Autoritățile centrale se bucură de cea mai mică încredere din ultimii 16 ani de măsurări sociologice, fiind surclasate de autoritățile locale care se bucură de mai multă încredere printre cetățenii RM. Autoritățile locale sunt și cel mai des solicitate să presteze diverse servicii cerute de cetățeni, deși administrează astăzi cea mai mică parte a bugetului național. Percepția cetățenilor este mai negativă față de autorități decât este experiența lor individuală în raport cu aceste instituții. În acest fel, deschiderea, dialogul, consultarea, accesul la servicii, comunicarea eficientă, pot schimba esențial datele problemei legate de percepția foarte negativă asupra guvernării în Republica Moldova, transpare ca o concluzie a cercetării efectuate de IDIS Viitorul, "Calitatea guvernării evaluată prin prisma serviciilor prestate de stat”, implementată în perioada 14-25 septembrie, 2016, de Compania sociologică ”CBS Axa”.
Cel mai des populația apelează la serviciile prestate de către instituțiile medicale – 58%, instituțiile de învățământ – 12,4% și administrația publică locală – 11%, care lucrează și cel mai bine.
În top trei, de ce mai mare încredere în rândul cetățenilor se bucură: biserica - 70%, primăria – 58,1% și mass media – 58%, iar la polul neîncrederii se află Guvernul – 70,5%, Președintele – 75,6% și Parlamentul – 72,5%.
Citește știrea integrală pe civic.md
Sursă foto: dcnews.ro
Sursă foto: dcnews.ro