Participanti & Proiecte
DRAG DE SATUL MEU
|
Organizator: ASOCIATIA Lume Buna |
|
Categorie: Proiecte pentru tineret |
Am pornit proiectul de la nevoile identificate pentru copiii din mediul rural – studii realizate de UNICEF si World Vision Romania – aratand nivelul economic-social pentru copiii din mediul rural dar si lipsa de alternative de educatie. Proiectul "Drag de satul meu" se adreseaza copiilor din mediul rural care, conform statisticilor,sunt intr-un procent mare analfabeti functional si sunt amenintati de abandonul scolar. Prin tehnicile educatiei non-formale profesorii coordonatori au fost ghidati sa le ofere copiilor mijloacele pentru organizarea unui eveniment complex prin care ei descopera si promoveaza valori culturale locale.
Accentul fiind pus pe: Promovarea diversității culturale și a toleranței si pe
contruirea unui proiect adresat publicului(copii, profesori si comunitate) din zonele defavorizate cultural.
| Scopul proiectului
Proiectul a avut in vedere cresterea gradului de motivare in procesul de invatare si oferirea unui scop atractiv de interculturalitate si de punere in valoare a abilitatilor lor de organizare.
Obiectivele generale:
1.Realizarea unei colaborari intre scoli din mediul rural – interactiune pe directia promovarii specificului cultural local si cunoasterea valorilor culturale ale altor sate
2. Promovarea diversitatii si a specificului cultural din mediul rural in cadrul acestui proiect cat si in viitor prin asigurarea continuitatii si realizarea unor astfel de evenimente culturale anual
| Aria geografica
15 sate din 12 judete
| Rezumat
Proiectul Drag de Satul meu - a consolidat colaborarea, comunicarea si creativitatea in randul scolilor din mediul rural, la nivel national, prin eloborarea si implementarea unui proiect ce aduce impreuna comunitati din zone diferite, promovand valori culturale si traditii locale. Prezentul proiect va fi si un element de continuitate a proiectelor din seria Creativ la Sat.
Cadrul proiectului, alaturi de beneficiari si facilitatori, a fost asigurat de structura programului CLUB ACTIV CELS, initiat de Asociatia Lume Buna inca din anul 2014. Programul a incurajat si oferit ajutor coordonatorilor Cluburilor Active CELS de a organiza activitati educativ-recreative in cadrul carora copiii sa descopere si sa experimenteze metode de educatie non-formala.
Obiectivul principal al Proiectului Drag de Satul Meu- este de a stimula implicarea creativa a copiilor si a cadrelor profesorale din mediul rural spre a cunoaste si promova valori culturale locale - dar si de a cunoaste traditii din alte parti ale tarii. In comunitatile implicate se vor organiza evenimente culturale ce vor fi promovate prin intermediul unor clipuri video, fotografii care sa ilustreze creativitatea regasita in obiceiuri si traditii de la sat.
Implementarea acestui proiect are ca scop oferirea de noi provocari si oportunitati de educatie nonformala, dar si de promovare a diversitatii culturale, a traditiilor si a specificului cultural din mediul rural folosind colaborarea intre CLUB ACTIV CELS implicate.
| Date beneficiari
Beneficiari DIRECTI – 15 cadre didactice din mediul rural din scoli beneficiare ale proiectului; – 330 elevi din mediul rural – 15 sate din 12 judete la nivel national
| Date beneficiari
Elevii din cele 15 scoli gimnaziale din mediul rural; – peste 600 de parinti ai elevilor ce reprezinta grupul tinta al proiectului; – comunitatea locala din satele implicate; – partenerii proiectului; – peste 20000 de vizitatori care urmaresc activitatea asociatiei pe site si social media, pe paginile partenerilor media, mass-media -presa scrisa, radio si televiziune
| Activitati
A 1. Informare asupra proiectului
A 2. Pregatiri logistice si Structurare.
A 3. Realizarea structurii evenimnetului Drag de Satul meu in cele 15 sate.
Documentare realizata de copii sub ghidajul profesorilor – asupra valorilor culturale locale.
Realizare de fotografii si desene ce reflecta imaginea satului prin ochi de copil.
A5 Ateliere de transpunere idei in eveniment cultural in comunitate
Realizarea momentului artistic. Organizarea activitatii pentru a oferii participantilor la eveniment posibilitatea de realiza obiecte creative cu specific cultural.
A6 Evenimente culturale in cele 15 comunitati
In eveniment au fost incluse:
1.Prezentarea unui moment artistic – coregrafie, cantec, sceneta – ce sa prezinte un element specific cultural din comunitate.
2. Expozitie cu obiecte, desene si fotografii – ce reprezinta identitatea culturala a comunitatii -patrimoniul cultural,
3. Atelier de creativitate pentru toata comunitatea - participanti la eveniment.
A 7. Pregatiri Conferinta Drag de Satul meu
A8.Prezentare proiect in cadrul Conferintei Nationale de Educatie Muzeala – Muzeul Satului
A9. Conferinta Drag de Satul meu – Bucuresti -decembrie
A 10. Evaluarea intregului proiect pentru asigurarea continuitatii si extinderii lui
| Rezultatele proiectului
Proiectul are doua tipuri de impact - Primul, cel apropiat de suflet, pe care l-am regasit in: experientele de invatare cu bucurie, emotiile de la eveninentele culturale Drag de Satul meu la nivel local in cele 15 sate-realizate de cei 330 copii, satisfacția profesorilor coordonatori si multumirea echipei proiectului si al doilea tip de impact este unul masurat in cifre si transpus in grafice.
Al 2lea impact este cel legat de descoperirea, cunoasterea si promovarea patrimoniului cultural local si intrarea in contact cu traditii si valori culturale din alte zone ale tarii.
In concluzie: Este important ca elevii sa fie provocati sa isi exerseze increderea in sine in activitati practice, sa lucreze impreuna pentru a dezvolta toleranta – mai ales ca ei sunt incantati sa invete prin activitati in care lucreaza in echipe. Viata copiilor la sat este afectata de plecarea parintilor sa munceasca in strainatate, de lipsuri materiale, dar mai ales affective. Copiii sunt atrasi, motivati si bucurosi sa invete prin metode de educatie nonformala, invatare prin experimentare practica, astfel incat sa vada utilitatea activitatilor, un produs finit realizat de mainile lor si mai presus de toate aprecierea intregii comunitati pentru munca si dedicarea lor.
| Bugetul
23500
| Parteneri
Kaufland, Asociatia Act for Tommorow, ECDL Romania, Ministerul Educatiei, Asociatia Curtea Veche, Muzeul Taranului Roman, Radio Romania Cultural, TVR 2
| Website proiect
http://www.asociatialumebuna.com/drag-de-satul-meu/