Proiectul de educație pentru sănătate, parte a programului educațional Ajungem MARI al Asociației Lindenfeld, se extinde anul acesta în 23 de județe, cu spriinul Kaufland România. Scopul este îmbunătățirea cunoștințelor și abilităților pentru o viață independentă, a 1300 de copii și tineri instituționalizați sau din familii defavorizate, cu ajutorul a 1800 voluntari pregătiți în cadrul proiectului.
Prin proiectul „Ajungem MARI și Responsabili” copiii din centre de plasament și medii defavorizate vor participa la cursuri de educație pentru sănătate adaptate pentru 3 categorii de vârstă, alături de voluntari cu care au deja o relație de prietenie. „Ajungem MARI și Responsabili” este continuarea proiectului pilot „Ajungem MARI si Sănătoși”, derulat în București și 3 județe, cu sprijinul Kaufland România, în cadrul programului de finanțare „În stare de bine”. În plus, pe lângă educație pentru sănătate, proiectul cuprinde și cursuri de educație civică, educație financiară și cursuri de utilizare a calculatorului.
„Suntem foarte încântați să extindem cursurile de educație pentru sănătate în toate județele unde lucrăm. Proiectul inițial a avut un impact real pentru cei 200 de copii și tineri implicați, care și-au schimbat atitudinile și au învățat lucruri esențiale despre sănătate și igienă, într-un cadru de siguranță și respect, alături de voluntari în care au încredere. Ne bucurăm enorm să avem Kaufland România ca partener în dezvoltarea sănătoasă a copiilor și le mulțumim pentru deschidere și susținere.”, declară Iarina Taban, fondator Ajungem MARI.
"Susținerea educației pe termen lung stă la baza direcțiilor strategice de investiții comunitare ale Kaufland. De aceea am ales să sprijinim proiectul „Ajungem MARI și Responsabili”. Este o mare bucurie pentru noi să știm că acești copii pot fi mai fericiți, mai sănătosi și mai informați că urmare a implicării Kaufland.”, a declarat Katharina Scheidereiter, Manager CSR, Kaufland România.
Proiectul actual își propune și creșterea implicării comunității în educația copiilor din centre de plasament prin creșterea numărului de voluntari și de parteneri locali în fiecare județ. Programul Ajungem MARI, demarat în iunie 2014, își propune să susțină pe termen lung copiii și tinerii instituționalizați și din familii defavorizate pentru a deveni oameni puternici, responsabili și independenți. Momentan programul se desfășoară în București și 23 de județe: Arad, Argeș, Bacău, Brăila, Bihor, Botoșani, Brașov, Buzău, Constanța, Cluj, Dâmbovița, Dolj, Galați, Hunedoara, Gorj, Iași, Mureș, Neamț, Prahova, Sibiu, Suceava, Timiș, Vrancea. Copiii integrați în proiect sunt sprijiniți atât timp cât au nevoie. Programul poate integra noi județe.
Voluntarii reprezintă cea mai importantă resursă în program. Ei merg saptamanal timp de cel puțin 6 luni în centrele de plasament pentru a susține ședințe interactive de pregătire școlară, ateliere creative si de cultură generală, punând mult accent pe dezvoltarea abilităților copiilor. Voluntarii sunt selectați în 5 pași, participă la un training inițial obligatoriu de 8 ore și sunt repartizați la copii in funcție de disponibilitate, abilități și cunoștințe.
În cadrul proiectului demarat în luna martie, formatorii Ajungem MARI au susținut 30 de training-uri în țară pentru peste 1000 de voluntari. Aceștia se vor alătura voluntarilor care au ales să continue să se implice și în următorul modul de voluntariat. Etapa de training național s-a încheiat, voluntarii fiind acum în curs de repartizare la centre în funcție de zonă, program și disponibilitate.
***
Programul educațional Ajungem Mari – Asociația Lindenfeld
Asociația Lindenfeld este o organizație non-guvernamentală ce are ca obiectiv facilitarea accesului grupurilor vulnerabile la domenii cheie ale societății.
Ajungem MARI este principalul program al Asociației Lindenfeld și susține educația a peste 2000 de copii din centre de plasament și medii defavorizate, din București și 24 de județe prin mai multe proiecte, cel mai important fiind cel de pregătire școlară într-un mod interactiv, alături de peste 1300 de voluntari. Alte proiecte includ cursuri vocaționale, ieșiri recreative și educative, excursii, tabere, educație financiară, antreprenorială și pentru sănătate, consiliere vocațională și vizite de orientare profesională, toate cu rolul de a le da copiilor încredere în ei și de a le forma abilități pentru a deveni adulți responsabili și independenți.
Programul educațional al Asociației Lindenfeld se desfășoară în București și 24 de județe: Arad, Argeş, Bacău, Brăila, Bihor, Botoşani, Braşov, Buzău, Constanţa, Cluj, Dâmboviţa, Dolj, Galaţi, Hunedoara, Gorj, Iaşi, Ilfov, Mureş, Neamţ, Prahova, Sibiu, Suceava, Timiş, Vrancea.