Participanti & Proiecte
Cu Apele Curate
|
Organizator: MaiMultVerde |
|
Categorie: Protectia mediului |
Un studiu al Universitatii din Viena arata ca Dunarea transporta in Marea Neagra 4,2 tone de plastic in fiecare zi,adica 1533 de tone pe an.Realitatea autohtona ne arata ca aceasta cantitate ar putea fi mult mai mare – in fiecare an vedem raurile,lacurile si Delta invadate de cantitati uriase de plastic aduse de viituri,fapt ce pericliteaza biodiversitatea acvatica,calitatea apelor si valoarea peisagistica a acestora.
Proiectul a fost lansat cu scopul de a reduce poluarea apelor Dunarii,atat prin actiuni de colectare a plasticului deja existent in albia fluviului,cat si prin masuri de prevenire si combatere a deversarilor viitoare. Ambele categorii de activitati sunt absolut necesare, trebuie mentinute pe termen lung si extinse in tot bazinul Dunarii si al afluentilor sai de pe teritoriul Romaniei si in toate celelalte tari riveran
| Scopul proiectului
Scop: Combaterea si prevenirea poluarii cu plastic a apelor Dunarii prin implicarea comunitatilor si autoritatilor publice din localitatile riverane.
Obiective: colectarea a cel putin 5 tone de deseuri de plastic de pe malurile si din apele Dunarii, formarea si activarea a 10 grupuri de initiativa in localitatile riverane, implementarea unor modele de buna practica pentru prevenirea poluarii cu plastic, desfasurarea de campanii de educare si constientizare.
| Aria geografica
Drobeta-Turnu Severin, Zimnicea, Turnu Magurele, Giurgiu, Calarasi, Oltenita, Tulcea, Braila, Galati, Cernavoda
| Rezumat
Proiectul “Cu Apele Curate” este un proiect multianual de combatere a poluarii cu plastic a apelor Dunarii.
In prima etapa a proiectului au avut loc actiuni de igienizare in Delta Dunarii si in zece orase de pe Dunare: Drobeta-Turnu Severin, Turnu Magurele, Zimnicea, Giurgiu, Oltenita, Calarasi, Cernavoda, Braila, Galati si Tulcea, in cadrul carora au fost colectate 7,2 tone de deseuri, dintre care 6,5 tone de plastic.
Au urmat atat actiuni de amenajare si dezvoltare a infrastructurii de colectare a deseurilor, prin care s-au colectat pna in prezent 100 de tone de plastic, cat si activitati educative, de informare si de organizare comunitara. In fiecare dintre cele zece orase de pe Dunare s-au format grupuri de initiativa, care, ghidate de Centrul de Resurse pentru Participare Publica si sprijinite de autoritatile locale, identifica solutii pentru reducerea si prevenirea poluarii cu plastic. Organizatorii comunitari au invatat, printre altele, sa scrie solicitari catre primarie, sa semnaleze nereguli legate de gestionarea deseurilor si sa organizeze intalniri si ateliere cu membrii comunitatii locale.
Din toamna anului 2019, proiectul are un nou aliat – drona WasteShark, folosita pentru prima oara in Romania. Tehnologic, WasteShark, una dintre cele mai avansate solutii de management al deseurilor plutitoare, navigheazăa la suprafata apei colectand pana la 500 kg de deseuri pe zi.
| Date beneficiari
Cu sprijinul Centrului de Resure pentru participare publica (CeRe), am selectat 10 organizatori comunitari din Drobeta-Turnu Severin, Giurgiu, Cernavoda, Turnu Mgurele, Tulcea, Zimnicea, Oltenita, Calarasi, Braila, Galati. De-a lungul anului 2019, acestia si-au format cate un grup de initiativa, cu ajutorul carora au identificat atat problemele legate de poluarea cu plastic a apelor Dunarii, cat si solutiile adecvate. In total, avem 54 de membri activi, cu varste curpinse intre 27 si 63 de ani.
| Date beneficiari
Numar total participanti evenimente Cu Apele Curate: 2000; tip: localnici, cu varste diferite in functie de specificul evenimentului; ex: elevi si studenti la atelierele de reutilizare creativa, si proiectiile de filme; categoria 16 - 50 ani la actiunile de igienizare etc.
| Activitati
11 activitati de igienizare ale malurilor Dunarii, 550 voluntari, 6,5 tone de plastic colectate;
Implementare modele de buna practica: amplasare pubele si structuri ‘trash art’ de colectare a plasticului (prin care au fost coletate 100 tone de plastic pana in prezent), amenajare loc de agrement eco-friendly, montare cismele cu sisteme de filtrare a apei de la robinet, realizare mural Cu Apele Curate si amplasare panouri informative si de atentionare privind amenzile aplicate pentru depozitarea ilegala a deseurilor;
19 proiectii filme tematice One World Romania la Scoala, 1015 participanti;
6 workshop-uri de reutilizare creativa, 240 participanti;
10 proiecte finantate in zonele vizate (in parteneriat cu ARC);
| Rezultatele proiectului
Grupuri comunitare locale formate și active: 10 (numar total membri: 54, numar de evenimente comunitare organizate: 20)
Comunitate la nivel national (voluntari): 2000
Cantitati deseuri plastic colectate din apa / de pe maluri (combatere): 6,5 tone - 11 atiuni de igienizare cu 550 voluntari
Cantitati plastic colectate inainte de a ajunge in apa (prevenire): 100 tone
Aceste cifre ne demonstreaza ca prevenirea poluarii cu plastic este mult mai eficienta decat combaterea si in acelasi timp ii motiveaza pe membrii grupurilor de initiative sa identifice cele mai potrivite solutii pentru comunitatile lor si sa implice atat autoritatile, cat si localnicii in procesul de implementare a acestora.
Un rezultat neintentionat este reprezentat de solicitarile primite de grupurile de initiativa pe subiecte ce nu au legatura directa cu poluarea cu plastic. De exemplu, grupul de initiativa din Braila a implementat, in urma cererii a mai multor localnici, un sistem de colectare a uleiului alimentar uzat.
| Bugetul
2850000
| Parteneri
Centrul de Resurse pentru participare publica (CeRe), Bloc0, Asociatia pentru Relatii Comunitare (ARC)
| Website proiect
www.cuapelecurate.ro