Birourile retelelor locale, la fel ca cel din Romania, sunt entitati independente, care lucreaza indeaproape cu organizatia Global Compact a Natiunilor Unite in scopul de a pune in practica principiile globale ale acesteia la nivel de tara si pentru a le integra cu initiativele locale in contextele nationale si culturale specifice fiecarei tari. Reteaua locala a UNGC sprijina companiile (atat pe cele locale, cat si subsidiarele corporatiilor internationale), care s-au angajat in cadrul Global Compact sa respecte implementarea celor 10 principii. De asemenea, membrii retelei locale sunt principalii promotori ai programului Global Compact la nivelul Romaniei, fiind responsabili de crearea de noi oportunitati pentru a conecta mai multe categorii de stakeholderi, in cadrul unor programe cu larga participare dedicate acestui scop.
 
Pana in momentul lansarii, au aderat la Global Compact Network Romania 23 de organizatii. Acestea sunt: Advanced Technologies (Vonino), Alro S.A. (Vimetco), Asociatia MaiMultVerde, Asociatia De-a arhitectura, Association Maastricht School of Management Bucharest, Baneasa Developments, Fundatia Gala Societatii Civile, Fundatia Mereu Aproape, Coca-Cola HBC Romania, EY Romania, INSOFT Development & Consulting, Institutul National de Cercetari Economice "Costin C. Kiritescu", KMG International, L’Oreal Romania, Lutz & Associates, Mercedes-Benz Romania, OMV Petrom, Pirelli Tyres Romania, Porsche Romania, Raiffeisen Bank Romania, Telekom Romania, The CSR Agency, Unilever South Central Europe.
 
Inainte de eveniment, a fost ales Comitetul Director pentru perioada 2015-2017, compus din sapte membri. In urma voturilor exprimate de toti membrii retelei, componenta Comitetului Director este: Mariana Gheorghe, Director General Executiv, OMV Petrom, Steven van Groningen, Presedinte si CEO, Raiffeisen Bank Romania, Nikolai Beckers, CEO, Telekom Romania, Bogdan Ion, Country Managing Partner, EY Romania, Jaak Mikkel, General Manager, Coca-Cola HBC Romania, Dora Surugiu, Maastricht School of Management Bucharest, si Brent Valmar, Director General, Porsche Romania.
 
Comitetul director s-a intrunit apoi pentru a alege presedintele Comitetului (Chairperson) cu rol de Reprezentant oficial GCNRo. In urma voturilor exprimate, doamna Mariana Gheorghe, Director General Executiv OMV Petrom, a fost aleasa Presedintele Comitetului Director.
 
"Sustinem crearea retelei locale Global Compact Network Romania pentru ca in acest mod aspectele sustenabilitatii vor capata o expunere si o importanta sporite, nu numai in ceea ce priveste sectorul privat, dar si pentru publicul larg. Consider ca trebuie sa fie un efort comun in primul rand al companiilor mari, care pot seta un standard pe piata si pot schimba mentalitati. Prin reteaua locala a UN Global Compact avem sansa sa formam o platforma de dialog dar si de actiune concreta si astfel sa ducem la urmatorul nivel cultura sustenabilitatii si a responsabilitatii in tara noastra", a declarat doamna Mariana Gheorghe, Presedintele Comitetului Director al Global Compact Network Romania.
 
Odata cu alegerea presedintelui, a fost semnat documentul care consfinteste formal includerea biroului local in reteaua globala a UN Global Compact, denumit Memorandum of Understanding. Documentul a fost semnat de catre doamna Mariana Gheorghe si de domnul Walid Nagi, Head of Local Networks al United Nations Global Compact.
 
La lansarea biroului local Global Compact Network Romania au fost prezenti invitati importanti din mediul politic, diplomatic si guvernamental: Excelenta sa, Matthijs van Bonzel, Ambasador al Regatului Olandei la Bucuresti; domnul Achim Tröster, Deputy Head of Mission, Ambasada Germaniei la Bucuresti, domnul academician Cristian Hera, vice-presedintele Academiei Romane, Daniel Mindrut, consilier al Ministrului Delegat pentru Dialog Social, Guvernul Romaniei.
 
Din partea Natiunilor Unite au participat domnul Walid Nagi, Head of Local Networks al UN Global Compact, iar reprezentanti ai altor birouri locale Global Compact din Europa au impartasit din experienta lor: André van Heemstra (reprezentant Global Compact Network Olanda), Kamil Wyszkowski (reprezentant si Director General Global Compact Network Polonia) si Marina Stefanova (Director Executiv Global Compact Network Bulgaria).
 
The CSR Agency este initiatoarea si organizatoarea procesului de lansare a programului Global Compact in Romania, lucrand alaturi de echipa Natiunilor Unite pentru infiintarea biroului local. Dragos Tuta, fondator al The CSR Agency, a fost desemnat persoana de contact pentru relatia cu UN Global Compact. Mai multe informatii despre program in Romania pot fi gasite la www.globalcompactromania.ro.
 
„Am ales echipa The CSR Agency pentru ca au facut o treaba extraordinara in cresterea popularitatii principiilor Global Compact in Romania pana acum. Au aratat o implicare totala pentru atingerea scopurilor – sa crestem sustenabilitatea corporativa in randul organizatiilor din Romania si pentru a stabili un birou local aici”, a declarat Walid Nagi, Head of Local Networks al UN Global Compact.
 
Evenimentul de lansare din data de 15 mai a fost organizat de: The CSR Agency, gazda biroului in Romania, United Nations Global Compact, in calitate de coordonator al programului, Ambasada Olandei la Bucuresti si Asociatia Mai Mult Verde, in calitate de parteneri strategici. Trei dintre cele mai mari organizatii private din Romania au sustinut financiar evenimentul gazduit de Academia Romana: OMV Petrom SA, Raiffeisen Bank Romania si Coca-Cola HBC Romania.
 
Partenerii media ai evenimentului au fost: Wall-Street.ro, The CSR Report, TANANANA, Fundatia Gala Societatii Civile si portalul NonGuvernamental.ro.