Retailerul german Kaufland, liderul comerţului alimentar din România după cifra de afaceri, va elimina toate pungile din plastic de unică folosință din magazinele sale începând cu 1 ianuarie 2020, acestea fiind înlocuite cu o variantă reutilizabilă.
 
Anunțul a fost făcut de Dragoș Tuță, fondatorul Ambasadei Sustenabilității în România (ASR).

„Unul dintre cele mai importante rezultate ale programului Ambasada Sustenabilității în educarea, colaborarea și îmbunătățirea impactului pe care îl au agenții economici este acela că partenerul fondator, Kaufland România, începând cu data de 1 ianuarie 2020, va elimina din sortimentul propriu toate produsele de plastic de unică folosință (farfurii, pahare, tacâmuri, șamd). De asemenea, la casele de marcat nu vor mai exista pungi de plastic de unică folosință.”
, a declarat Dragoș Tuță, prezent la emisiunea „Serviciul de noapte” cu Maria Țoghină, difuzată de Radio România Actualități.
 

„În România, orice magazin care ne oferă o pungă de unică folosință este obligat să ne perceapă pe ea o taxă de minim 10 bani. Sunt doar 3 lanțuri de magazine care fac asta. În același timp, alți retaileri plătesc această taxă către stat, dar nu o cer consumatorului, așadar nu ne dau responsabilitatea deciziei – de a lua sau nu acea pungă. Prețul este unul foarte mic, ar trebui ca acea pungă care are un impact atât de mare în natură să coste extrem de mult, pentru că și costul din spate, de colectare, reciclare, este foarte mare. Aș vrea să îi încurajăm pe agenții economici care renunță la astfel de produse și, în același timp, să îi „amendăm” pe cei care le promovează prin acțiunile lor.”
, a mai transmis Dragoș Tuță.
 

„Unul dintre rolurile Ambasadei Sustenabilității în România este acela de a încuraja practicile de business morale, în timp ce amendăm practicile de business imorale. Nu există nicio companie care să fie perfectă deci nu vorbim despre o companie model, ci de inițiative, proiecte model pe care să le urmeze toată piața”,
a adăugat acesta.

De asemenea, începând cu 1 octombrie, Kaufland România mai luat o serie de măsuri menite să reducă consumul de plastic de unică folosință și a introdus în magazine pungi biodegradabile compostabile la raioanele de legume – fructe, vitrina cu servire asistată, produsele care se vând vrac și raionul de pâine.
 
Pungile biodegradabile compostabile de la raionul de legume-fructe și de la raionul de produse congelate vrac pot fi achiziționate de către clienți la 0,10 lei/bucată. În acest mod, Kaufland lansează o invitație către clienți de a limita utilizarea excesivă a pungilor de unică folosință, fie ele și biodegradabile, și de a contribui prin acest gest la demersurile de a proteja mediul înconjurător.
 
***
Despre Ambasada Sustenabilității în România
Ambasada Sustenabilității în România (ASR) este primul program care aduce împreună mediul de afaceri, mediul guvernamental și societatea civilă în efortul dezvoltării unei Românii sustenabile. Ambasada Sustenabilității este un program inițiat de echipa The CSR Agency și are ca Partener Fondator compania Kaufland România. 
 
Lansată oficial la 5 iunie 2018, Ambasada Sustenabilității promovează și susține creșterea nivelului de conștientizare, cunoaștere, expertiză și colaborare în ce privește sustenabilitatea afacerilor, încurajând un comportament responsabil, atât din partea companiilor cât și a consumatorilor. Alături de partenerii săi, Ambasada Sustenabilității derulează și programe și activități precum dezbaterile “Sustainability Talks”, grupurile de lucru “Sustainability Think Tank”, premiile “Ambasadorii Sustenabilității”, urmărind astfel să contribuie la dezvoltarea comunității oamenilor ce acționează responsabil și la îndeplinirea țintelor pentru fiecare dintre cele 17 Obiective de Dezvoltare Durabilă ale Organizației Națiunilor Unite.

Background
Plasticul este un aspect de mediu important la ora actuală
● În fiecare an, în Europa sunt generate 25 de milioane de tone de deșeuri de plastic. Un european generează în medie 31 de kg de deșeu de ambalaj plastic pe an. Doar 30% din plastic este colectat pentru reciclare.
● Un studiu Nielsen arată că producem mai mult plastic decât cântărește greutatea umanității .  Greutatea umanității este 316 milioane tone, iar producția de plastic anuală globală este de 322 milioane tone.
● Plasticul nereciclat se descompune în sute de ani. Dacă nu schimbăm modul în care plasticul este produs și folosit, în 2050 oceanele vor conține mai mult plastic decât pește.
 
Plasticul de unică folosință poluează cel mai mult
● 80% din deșeurile marine sunt din plastic, iar peste 50% din ele sunt articole de plastic de unică folosință (Comisia Europeană).
 
Pungile de unică folosință
● La nivel european, datele arată că aproximativ 100 bilioane de pungi de plastic sunt folosite într-un an în UE. 
● Un european utilizează, în medie, 200 de pungi de unică folosință într-un an, care adesea ajung în natură. Din acestea, 90% sunt pungi subțiri de unică folosință.  Din cele 200 de pungi, doar una ajunge să fie reciclată (în UE). 
● 89% din pungile de unică folosință sunt utilizate doar o singură dată.1 În medie, o pungă de unică folosință e utilizată timp de numai 12 minute și apoi aruncată. 
● Ultimele date disponibile în România (din 2010) arată că într-un an au fost folosite 60 de milioane  de pungi de plastic de unică folosință.