close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Semimaratonul Craiovei ediția a V-a



| Organizator:
    
| Sectiune:
    Proiecte realizate cu implicarea Voluntarilor
| Problema de fond
    ARTI este o organizație neguvernamentală care din anul 2003 militează activ pentru a SCHIMBA VIEȚI.
Proiectul a pornit de la ideea de a consolida comunitatea ONG-urilor locale, cu scopul de a atrage la un loc cât mai mulți parteneri, sponsori, donatori care să aibă drept obiectiv comun sprijinirea diverselor cauze sociale din comunitate.
Beneficiarii direcți sunt pe de o parte oamenii dornici să participe la un eveniment de alergare în orașul lor, iar pe de altă parte persoane aflate în diverse situații sociale aflate în evidența ONG-urilor partenere.
Astfel am creat contextul ca nevoile sociale reale să fie aduse în fața oamenilor, iar aceștia, împreună să facă lucrurile să posibile, contribuind la evoluția unor proiecte sociale valoroase!
Fiecare dintre ONG-urile partenere are în spate un background relevat la nivelul comunității locale, în domenii educaționale, sociale, de dezvoltare, sănătate etc.
Împreună, o comunitate unită a acestui sector poate pune în mișcare mult mai multe resurse și structuri de susținere!



Semimaratonul Craiovei ediția a V-a Semimaratonul Craiovei ediția a V-a Semimaratonul Craiovei ediția a V-a

| Acoperire
    Craiova, Dolj

| Rezumat
    ARTI susține transformarea comunității, implicând preponderent resurse naționale și potențial uman local. Semimaratonul aduce împreună alergători, donatori, sponsori, parteneri, mass-media, ONG-uri, voluntari, autorități locale, grupuri de inițiativă etc.
Evenimentul a luat naștere din nevoia de a crea contextul ca mai multe ONG-uri să găsească resurse suplimentare pentru a-și îndeplini misiunile. Este gândit ca un târg al ONG-urilor, în cadrul căruia fiecare organizație are drept obiectiv prezentarea unei cauze care are nevoie de susținere financiară, prezentarea echipei și a resurselor, cunoașterea și fidelizarea susținătorilor.
Semimaratonul Craiovei are astfel drept activitate principală fundraising-ul comunitar, inovația proiectului constând în faptul că este primul eveniment de acest tip din Craiova.
La prima ediție, în anul 2018, evenimentul de alergare cu strângere de fonduri pentru proiecte din comunitate a adus împreună peste 400 de oameni care au alergat pentru schimbările pozitive în care au crezut.
La ediția 2023 resursa umană principală a fost de 1100 de persoane care s-a înregistrat, au plătit și au alergat, iar participarea totală a fost de cca. 2500 de persoane!
Participanții devin astfel contributori cu propria voință și resurse la susținerea cauzelor din comunitatea craioveană.
În multe cazuri contribuția financiară devine recurentă!
Drept rezultat obținut, suma totală colectată în anul 2023 în urma acestui eveniment din taxele de participare ale alergătorilor și din donații a fost de 76.256 lei.
Banii au fost distribuiți conform opțiunilor alergătorilor, către fiecare dintre cele 10 cauze propuse în eveniment!


| Date beneficiari direcţi
    - 1100 de alergători din toate categoriile de vârstă și ocupaționale, plătitori ai taxelor de înscriere.
Evenimentul a fost structurat pe 10 tipuri de curse - cronometrate și necronometrate, de la bebeluși până la seniori, curse individuale sau de familie.
Au fost prezenți în eveniment copii din toate categoriile de vârstă, bebeluși, corporatiști, alergători profesioniști, alergători amatori, persoane în fotolii rulante, căței însoțiți de partenerii lor umani.
- beneficiari ai rezultatelor evenimentului sunt cca 3000 de persoane aflate în evidența celor 10 ONG-uri partenere în proiect.
Sumele totale colectate în urma acestui eveniment, corespunzătoare fiecărei cauze în parte conform opțiunilor alergătorilor, participanților și donatorilor sunt:
1.“Stop Analfabetism drept Moștenire” (SAD) - promotor: Asociația Română a Tinerilor cu Inițiativă (ARTI) -11.190 lei
Prin donațiile lor alergătorii susțin stoparea analfabetismului din România. 536 de copii din școlile pilot din Afumați, Băilești, Amărăști, Prapor, Valea Stanciului, Horezu Poenari, Malu Mare, Gighera, Siliștea Crucii și Galicea Mare au acces la o educație bazată pe un curriculum integrat și atractiv, utilizând tehnologii moderne, învățarea contextuală și prin emoții.
2.” Câinii de Salvare în Educație” - promotor: Centrul Național de Educare Canină – CNEC – 3.290 lei
Educația cu animale este printre puţinele materii, cursuri și activități extracurriculare cu rezultate de peste 80% privind formarea, schimbarea, implicarea sau integrarea copiilor, tinerilor și adulților în societate și în pregătirea pentru salvarea populației în situații reale. Câinii de căutare-salvare nu sunt un lux, ci o necesitate socială, educațională și sportivă, ce vin în sprijinul societății civile, în cazuri reale de salvare.
3. "Litere pentru viitor" – promotor: Asociația "Life is Better with Friends" - 6.010 lei
Proiectul - venit ca o promisiune pentru generația viitoare - contribuie la integrarea copiilor din mediile defavorizate într-un program de alfabetizare, deoarece adesea se confruntă cu provocări majore în accesarea educației. Fondurile strânse sunt utilizate în principal pentru a asigura transportul copiilor din satele lor până la sediul Asociației, pentru a le oferi o masă de prânz zilnică. Totodată Asociația are nevoie de renovarea unui nou spațiu de activitate, care va servi drept centru de învățare și dezvoltare.
4. ʺTabăra Bucuriei ʺ (prima tabără destinată copiilor cu afecțiuni oncologice și alte afecțiuni grave din Oltenia) - promotor: Asociația Bucurie pentru Viață -28.911 lei
Alergătorii care au susținut această cauză ajută la dotarea cabinetului medical, a spațiului de joacă interior și a bucătăriei din Tabăra Bucuriei, cu mobilier, instrumentar și aparatură specifice. Construită la Bratovoești, Tabăra Bucuriei are ca scop diminuarea riscului de izolare socială a copiilor bolnavi, creșterea încrederii, a stimei de sine și a puterii de a lupta cu boala, dar și oferirea unor ancore în timp, cu gândul la următoarea petrecere din tabără.
5. ʺ Fii pregătit, dezastrele sunt la tot pasul ʺ – promotor: Filiala de Cruce Roșie Dolj- 4.800 lei
Promotorul are nevoie de sprijin pentru dezvoltarea capacității de intervenție în situații de urgență, prin pregătirea voluntarilor și populației pentru a putea interveni eficient în cazul producerii unui dezastru. Fondurile strânse ajută și la organizarea de cursuri pentru pregătirea de intervenție la dezastre, a primului ajutor de bază, pentru achiziția materialelor pentru dotarea truselor de dezastre și a celor de prim - ajutor, editarea de broșuri specifice, organizarea de campanii de informare a populației, organizarea de simulări în caz de dezastru cu sprijinul partenerilor Crucii Roșii.
6. Investim în sănătate & educație - „Și eu exist” – promotor: Fundația ANYA - 5.785 lei
Un proiect demarat în anul 2018: realizarea de evenimente cultural - artistice pentru copiii cu nevoi speciale: spectacole interactive (piese de teatru de scurtă durată alături de echipa celor de la Corabia lui Barbă-Deasă) și ateliere hand - made pentru micuții cu nevoi speciale alături de părinții lor. În România, cele mai frecvente tulburări ale copilului sunt Autismul, Sindromul Asperger și Sindromul Down. Toate aceste tulburări necesită tratament special pentru copiii afectați, dar și pentru familiile lor. Este crucial ca părinții să fie în preajma lor nu numai în primii ani ai copilăriei, ci chiar și mai târziu. Din păcate, un copil confirmat cu aceste dizabilități are șanse limitate sau deloc de a fi integrat în comunitate. Proiectul își propune să dezvolte ateliere cu și pentru acești copii, ateliere în cadrul cărora artele să îi ajute să-și exprime sentimentele, gândurile și să dea speranță nu numai lor, ci și părinților.
7.„Ajută o familie cu mulți copii să-și îmbunătățească condițiile de locuit!”- promotor: Centrul Social de Urgență pentru persoane fără adăpost „Sf. Vasile” -5.175 lei
Familia Nițu compusă din 6 membri (4 copii minori aflați la școală) locuiește în condiții improprii în satul Bădoși, comuna Bratovoești - în doar două camere și o sală! Condițiile de trai sunt precare, una dintre camere fiind nelocuibilă, având pardoseala surpată.
Veniturile sunt insuficiente pentru acoperirea nevoilor traiului zilnic, părinții făcând eforturi suplimentare să asigure, pe cât posibil, cele necesare și să susțină cele patru fetițe la școală.
Alergătorii acestei cauze au ajutat la îmbunătățirea condițiilor de trai și igienă în scopul construirii unei băi.
8. “Învăț să fiu independent!” - promotor: A.N.C.A.A.R. filiala Craiova - 3.345 lei
Fondurile obținute sunt folosite pentru ca peste 25 de tineri, copii și adulți cu autism să poată beneficia de terapii specifice oferite de personal calificat în acest domeniu, în cadrul Centrului acreditat. Activitățile vizează terapie ocupațională, logopedie, kinetoterapie, terapie prin artă, oportunități de socializare. Fiecare pas contribuie la construirea de abilități necesare traiului independent, prin gestionarea Centrului, într-un program de 8 ore/zi.
9. “Craiova pe biciclete” - promotor: Asociația Junior Chamber International Craiova - 2.540 lei
Unul dintre obiectivele proiectului îl reprezintă montarea de rasteluri pentru biciclete în instituțiile de învățământ (licee) din oraș. Este astfel încurajat mersul pe bicicletă în rândul liceenilor promovând un stil de viață sănătos și activ. Proiectul promovează utilizarea bicicletei ca mijloc de transport alternativ prin educarea comportamentului de eco-mobilitate și prin crearea unui spațiu de dialog în comunitate privind implementarea planului de mobilitate urbană și a facilităților pentru bicicliști (piste de biciclete, parcări pentru biciclete, centre rent – a – bike).
10. “Achiziție lampă fototerapie pentru copiii născuți prematur” - promotor: ASCOR Craiova - 5.210 lei
Fondurile obținute contribuie la achiziția unei lămpi de fototerapie necesară pentru copilașii născuți prematur la secția de neonatologie a Spitalului Clinic Municipal Filantropia Craiova. Costul lămpii este de aproximativ 20.000 de RON.


| Activitati
    Pentru implementarea proiectului au fost necesare:
- structurarea echipei și cooptarea voluntarilor,
- organizarea evenimentului în condiții de responsabilitate față de un public numeros și divers,
- obținerea autorizațiilor,
- identificarea resurselor materiale și financiare,
- comunicarea permanentă cu: alergătorii, voluntarii, companii, parteneri, sponsori, factori decizionali, instituții ale statului, ONG-uri, mass-media, spectatori, riveranii zonei de organizare, cetățenii care impactează cu evenimentul,
- cunoașterea și respectarea legilor și regulamentului de organizare pentru a evita evenimente neplăcute,
- planificări și schițarea fluxului de activități înainte, în timpul și după eveniment,
- delegarea responsabilităților pe tipuri de sarcini,
- focus pentru a oferi participanților o experiență completă,
- obținerea feedback-ului de eveniment,
- demararea pregătirilor pentru următorul eveniment, pentru a crea noi oportunități de interacționare și amintiri.
Esenţa managementului unui eveniment de alergare cu strângere de fonduri pentru proiecte din comunitate constă în gestionarea situaţiilor neprevăzute şi planificarea riguroasă a variabilelor ce pot fi controlate de către organizatori.
Peste 2500 de oameni au luat parte la evenimentul anului 2023, iar fondurile colectate au mers către susținerea cauzelor și nevoilor a circa 3000 de persoane aflate în diverse situații sociale.


| Despre voluntari
    Ediția 2023 a Semimaratonului Craiovei a fost realizată cu sprijinul unei comunități impresionante de voluntari preponderent craioveni.
150 de voluntari de la: Centrul de Voluntariat Voluntaris, American Experience, Fundația Anya, Colegiul Național Militar ,,Tudor Vladimirescu" Craiova, KISS FM, Asociația "Bucurie pentru Viață", Asociația Vasiliada, Crucea Roșie – filiala Dolj, Societatea Studenților Mediciniști Craiova, O.S.A.C.E, SRB, ALM POWER GROUP, Radio Crazy au fost parte din Eveniment.
Sprijinul voluntarilor a fost relevant în zona organizatorică, de comunicare și logistică, începând cu activitatea de realizare și distribuție a kiturilor de concurs, dar și organizarea premiilor - activități premergătoare zilei de eveniment.
În ziua evenimentului voluntarii au fost în puncte-cheie precum: amenajare/dezafectare zonă eveniment, punct de înscrieri, distribuire kit-uri, vestiare, direcționare, punctele de hidratare, podium, premiere, desfășurare curse, traseu.
Voluntarii sunt în mare parte tineri, dar și adulți entuziaști, pasionați de activități în aer liber, apartenența la comunități, provocări și evenimente sportive
Semimaratonul este deja un reper pentru activitatea de voluntariat în orașul Craiova.
LEI


| Rezultatele proiectului
    - cei 1100 de alergători ai Semimaratonului Craiovei s-au bucurat de o experiență completă și relevantă, cu un feedback extraordinar!
- 20% din fondurile obținute din taxele de participare și donații susțin cheltuielile cu organizarea evenimentului, 80% merg către ONG-uri pentru cauzele prezentate în eveniment. Odată ce fondurile ajung în conturile ONG-urilor partenere, acestea continuă cu ajutorul lor, proiectele propuse spre susținere! Schimbările și efectele generate sunt importante și valoroase. Majoritatea proiectelor însă necesită sustenabilitate continuă și constantă și o traiectorie etapizată. Orice dorință de a contribui la schimbare presupune voință, disciplină și multă răbdare.
- Printre rezultatele proiectului punctăm și sfera de adresabilitate a acestuia:
- spre exemplu - dacă în primul an al evenimentului la Cursa Fotoliilor Rulante am avut un singur participant, la ediția 2023 au fost oaspeți din București, Galați, Bistrița, Timișoara, Hunedoara.
- pentru ediția 2024 am fost contactați de reprezentanții INVINCTUS pentru a alătura Cursa INVINCTUS Semimaratonului Craiovei.
Este dovada evidentă că numărul persoanelor impactate este în creștere de la an la an!
Dorința de a ajuta și de a produce schimbări pozitive în societate se transpune în impactul, efectele și misiunea Semimaratonului Craiovei.
Evenimentul se transformă într-o paradigmă socială față de viziunea și intervenția pe care este necesar să le avem legate de societate și problemele sale.


| Parteneri
    - Asociația Română a Tinerilor cu Inițiativă (ARTI) - inițiator - 9 ONG-uri partenere: Centrul Național de Educare Canină – CNEC, Asociația "Life is Better with Friends", Asociația Bucurie pentru Viață, Filiala de Cruce Roșie Dolj, Fundația ANYA, Centrul Social de Urgență pentru persoane fără adăpost „Sf. Vasile”, A.N.C.A.A.R. filiala Craiova, Asociația Junior Chamber International Craiova, ASCOR Craiova. - 3 Sponsori principali: RURIS, CARDUL EDUBENEFITS, ALM POWER GROUP - 23 Sponsori Gold: BACOLUX HOTELS, CENTRUL COMERCIAL AUCHAN CRAIOVIȚA, DOCTORZ, SÂNZIANA, DOBROGEA GRUP, EXFLOR DISCOUNT, GORILLA GYM, OPERATIVE, PIZZA IBIZZA, PHARMA BRANDS - MOLLER’S, KIRCHHOFF AUTOMOTIVE, TOP SPORT, REDAC, BTF ENGINEERING, NETROM, SAFF TRADING, ACADEMIA DE BASCHET INGERII BANIEI, CLUBUL UNIVERSITATEA CRAIOVA, ACS CHAMPIONS CRAIOVA, ZANZIBAR PUB, RESTAURANTUL CRAFT, RESTAURANTUL ARTIZAN 35, HALTA CĂȚELUL. - 12 Parteneri: GORILLA GYM, KINETO PLUS, FASTRACKIDS, ARN SOFT, AMERICAN EXPERIENCE, BARCICLETA, CHENIST, S.S.M.C, O.S.A.C.E, STARTSPORT C&S STEF, CLIMBING AKADEMOS, COLEGIUL NAȚIONAL MILITAR ,,TUDOR VLADIMIRESCU,, CRAIOVA. - 8 Parteneri Instituționali: Primăria Craiova, Școala Româno-Britanică, DJS Dolj, ISJ DOLJ, Universitatea de Medicină și Farmacie, RAADPFL Craiova, Sala Polivalentă, Waterpark. - Producătorul Evenimentului: SightRunning.ro. - Design: Gilbert Vasile - Întreținere site și platformă înscrieri: Daniela Vlădescu - Producție: ERURAL CONCEPT S.R.L - Servicii de cronometrare: SPORT SUPORT IT S.R.L Cluj Napoca - 7 Parteneri Media: Kiss FM, ZONAL TV, Radio Crazy, Jurnalul Olteniei, Oltenia 24, Radio Nova Mix, TVR Craiova - 150 Voluntari de la: Centrul de Voluntariat ,,Voluntaris", American Experience, Fundația Anya, Colegiul Național Militar ,,Tudor Vladimirescu" Craiova, KISS FM, Asociația "Bucurie pentru Viață", Asociația Vasiliada, Crucea Roșie – filiala Dolj, Societatea Studenților Mediciniști Craiova, O.S.A.C.E, SRB, ALM POWER GROUP, Radio Crazy.

| Despre organizator
    În cei 21 de ani de existență ARTI numără peste 350 de proiecte, cu peste 25.000 de beneficiari direcți finali și buget total de cca. 20 milioane de euro. Derulează 7 programe-umbrelă destinate creșterii capacității tinerilor de a răspunde pozitiv la schimbările din mediul social și economic și valorificării potențialului acestora, la nivel local sau național.
ARTI a dezvoltat recent primul centru de cercetare aplicată pentru utilizarea TIC în educație.
ARTI se numără astăzi printre cele mai importante ONG-uri din România, care și-au câștigat reputația prin seriozitate, consecvență, tenacitate și un volum mare de muncă.
În cei 21 de ani de activitate Asociația Română a Tinerilor cu Inițiativă a finanțat zeci de proiecte, fiind un broker real al energiilor umane și financiare ale comunității locale.
Prin proiecte precum Semimaratonul Craiovei a dezvoltat un mecanism prin care comunitatea se întâlnește, interacționează și se implică să strângă fonduri pentru cauze pe care le consideră relevante.
ARTI prin ARTI-știi săi şi-a asumat voluntar că SCOP GENERAL promovarea cetățeniei active, a educației civice, precum și dezvoltarea comunitară drept cheie a evoluției sociale!


| Website proiect
    www.semimaratonulcraiovei.ro



Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes

-->