LSRS isi exprima intregul sprijin pentru continuarea activitatii acestei institutii in actuala forma de organizare si functionare, avand in vedere rezultatele incurajatoare si performantele manageriale obtinute de aceasta structura din cadrul Ministerului Educatiei si Cercetarii Stiintifice. Consideram ca UEFISCDI este unul dintre putinele exemple de buna practica din administratia publica romaneasca si ca destructurarea acesteia ar afecta progresul de ansamblu al cercetarii romanesti. Colaborarea dintre LSRS si UEFISCDI a fost intotdeauna productiva si bazata pe profesionalism. Acest fapt ne face sa sustinem continuitatea in activitate a partenerilor nostri, carora li se datoreaza – printre altele – gestionarea mai eficienta si mai coerenta a fondurilor europene alocate cercetarii romanesti din ultimii ani. Pe aceasta baza, consideram complet nejustificata incercarea de destructurare a acestei institutii.
In egala masura, pornind de la cunostintele si experientele membrilor si voluntarilor LSRS care au studiat sau care studiaza in sisteme de invatamant in care domeniul cercetarii este prioritar, consideram ca modelul actual, aplicat in Romania prin UEFISCDI este de natura sa genereze impact pozitiv pe termen mediu si lung. In tari precum Marea Britanie, Franta, Germania, Elvetia s.a., distribuirea fondurilor pentru cercetare este asigurata in mod centralizat prin institutii asemanatoare celei existente in momentul de fata in Romania. Aceste exemple de succes, care au deja o lunga istorie de functionare, demonstreaza inca o data oportunitatea ca UEFISCDI sa-si continue activitatea ca si pana acum.
LSRS reitereaza pe aceasta cale importanta dezvoltarii cercetarii romanesti in vederea unei dezvoltari durabile a Romaniei. Acest domeniu esential pentru progresul unei tari si pentru prestigiul ei in plan international a fost mult prea mult timp neglijat si subfinantat. Tocmai de aceea, consideram ca este imperativ ca UEFISDI sa functioneze fara blocaje in continuare si, mai mult decat atat, sa ii fie oferit sprijinul necesar pentru dezvoltarea sa institutionala.
Ne exprimam, in final, increderea ca reprezentantii alesi ai electoratului roman inteleg pe deplin si respecta fara rezerve importanta pe care o are acum UEFISCDI pentru cercetarea romaneasca. Pe aceasta baza, solicitam in mod deschis Parlamentului Romaniei sa actioneze cu buna credinta in sensul respingerii proiectului de lege prin care aceasta institutie ar urma sa fie desfiintata.
CONTACT
Andrei Dinca
Vice-Presedinte Comunicare
andrei.dinca@lsrs.ro
+447532284414
Liga Studentilor Romani din Strainatate (LSRS) ofera studentilor si absolventilor romani de peste hotare un cadru deschis de dialog si actiune.
LSRS promoveaza initiativa, profesionalismul si solidaritatea membrilor sai, ca reprezentanti de valoare ai Romaniei, si o atitudine pozitiva fata de perspectivele reorientarii lor spre tara.
Obiectivul principal al LSRS este de a apara si promova drepturile si interesele academice, profesionale, sociale, civice si culturale ale membrilor sai, precum si de a sprijini contributia lor la dezvoltarea Romaniei.
LSRS este o organizatie neguvernamentala, apolitica si echidistanta.