ONG-urile din Romania sunt invitate sa participe la editia 2009 a licitatiei internationale de proiecte organizata de Fundatia Western Union.

Fundatia corporativa a Western Union invita ONG-urile din Romania sa participe la editia 2009 a licitatiei internationale de proiecte, din cadrul programului social "Lumea noastra, familia noastra". Programul a fost lansat in 2008, se desfasoara pe parcursul a cinci ani, iar bugetul pentru finantari este de 50 de milioane de dolari. Scopul sau este sa faciliteze dezvoltarea economica globala si sa ajute imigrantii si emigrantii sa pastreze legatura cu familiile lor si sa depaseasca barierele pe care le intampina in tarile de migratie.

ONG-urile care doresc sa obtina finantare trebuie sa trimita Fundatiei, pana pe 2 martie, o scrisoare de intentie (Letter of Inquiry - LOI). Trimiterea scrisorii se poate face exclusiv pe internet.


Criterii de eligibilitate pentru inscrierea la licitatie:

Principalele conditii pe care trebuie sa le indeplineasca un ONG pentru a participa la licitatie sunt:

  • sa functioneze de cel putin un an;
  • sa fi derulat programe si sa poata arata rezultate concrete ale acestora; 
  • sa dea dovada de transparenta si sa fi publicat rapoarte anuale;
  • sa poate demonstra ca au derulat programe nediscriminatorii (exemple de considerente: varsta, rasa, sex, religie, natie, orientare sexuala etc). 
  • sa aiba printre principalii beneficiari ai programelor pe care le deruleaza si populatia imigranta sau emigranta.

Fundatia Western Union nu va finanta programe care vizeaza domenii ca: sanatatea, cercetarea pentru combaterea unor boli, protectia mediului, sport, arte sau organizatii religioase si politice.

Detalii complete despre criteriile de eligibilitate, gasiti pe site-ul Fundatiei.


Etapele si calendarul detaliat al licitatiei:

Procesul de obtinere a unei finantari are doua etape:
1.  Selectia pe baza scrisorilor de intentie

ONG-urile care doresc sa obtina finantare trebuie sa trimita o scrisoare de intentie prin intermediul internetului,  pana la data de 2 martie 2009.

Reprezentantii Fundatiei vor notifica ONG-urile despre acceptarea sau respingerea scrisorilor de intentie, pe 10 aprilie 2009.

2.  Selectia pe baza proiectelor

ONG-urile ale caror scrisori de intentie au fost acceptate trebuie sa trimita proiectele detaliate, pe adresa Fundatiei, pana la data de 8 mai 2009.

Reprezentantii Fundatiei vor notifica ONG-urile despre aprobarea sau respingerea cererii de finantare, pe 30 iunie 2009.

Analiza scrisorilor de intentie si a proiectelor detaliate, dar si decizia in privinta acordarii de finantare sunt facute exclusiv de comisiile dedicate de la Fundatia Western Union din SUA. ONG-urile romanesti pot primi, in schimb, consiliere si sprijin din partea echipei Western Union din Romania.


Persoana de contact este Ruxandra Dicu, Team Assistant Western Union Romania (Tel: 0748.112.529; Email: ruxandra.dicu@intl.westernunion.com)

Note:
In 2008, Fundatia Western Union a finantat cu 100.000 USD trei proiecte ale unor ONG-uri din Romania: Fundatia Agapedia, Habitat for Humanity Romania si Fundatia Alternative Sociale. Cele trei proiecte presupuneau: infiintarea unui centru de asistenta sociala in Chisinau, construirea unei case pentru o familie cu venituri mici si, respectiv, derularea unui proiect de asistenta sociala pentru copiii lasati acasa de parintii plecati la munca in strainatate.