► Programul a vizat elevii din școli profesionale din județele Argeș și Dâmbovița. ► Elevii au simulat un program de lucru real cu ateliere practice și au avut proiecte dedicate: recondiționarea a 120 de scaune rulante destinate adulților și copiilor cu dizabilități, respectiv realizarea unei machete cu instalații electrice, care ilustrează cele 17 obiective de dezvoltare durabilă stabilite de ONU.
240 de elevi din 26 de școli din județele Argeș și Dâmbovița au absolvit cursurile celei de-a cincea ediții a Taberei Meseriașilor – cel mai amplu proiect privat de educație profesională și tehnică. Prin acest program, OMV Petrom continuă implicarea în educația profesională și tehnică și urmărește să aducă în prim plan importanța meseriilor, precum și găsirea unor soluții pentru a contribui la îmbunătățirea învățământului profesional din România.
Împărțiți în două serii, respectiv Seria Mecanicilor (180 de elevi) și Seria Electricienilor (60 de elevi), elevii au simulat un program real de lucru în cadrul unor ateliere practice alături de profesori și mentori.
În fiecare săptămână au participat câte 60 de elevi care au avut de pus în practică un proiect final, prin care și-au demonstrat evoluția lor în Tabăra Meseriașilor.
Seria Mecanicilor
Cei 180 de absolvenți, viitori mecanici, au recondiționat în total, pe parcursul taberei 120 de scaune rulante destinate copiilor și adulților. Elevii au lucrat sub îndrumarea mentorului Gabriel Onofrei, Președintele Asociaţiei Române de Drift. Scaunele rulante pentru copii vor fi donate Asociației Dăruiește Viața, care le va pune la dispoziția Spitalului de Copii Marie Curie din București, iar cele destinate adulților cu probleme de mobilitate vor fi donate de către Fundația Motivation viitorilor beneficiari.
Gabriel Onofrei, președintele Asociației Române de Drift și unul dintre mentorii viitorilor mecanici a declarat: „Sunt mentor de 5 ani în Tabăra Meseriașilor și de fiecare dată avem altă provocare din care copiii învață rigoarea și disciplina în muncă. Sarcina de anul acesta a fost cea mai emoționantă: prin munca lor, elevii au ajutat persoanele cu dizabilități să se bucure de mai multă mobilitate. Dincolo de toate acestea, recunosc că este greu să fii mentor, este o responsabilitate uriașă, dar mulțumirea de la final o depășește”.
Alături de Onofrei, echipa Fundației Motivation a oferit suport tehnic și mentorat elevilor în recondiționarea scaunelor.
Seria Electricienilor
Proiectul celor 60 de electricieni a constat în realizarea unei machete cu dimensiuni de 3 metri pe 6 metri ce reprezintă cele 17 obiective de dezvoltare durabilă stabilite de ONU, 6 dintre aceste obiective fiind reprezentate vizual și funcțional.
Cele 17 obiective redate sub forma unor cuburi sunt interconectate printr-o instalație electrică, astfel elevii au avut posibilitatea de a pune în practică abilitățile de electricieni.
Cele șase obiective care au fost reprezentate funcțional sunt:
• Agricultură Urbană – cubul realizat include o micro seră, o demonstrație că agricultura sustenabilă poate fi practicată eficient, indiferent de climat, anotimp și mediu;
• Educație de calitate – cubul evidențiază complementaritatea dintre educația digitală și cea tradițională;
• Energie accesibilă și curată – obiectiv pus în practică de elevi prin realizarea unui cub cu panouri fotovoltaice cu sistem de stocare care să deservească o locuință izolată, o unitate medicală mobilă sau un consumator punctual de energie unde nu există alimentare de la rețea;
• Orașe și comunități durabile – un oraș ideal, sustenabil și durabil, în miniatură, este soluția pentru cel de-al patrulea obiectiv pus în practică prin realizarea cubului;
• Consum și producție responsabile – în economia circulară termenul „deșeu” este văzut ca „material refolosibil”. Soluția elevilor: un cub cu un „mărunțitor” de hârtie pentru a obține materia primă pentru crearea unor corpuri de iluminat;
• Acțiune asupra schimbărilor climatice – ultimul obiectiv pus în practică de elevii electricieni a avut o componentă demonstrativă prin care au arătat care este rezultatul concret al încălzirii globale: cubul conține macheta globului pâmântesc care se învârte, pe rând, în două direcții opuse: într-un sens globul este luminat să reproducă pământul la ora actuală, iar în sens opus iluminatul ilustrează zonele deșertificate și inundate, consecințe ale încălzirii globale.
Claudiu Butacu, unul dintre fondatorii proiectului EFdeN și mentor în Tabăra Meseriașilor a declarat: „Prin realizarea proiectului final, pe lângă faptul că și-au testat cunoștințele practice de electrician, elevii au învățat că este important să se implice și să găsească soluții pentru comunitățile din care fac parte, să încerce să reducă impactul asupra mediului înconjurător, sau, de ce nu, să gândească macro, să îndrăznească să propună soluții pentru întreaga planetă. Mentoratul în Tabără Meseriașilor este unul din cele mai frumoase și satisfăcătoare proiecte în care am fost implicat: în fiecare zi vezi cum elevii se transformă, învață să lucreze în echipă, să își asume responsabilitatea fiecărei sarcini. Tabără Meseriașilor este mai mult decât o tabără, e un model eficient de școală adaptată la nevoile actuale ale lumii în care trăim”.
Odată cu încheierea celei de-a cincea ediții a Taberei Meseriașilor, OMV Petrom își reconfirmă misiunea de a se implica în identificarea unor soluții pentru îmbunătățirea educației profesionale: „Ceea ce a început în urmă cu cinci ani ca un proiect – pilot se dovedește că este, de fapt, un model. Esențiale pentru formarea viitorilor meseriași sunt cursurile practice în ateliere moderne, alături de specialiști meseriași, dar sprijinul unor psihologi și experți în dezvoltarea personală, a inteligenței emoționale, abilităților de comunicare, interacțiune, lucru în echipă – aspecte care completează formarea elevilor și îi pregătesc atât pentru piața muncii, cât și pentru societatea actuală”, spune Mona Nicolici, Manager de Sustenabilitate OMV Petrom.
La finalul taberei, cei mai pasionați și implicați 40 de elevi au fost selectați ca bursieri OMV Petrom și vor primi o bursă de studiu în valoare de 500 de lei lunar, pe parcursul anului școlar 2019- 2020.
De asemenea, tot în cadrul Taberei Meseriașilor, 40 de profesori au câștigat o finanțare totală de 40.000 de euro pentru implementarea unor proiecte care să contribuie la învățământul profesional din România.
Tabăra Meseriașilor face parte din programul România Meseriașă, dedicat susținerii și dezvoltării învățământului profesional și tehnic din România. Mai multe detalii pe www.taraluiandrei.ro, secțiunea Tabăra Meseriașilor.
OMV Petrom este una din primele companii din România semnatară a UN Global Compact, încă din 2013. Obiectivele de dezvoltare durabilă (ODD) ale Națiunilor Unite constituie agenda convenită la nivel global de toate statele pentru dezvoltarea durabilă și adresează domenii precum: educația, schimbările climatice, reducerea săraciei. ODD-urile au fost adoptate, inclusiv de România, ca un model de dezvoltare durabilă până în 2030
În urmă cu aproape cinci ani, OMV Petrom și-a asumat un rol important în sprijinirea educației profesionale, atunci când a lansat campania „România Meseriașă” prin care susține învățământul profesional. În 2015 a luat naștere „Tabăra Meseriașilor din Țara lui Andrei”, un proiect de educație practică bazat pe ateliere de dezvoltare personală și profesională pentru elevi și profesori. În același an a fost lansată „Școala Petroliștilor”, un alt proiect educațional și între 2016-2017, OMV Petrom a lansat Campania națională de strângere de fonduri „Sandvișul Meseriaș”. În 2018 a fost lansat proiectul „Liga Elevilor Meseriași” format din elevi și profesori, care să aducă în dezbatere la nivel local și național problemele elevilor din acest sistem.
Mai multe detalii pe www.taraluiandrei.ro, secțiunea Tabăra Meseriașilor.
***
Despre OMV Petrom
Despre OMV Petrom
OMV Petrom este cea mai mare companie de energie din Europa de Sud-Est, cu o producție anuală de ţiţei şi gaze la nivel de grup de 58,3 milioane bep în 2018. Grupul are o capacitate de rafinare de 4,5 milioane tone anual şi operează o centrală electrică de înaltă eficienţă de 860 MW. Pe piaţa distribuţiei de produse petroliere cu amănuntul, Grupul este prezent în România şi ţările învecinate prin intermediul a 799 benzinării, la sfârșitul lui iunie 2019, sub două branduri, OMV și Petrom.
OMV Aktiengesellschaft, una dintre cele mai mari companii industriale listate din Austria, deţine 51,011% din acţiunile OMV Petrom. Statul român, prin Ministerul Energiei, deţine 20,639% din acțiunile OMV Petrom, Fondul Proprietatea deţine 9,998%, iar 18,352% se tranzacţionează liber la Bursa de Valori Bucureşti și la Bursa de Valori Londra.
OMV Petrom este cel mai mare contribuabil la bugetul de stat, cu contribuții de 27,8 miliarde de euro reprezentând taxe, impozite și dividende plătite în perioada 2005 – 2018.
Din 2007, OMV Petrom a integrat în strategia sa de business principiile responsabilităţii corporatiste. În perioada 2007-2018, compania a alocat aproximativ 52,5 milioane euro pentru dezvoltarea comunităţilor din România, concentrându-se pe protecţia mediului, educaţie, sănătate şi dezvoltare locală.
l Website l Facebook l Youtube l LinkedIn l Instagram l
l Website l Facebook l Youtube l LinkedIn l Instagram l