o Ca parte a Zilei Internaționale a Toaletei, We Are Water Foundation atrage atenția asupra problemelor cauzate de lipsa accesului la serviciile de salubritate de bază și igienă. o Aproximativ 60% din populația lumii – 4,5 miliarde persoane -, nu au toaletă în casă sau au o toaletă care nu evacuează în mod corespunzător materiile fecale, ceea ce înseamnă că apa din proximitate poate fi contaminată de acestea. o 1,8 miliarde de persoane folosesc o sursă de apa potabila dintr-o sursă infestată cu materii fecale. o În România, conform Institutului Național de Statistică , doar jumătate (49.1%) din populația rezidentă a României are locuințele conectate la sistemele de canalizare (SC) și mai puține, la sistemele de canalizare prevăzute cu staţii de epurare (SCE)
Ziua Internațională a Toaletei este sărbătorită în fiecare an pe 19 noiembrie. Fundația We are Water, din cadrul grupului Roca, conștientă de situația care afectează milioane de oameni din întreaga lume, atrage atenția asupra problemei actuale legate de salubritate și igienă. Fundația implementează diverse acțiuni și proiecte în colaborare cu alte organizații pentru a crește nivelul de conștientizare și pentru a atenua efectele negative ale acestei probleme.
Datele, atât la nivel mondial cât și în România, sunt în continuare îngrijorătoare:
• 80% din apa reziduală generată de societate se întoarce în ecosistem fără a fi tratată sau reutilizată.
• 1,8 miliarde de persone folosesc o sursă de apă potabilă care nu este tratată corespunzător împotriva contaminării cu materii fecale
• Numai 39% din populația mondială (2,9 miliarde persoane) folosesc un serviciu de salubritate sigur, care elimină în mod sigur sau tratează corespunzător materiile fecale
• Aproximativ 60% din populația la nivel mondial – 4,5 miliarde persoane -, nu au toaletă în casă sau au o toaletă care nu evacuează în mod corespunzător materiile fecale, ceea ce înseamnă că apa din proximitate poate fi contaminată de acestea.
• 869 milioane de persoane își fac nevoile în natură și nu au acces la toaletă.
• Măsuri precum asigurarea accesului la apă necontaminată, o igienă mai bună sau îmbunătățirea sistemelor de salubritate, pot preveni în jur de 842.000 decese în fiecare an.
Din păcate, Romania contribuie la statististicile de mai sus:
• Conform datelor Institutului Național de Statistică, doar jumătăte (49,1%) din populaţia rezidentă a României are locuinţele conectate la sisteme de canalizare (SC)
• Procentul de populaţie cu locuinţe conectate la sistemele de canalizare prevăzute cu staţii de epurare a apezlor uzate (SCE) a fost mai mic de jumătate, 47,7% din populația rezidentă a ţării.
• În mediul rural, doar 66 % dintre locuințe au canalizare și 88% au apă curentă
• Conform aceluiași studiu, doar o treime din familiile din Muntenia au apă la robinet şi toalete în casă
• Conform unui raportul Eurostat, dat publicităţii în ianuarie 2016, 38,1% din locuinţele din România au WC în curte (media europeană fiind 2,7%).
Fundația We Are Water care colaborează cu diferite ONG-uri pentru a îmbunătăți facilitățile de salubritate în țările în care este o problemă sau chiar tabu și pentru a educa cu privire la obiceiurile de igienă, va lansa cu ocazia Zilei Internaționale a Toaletei “Manualul de Construcție a toaletelor și a puțurilor”, care include instrucțiuni pentru a asigura evacuarea reziduurilor în mod sigur, responsabil și sustenabil, în parametrii impuși de Ziua Internațională a Toaletei. Acest manual dezvoltat de We Art Water sub supervizarea tehnică a companiei Roca, este rezultatul experienței de șapte ani, cu diverse proiecte de salubrizare în întreaga lume.
Tema aleasă anul acesta de Organizația Națiunilor Unite pentru Ziua Internațională a Toaletei este “The poo journey”. Obiectivul acțiunilor cu ocazia Zilei Internaționale a Toaletei este informarea și educarea populatței cu privire la acțiunile necesare pentru evacuarea reziduurilor (inclusiv materii fecale) în mod sigur, responsabil, sigur și sustenabil. Mai multe detalii despre tema Națiunilor Unite puteți găsi pe website-ul dedicat: http://www.worldtoiletday.info/
Fundația We are Water activează, printre altele, în zonele din Asia de Sud și Africa de Sud unde are proiecte comune cu ONG-uri locale pentru a îmbunătăți serviciile de salubritate și, de asemenea, pentru a dezvolta programe educaționale, pentru a îmbunătăți practicile de igienă și cunoștințele populației, contribuind astfel la dezvoltarea lor.
Încă de la început, fundația a efectuat mai mult de 25 de proiecte în colaborare cu alte organizații, jumătate dintre ele fiind axate pe zone în care locuiesc, în total, 1.648 miliarde de oameni fără acces la salubritate decentă. Cele mai multe dintre proiectele care urmăresc atenuarea efectelor negative cauzate de lipsa resurselor de apă sunt implementate în prezent. Mai mult de 220.000 de oameni au beneficiat de aceste proiecte până acum.
Puteți vedea proiectele fundației pe website-ul http://www.wearewater.org/
***
Despre Fundația We Are Water
Fundația We Are Water este o inițiativă a Roca și are două obiective principale. Primul este acela de a atrage atenția și de a încuraja opinia publică și instituțiile să reflecteze cu seriozitate asupra nevoii de a crea o nouă cultură a apei, care să permită administrarea corectă și durabilă a resurselor de apă din întreaga lume.
Cel de-al doilea obiectiv este implementarea a diverse acțiuni menite să atenueze efectele negative ale lipsei de resurse adecvate de apă. Ariile de activitate ale Fundației includ intervenții în dezvoltarea infrastructurii, educație, sănătate și cercetare în cele mai defavorizate zone ale lumii. Fundația are în prezent în desfășurare patru proiecte în Ecuador, India, Brazilia și Bolivia și colaborează cu prestigioase organizații internaționale, precum Educație Fără Frontiere, Intermón Oxfam, Unicef și Fundația Vicente Ferrer.
Despre Roca
Roca este o companie specializată în design, producție și distribuție de produse pentru baie, precum și plăci ceramice și soluții de acoperire pentru pereți, utilizate în arhitectură, construcții și design interior.
Compania are 20600 de angajați și 76 de unități de producție, fiind prezentă în peste 135 de țări din întreaga lume. Având capital integral spaniol, Roca este lider de piață în Europa, America Latină, India și Rusia. Este, de asemenea, un important jucător pe piețele din China și restul Asiei, precum și în Africa și Orientul Mijlociu. Roca este liderul la nivel mondial în sectorul său de business.