61 de copii au rămas alături de familiile lor cu ajutorul susținerii financiare acordate de Farmexpert programului de prevenire a separării copilului de familie. Fundația Hope and Homes for Children și Farmexpert anunță rezultatele primului an de parteneriat strategic, perioadă în care 61 de copii aflați în risc de separare de familie au fost sprijiniți să rămână alături de familiile lor. Măsurile de prevenire a abandonului au vizat 20 de familii din București și din județele Brașov, Sibiu și Suceava, care au fost ajutate să rămână împreună. 

Parteneriatul dintre Fundație și compania Farmexpert, unul dintre cei mai importanți distribuitori de medicamente și parafarmaceutice din România, va continua și în 2019.

Prin parteneriatul strategic încheiat în noiembrie 2017, Farmexpert a investit 40.000 de euro în sprijinirea a 61 de copii vulnerabili incluși, alături de familiile lor, în programul de prevenire a separării copilului de familie. Costul mediu pentru a sprijini un copil aflat într-o situație de risc de abandon să rămână alături de familie este de aproximativ 700 de euro anual, în timp ce statul român cheltuie această sumă lunar cu un copil care ajunge în orfelinat. Cei 61 de copii provin din 20 de familii aflate în situații foarte dificile, familii care au primit ajutor pentru a-și păstra copiii alături. Aceștia au fost sprijiniți să nu abandoneze școala, iar familiilor li s-a oferit suportul necesar pentru îmbunătățirea condițiilor de trai.

Intervențiile realizate în cadrul parteneriatului s-au axat pe izolarea și renovarea locuinței, refacerea acoperișului acolo unde a fost nevoie, achiziționarea de sobe necesare pentru încălzire și gătit, achiziționarea de lemne de foc, suplimentarea resurselor de hrană sau sprijin cu plata chiriei pe o perioadă determinată de timp. Familiile au primit produse de igienă personală și igienico-sanitară, iar copiilor li s-au cumpărat rechizite, îmbrăcăminte și încălțăminte potrivite vârstei și nevoilor lor. Părinții au fost consiliați în vederea asumării responsabilităților parentale, pentru găsirea unui loc de muncă menit să le asigure independența financiară, precum și pentru păstrarea acestuia. Acolo unde a fost cazul, mamele abuzate fizic și emoțional au fost consiliate de specialiștii Fundației. 
 

„Sănătatea si educatia sunt pilonii principali în strategia promovată de Farmexpert pe zona de CSR. Am decis să continuăm parteneriatul cu Hope and Homes for Children, deoarece considerăm că este extrem de important ca orice copil care are nevoie de sprijin trebuie să rămână în sânul familiei și să beneficieze de cel mai bun start în viață și de o educație pe măsură.”
— Iulian Trandafir, Director General al Farmexpert
 

„Le mulțumim partenerilor de la Farmexpert pentru că ne sunt în continuare alături și ne sprijină în munca noastră de a preveni separarea copiilor de familiile lor. Datorită partenerilor noștri și multor altor oameni generoși care susțin programele Hope and Homes for Children, sute de copii vulnerabili au șansa să rămână în sânul familiilor lor, alături de părinți, unde primesc atenția cuvenită oricărui copil, unde sunt înconjurați de dragoste și sprijiniți să își urmeze visurile. Dacă acestor copii li se facilitează accesul la educație, vor putea să aspire la o carieră și în acest fel le va fi mai ușor apoi să se integreze în societate”
— Ștefan Dărăbuș, Director regional, Europa Centrală și de Sud, Hope and Homes for Children
 
Primul an de parteneriat dintre Farmexpert și Hope and Homes for Children a inclus și susținerea financiară a Hope Concert 2018, concertul caritabil anual al Fundației. Parteneriatul strategic dintre Hope and Homes for Children și compania Farmexpert va continua și în 2019, axându-se în continuare pe programul de prevenire a separării copilului de familie.

Compania Farmexpert este implicată în programe și în campanii de responsabilizare socială, derulate pentru îmbunătățirea condițiilor în comunitățile unde orice sprijin este binevenit. Constant dedicată acțiunilor sociale și participând activ la evenimente caritabile, Farmexpert este unul dintre actorii importanți care încearcă să ofere alternative mai decente de trai celor care au nevoie de astfel de șanse.

***
Despre Hope and Homes for Children România
Hope and Homes for Children activează în România din 1998, timp în care a contribuit, în mod direct sau indirect, la închiderea a 56 de instituții de tip vechi (orfelinate), în timp ce alte 10 sunt în curs de închidere. Prin serviciile dezvoltate de Hope and Homes for Children, copiii trec de la îngrijirea în instituţii-mamut în care nu beneficiază de atenţie şi afecţiune individuală, la sisteme bazate pe conceptul familial, care le permit o viaţă apropiată de normalitate. Prin eforturile Fundației şi ale partenerilor săi, 5.444 copii au fost scoși din orfelinate, iar alți 455 urmează să părăsească orfelinatele în curs de închidere.

În același timp, Fundația activează intens în prevenirea separării copilului de familie, intervenind cu mijloacele necesare pentru susţinerea familiilor în care riscul de abandon al copiilor este ridicat. Astfel, 30.500 de copii au fost salvaţi de la ruperea de familie, 1.102 tineri au fost sprijiniţi pentru o viaţă independentă, 1.922 de copii au fost primiţi în centrele de zi, iar 879 în regim de urgență şi 8.858 de membri de personal din sistemul de protecţie a copilului au fost instruiţi de Hope and Homes for Children.

Până în acest moment, 49.255 de copii au beneficiat de serviciile Hope and Homes for Children România, al cărei obiectiv este ca până în 2026 să fie eliminată instituţionalizarea copiilor în țara noastră. Mai multe informații la www.hopeandhomes.ro.
 
Despre Farmexpert
Farmexpert este unul dintre cei mai importanți distribuitori de medicamente și parafarmaceutice din România, având acoperire la nivel național prin intermediul a șase depozite din marile orașe ale țării. Portofoliul Farmexpert acoperă o gamă largă de arii terapeutice, din categoria medicamentelor OTC-uri (ce pot fi eliberate fără prescripție medicală), Rx-uri (care se eliberează numai cu prescripție medicală) și suplimenți alimentari. 
Seriozitatea, responsabilitatea și orientarea spre performanță sunt direcțiile noastre de acțiune în prezent și în viitor. 
 
Farmexpert este membru Walgreens Boots Alliance, lider mondial în industria farmaceutică și de frumusețe care a fost înființat prin fuziunea Walgreens și Alliance Boots în decembrie 2014, aducând împreună două companii lider, cu branduri reprezentative și prezența în zone geografice complementare, cu valori comune și tradiție în furnizarea de servicii de încredere în domeniul sănătății, de mai bine de 100 de ani. Mai multe informații sunt disponibile la www.farmexpert.ro