Participanti & Proiecte
Centrul de Consiliere pentru Copil si Familie
|
Organizator: Organizatia Salvati Copiii filiala Iasi |
|
Categorie: Programe |
Un studiu realizat de Salvati Copiii „Abuzul si neglijarea copilului” a evidentiat ca 68% dintre copii traiesc emotii negative de neputinta, 45% au un puternic sentiment de culpabilitate si autoinvinovatire, de pierdere a respectului de sine, iar 6% au declarat ca traiesc sentimente ambivalente, contradictorii in urma abuzurilor suferite. Desi numarul de copiii care sufera in urma acestor traume este mare, iar problemele cu care se confrunta acestia sunt deosebit de complexe (majoritatea provin din familii sarace, din mediul rural, cu istoric de violenta in familie si consum de alcool), serviciile de reabilitare psihosociala sunt insuficiente si aproape inaccesibile. Specialisti formati in tratamentul tulburarilor emotionale si comportamentale pe care le manifesta copiii victime ale abuzului sau exploatarii sexuale sunt si mai putini.
| Scopul programului
Scopul programului: dezvoltarea unui sistem de servicii complexe, specializate care sa asigure asistenta si recuperarea copiilor victime ale abuzului, neglijarii, traficului sau migratiei.
Obiective: Prevenirea abuzurilor asupra copiilor si reducerea consecintelor psihosociale prin reabilitarea psihologica si reintegrarea sociala a acestora si consilierea familiei; Prevenirea comportamentelor violente in relatia cu copilul prin informarea si asimilarea unor metode de educare non-violente de catre parinti si specialisti care interactioneaza cu copilul
| Aria geografica
Iasi, Vaslui, Botosani, Neamt, Suceava, Bacau
| Rezumat
Proiectele implementate in cadrul programului au permis dezvoltarea de servicii specializate in reabilitarea copiilor care prezinta simptomatologie specifica sindromului de stres posttraumatic şi tulburari asociate in urma trairii unor evenimente traumatice de tipul abuzului, exploatarii sexuale, traficului sau migratie. De asemenea prin proiectele dezvoltate in program s-a urmarit derulare de programe de dezvoltarea abilitatilor socio emotionale pentru a ajuta copiii sa se integreze si sa dezvolte mecanimse de coping emotional si comportamental. Astfel, au beneficiat de servicii de consiliere psihologica, psihiatrica, asistare juridica si sociala, suport educational si suport material peste 1500 de copiii si familiile lor. Pentru prevenirea expunerii copilului la situatii traumatizante cu efecte asupra dezvoltarii lui, proiectele derulate au prevazut si derularea de seminarii pentru diferite categorii de specialisti, consilieri şcolari, educatori specializati din centrele de plasament, psihologi, asistenti sociali, cadre didactice, politisti, magistrati, medici. In cei peste 10 ani de activitate a Centrului au beneficat de cursuri de formare peste 3000 de specialisti in protectia copilului, cadre didactice, politisti si magistrati. De asemenea s-au derulat şi programe informativ-educative in mediul şcolar pentru copii, profesori şi parinti. Beneficiari ai acestor programe au fost informati in asimilarea metodelor de comunicare, gestionare a conflictelor şi de disciplina pozitiva.
| Date beneficiari
1500 copii cu tulburari emotionale si comportamentale in urma unui abuz sau expunere la un eveniment traumatic si familiile acestora integrati in programe de reabilitare psihologica
3000 specialisti la nivel regional care au participat la seminarii pentru a-si dezvolta modalitatile de interventie in cazul copiilor care au suferit o forma de abuz. Beneficiarii care sunt inclusi in programe de consiliere si recuperare psihoterapeutica semneaza un contract terapeutic, iar planul de interventie personalizat se elaboreaza impreuna cu acesta. Copii, sunt implicati in procesul de recuperare, in activitati interactive, in activitati recreative si de petrecere a timpului liber. Parinti sunt integrati in programe de pregatire in vederea asimilarii metodelor de disciplina positiva a copilului.
| Rezultatele programului
Infiintarea, dotarea si amenajarea centrului de tranzit pentru victime ale traficului, centru de resurse pentru copiii care au cel putin un parinte plecat la munca in strainatate si a trei cluburi „Happy hours” in trei scoli din Iasi;1500 de copiii si familii care au beneficiat de serviciile de recuperare psihosociala;500 de copiii care au cel putin un parinte plecat in strainatate au beneficiat de servicii de evaluare, recuperare si reabilitare psihosociala si au fost implicati in activitati de timp liber si programe de dezvoltarea abilitatilor de viata; 100 de magistrati din toata Moldova au fost pregatiti in tehnici si metode de investigare si relationare cu copilul victima a abuzului, violentei domestice sau traficului de fiinte umane; Ghidul „1,2,3,….Pasi in reabilitarea copilului care a suferit o trauma” pentru specialistii care asigura recuperarea copiilor cu tulburari emotionale si comportamentale survenite in urma abuzului; Un studiu privind consecintele pe plan psihologic si efectele plecarii parintilor in strainatate asupra copiilor ramasi acasa in grija unui parinte sau a altor persoane; Ghidul de bune practici „Practici de lucru cu copilul victima”care cuprinde practicile ce vizeaza interviul, investigarea si relationarea cu copilul-victima tiparit in 1000 de exemplare si distribuit la toate tribunalele si parchetele din judetele Moldovei; Raportul de monitorizare cuprinde rezultatele monitorizarii celor 223 institutii publice locale din opt judete ale Moldovei care au atributii in implementarea Legii 272/2004.
| Bugetul programului (in RON)
950000
| Parteneri
DGASPC Iasi, DGASPC Vaslui, DGASPC Botosani, DGASPC Neamt, DGASPC Bacau, DGASPC Suceava, IPJ Iasi, IPJ Vaslui, IPJ Botosani, ISJ Iasi, CJRAE Iasi, DAC Iasi, Asociatia Magistratilor Iasi, Tribunalul Iasi, Fundatia Iosif Iasi,Scoala Al. Vlahuta, Scoala elena Cuza, Scoala St. Barsanescu, Primaria comunei Ceplenita, Primaria com. Holboca, Scoala cu clasele I-VIII Holboca, Scoala cu clasele I-VIIICeplenita
| Website-ul programului
www.oscis.ro