“Am fost pentru a doua oara voluntar pe santierul Habitat for Humanity si-as reveni oricand cu aceeasi bucurie. Aceasta experienta nu e despre munca fizica, e despre recompensele sufletesti. Dupa ce iei parte la constructia unei case sau, cum s-a intamplat astazi, a unui centru care va sprijini familiile defavorizate dintr-o comunitate, te intorci acasa plin de energie, cu sentimentul ca ai primit mai mult decat ai daruit. Mi-ar placea ca lumea sa afle ca nu trebuie sa fii expert in constructii pentru a fi voluntar Habitat. Totul se face sub atenta indrumare a specialistilor. Trebuie doar entuziasm. Experienta ca voluntar pe santier este o lectie pe care mi-as dori ca toti sa o afle. Ma bucur ca am primit-o din nou.”, a spus Veronica, blogger.

Obiectivul centrului comunitar este educarea tinerilor comunitatii defavorizate din Boldesti-Scaeni, atat printr-un program de tip „scoala dupa scoala”, cat si prin alte activitati nonformale (teatru, dans, vizionari de filme, dezbateri pe teme sociale, cerc literar etc), sau vocationale (mestesuguri - argintarit, olarit, impletituri, lucratul in lemn etc.). De asemenea, vor exista si cursuri de calificare pentru parinti, evenimente, intalniri, consiliere, planificare familiala, sau discutii libere pe teme diverse. 
 
Cladirea de la Boldesti-Scaieni este prima constructie ecologica sustenabila de tip Living Building Challenge & Pasive House din Europa, cel mai riguros standard international de certificare a constructiilor ecologice. In constructia sa s-au imbinat materiale traditionale (baloti de paie, tecuiala de lut si invelitoare din sindrila) cu tehnologii performante (fundatia pe suruburi metalice, sistem de ventilatie cu recuperator de caldura, ferestre triplu vitrate, pompa de caldura si sistem fotovoltaic si solar). Pe parcursul unui an, cladirea va produce mai multa energie decat consuma, datorita unei bune izolari termice, consumului redus de energie si producerea necesarului cu ajutorul panourilor fotovoltaice. Apa potabila va fi obtinuta dintr-un put forat in curte, iar apa de ploaie este colectata si folosita pentru irigatii si toalete.

Centrul de Resurse al Comunitatii Boldesti-Scaieni este construit in parteneriat cu finantatorul OMV Petrom, asociatiile Habitat for Humanity Romania, CSMS, Amare Rromentza si primaria orasului Boldesti-Scaieni.

###
Despre Habitat for Humanity Romania
Habitat for Humanity Romania este una dintre cele mai importante organizatii din Romania in domeniul locuirii sociale. Viziunea sa este o lume in care toti oamenii au un loc decent in care sa traiasca. Din 1996 construieste, reabiliteaza, ofera consultanta, suport tehnic si deruleaza programe de eficienta energetica si de preventie si raspuns la dezastre pentru grupuri vulnerabile. 

In fiecare an, pe santierele Habitat for Humanity Romania vin in jur de 1.200 de voluntari internationali din Statele Unite, Canada, Irlanda de Nord, Olanda, Marea Britanie, Germania, Elvetia etc. si peste 40 de echipe de voluntari corporatisti. Acestia muncesc pe santierele Habitat for Humanity Romania, isi acopera toate costurile logistice (cazare, masa, transport, recreatie si administrative) si, in plus, vin cu o donatie consistenta pentru sprijinirea nevoii de locuire decenta in Romania.

Habitat for Humanity Romania a reusit sa atraga, prin programe constante si campanii de promovare in tara si in strainatate, peste 26.000 de voluntari internationali si corporatisti romani.

Persoana de contact: Loredana Modoran, Resource Development & Communication Coordinator, Loredana.modoran@habitat.ro, 0722.640.229.