Asociatia Green Revolution, detinatoarea acestui instrument de masurare a parametrilor corporatisti de mediu, a anuntat ca peste 300 de companii s-au inscris la cea de-a treia editie a proiectului Green Business Index, singurul instrument gratuit de evaluare a performantei de mediu din Romania.

Conform datelor preliminare, intreprinderile mici si mijlocii sunt preponderente anul acesta, cu 44% din total, urmate de companii mari, cu 40%. Microintreprinderile detin cea mai mica pondere, respectiv 16%.

In acelasi timp, peste 60% dintre companiile inregistrate in Green Business Index 2012 au capital strain, restul avand actionariat romanesc. In plus, doua treimi dintre participantele de anul acesta sunt prezente pentru prima oara in proiect. Ca si in primii doi ani ai proiectului, companiile bucurestene domina GBI, cu aproximativ 60% din totalul participantelor.

In ceea ce priveste sectoarele de activitate ale companiilor din Green Business Index 2012, cele mai multe sunt din domeniul energiei (8%), urmat de cel al transporturilor, managementului deseurilor si industriei alimentare (cate 7%), industriei auto (6%), constructiilor (4%), sectorului financiar-bancar si celui hotelier (cate 3%).

Raluca Fiser, presedinta Asociatiei Green Revolution, spune ca cele peste 300 de companii inscrise in GBI ”demonstreaza ca interesul companiilor pentru dezvoltarea sustenabila si protectia mediului este in crestere si ca acestea au inteles ca preocuparile pentru protectia mediului sunt singura cale pentru a construi afaceri profitabile.”

Companiile inscrise vor intra intr-un proces de evaluare, pe baza unor indicatori de performanta de mediu recunoscuti la nivel international, care includ domeniile: dezvoltare sustenabila, impactul asupra mediului, transportul sustenabil, utilizarea resurselor, starea cladirilor, achizitiile verzi si managementul deseurilor.

Anul acesta, evaluarea a devenit mai riguroasa decat in anii trecuti. Astfel, primul pas a fost determinarea gradului de conformitate a companiilor cu normele de mediu in vigoare, urmarindu-se combaterea tentativelor de greenwashing. Abia dupa ce fiecare companie inregistrata in GBI 2012 a trecut prin acest filtru, a avut acces la cele sapte chestionare.

In perioada urmatoare (iulie-august 2012), datele colectate de la companii vor fi analizate de catre o echipa de experti de mediu independenti. Pe baza rezultatelor inregistrate la evaluare se va genera topul Green Business Index, pentru fiecare domeniu in parte. La final, companiile vor beneficia de un raport gratuit de evaluare a performantei de mediu.

Cele mai bine clasate companii pe fiecare domeniu GBI vor fi apoi premiate in cadrul Galei Green Business Index 2012, care va avea loc  in septembrie. Ulterior, statisticile si analizele generate de expertii de mediu GBI vor fi publicate in Raportul Green Business Index 2012, prin care vor fi evidentiate initiativele verzi din sectorul de afaceri romanesc.

Sursa: responsabilitatesociala.ro