi tot anul de mentorat, schimb de bune practici sub coordonarea unei echipe de experți norvegieni și expunere la Cetate.
În paralel cu aceste activități am lucrat în 2023 la dezvoltarea unor produse culturale noi care să ridice calitatea ofertei turistice. Acestea vor fi lansate la finalul lunii aprilie 2024.
| Rezultatele proiectului
4 persoane din echipa de proiect au beneficiat de schimburi de experiență în Norvegia la 5 situri istorice și 3 produse culturale întâlnind 14 experti.
6 artiști locali au beneficiat de mentorat, schimb de experiență, promovare și spații de interacțiune cu publicul vizitator din Cetatea Râșnov; timp de o săptămână, în Norvegia, artiștii locali din Râșnov au învățat tehnici tradiționale și modele de bună practică prin care artiștii locali își pun în valoare creativitatea.
80 de elevi din clasele primare și 4 învățători au primit manualul de istorie locală și au participat la o lecție demonstrativă cu autorul care a structurat informatia pentru două categorii de vârstă: 8-12 ani și 12-18 ani. Această abordare are în vedere nevoile și nivelurile de înțelegere ale copiilor și le-a oferit elevilor o experiență educațională captivantă și adaptată vârstei lor reușind să stârnească entuziasmul și curiozitatea pentru istoria locală. Manualul este tipărit în 1000 de exemplare.
47 de experți români și străini au lucrat 3 zile la Festivalul Medieval și au identificat un set de soluții practice care să ofere vizitatorilor o experiență de calitate care să pună accent pe interacțiunea directă, pe interpretarea informațiilor istorice pentru vârste și interese diferite, pe promovarea artiștilor locali și a produselor autentice, pe activități educative pentru tinerii din comunitate și turiști și pe implicarea comunității în viața cetății.
Rezultat neplanificat: am reuşit să includem Cetatea Râşnov în Rețeaua Europeană Forte Cultura (primul obiectiv din România acceptat), aprilie 2023
| Parteneri
Asociatia Mioritics, Hands on History (Norvegia) si Primaria Rasnov
| Despre organizator
Asociația Mioritics, înființată în 2004, este o organizație cu misiunea de a susţine dezvoltarea durabilă a comunităţilor locale din România.
Mioritics a primit în 2021 Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Cavaler, Categoria E – „Patrimoniul cultural național”, în semn de apreciere pentru contribuția importantă ...
Direcţiile de acţiune ale asociaţiei sunt ecoturismul, educaţia şi patrimoniul cultural iar grupurile ţintă sunt aprox. 50 de comunităţi din judeţele Braşov, Sibiu, Mureş.
| Website proiect
https://www.cetatea-rasnov.ro/