Bucuresti, 15 decembrie 2010. Strans legat de excluziunea sociala, fenomenul ex-cluziunii financiare se manifesta atunci cand persoanele aflate in situatii dificile si provenite, de obicei, din categorii sociale dezavantajate, au acces limitat sau nu au deloc acces la produsele si serviciile financiare oferite de institutiile bancare comer-ciale obisnuite. De-a lungul ultimilor 10 ani, aceasta problema a atras din ce in ce mai mult atentia guvernelor statelor europene si Uniunii Europene si este, totodata, un subiect foarte dezbatut in cadrul Anului European pentru combaterea saraciei si excluziunii sociale.
Numarul persoanelor cu acces limitat sau care nu au deloc acces la produsele si serviciile financiare oferite de bancile comerciale este mare in special in tarile emer-gente, unde problemele sociale persista. Potrivit informatiilor good.bee holding institutia de microfinantare lansata in 2008 de Fundatia ERSTE si Erste Group Bank - aproape 50% din populatia adulta din Romania are acces limitat la astfel de produ-se si servicii, una din cele mai mari proportii din tarile Europei Centrale si de Est. Prin comparatie, mai putin de 2% din populatia adulta din tara de origine a grupului Erste, Austria, se afla in aceasta situatie.
Dupa aderarea la Uniunea Europeana, in 2007, sectorul de microintreprinderi din Romania a inceput sa se dezvolte, dar Reteaua Europeana de Microfinantare esti-meaza ca cererea de microcredite neacoperita este de aproximativ 700 de milioane de euro. Un exemplu de institutie financiara care ofera produse si servicii financiare pentru dezvoltarea persoanelor fizice si micilor intreprinderi, oferindu-le, astfel, pute-re economica si stabilitate financiara, este good.bee credit, compania de micro-creditare a good.bee holding, lansata in Romania in 2009.
Microcreditarea reprezinta o oportunitate pentru banci si alte institutii financiare de a dezvolta noi servicii, care sa raspunda nevoilor specifice. Good.bee credit a oferit pana acum finantari de 10 milioane de dolari intreprinzatorilor romani in special fermierilor si micilor intreprinzatori declara Anca Ciobanu, CEO good.bee credit IFN Romania.
Microcreditul este definit de Comisia Europeana ca un imprumut cu scopul de a spri-jini dezvoltarea persoanelor fizice si microintreprinderilor. Microcreditarea are un im-pact dublu: unul economic, permitand crearea de venit prin generarea de activitati si unul social, contribuind la incluziunea sociala si, implicit, incluziunea financiara a persoanelor.
Despre Anul European
In Romania, activitatile Anului European sunt implementate de Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale. Programele nationale sunt finantate cu 50% fonduri de la Comisia Europeana si 50% fonduri de la guvernele statelor membre. Initiativele Anului european tintesc patru obiective majore: recunoasterea dreptului celor care traiesc in saracie si sunt exclusi social la o viata demna si la un rol activ in societate; stimularea responsabilitatii comune si a participarii la lupta impotriva saraciei; pro-movarea incluziunii sociale si obtinerea unui angajament politic care sa duca la acti-uni concrete de eradicare a saraciei si de combatere a excluziunii sociale, precum si asumarea acestor obiective de intreaga societate.
Mai multe informatii despre activitatile Anului European, inclusiv programul national, sunt disponibile pe site-ul web: www.2010againstpoverty.eu.
Pentru mai multe informatii sau solicitari, va rugam sa contactati: Oana Bistriceanu, Graffiti PR, e-mail: oana.bistriceanu[at]graffitipr.ro.