MOL România anunţă extinderea programului de colectare a uleiului alimentar uzat, ajungând la 100 de staţii de servicii. De la începutul programului în 2012, s-au colectat 26.435 de litri de ulei alimentar uzat de la clienţii preocupați de importanţa protejării mediului înconjurător. În medie, pe an, s-au strâns în jur de 4.400 de litri de la utilizatori persoane fizice iar numărul stațiilor unde se poate preda uleiul alimentar uzat a crescut de la 30 de stații la începutul campaniei, la 100 de stații în 2018.
“Campania noastră a început din dorința de a oferi o rețea accesibilă de puncte de colectare pentru clienții care au înțeles faptul că uleiul uzat aruncat în mod necorespunzător poate avea multe efecte nocive atât pentru mediu, cât și pentru sănătatea celor din jur. Faptul că proiectul a crescut, că am extins numărul de stații partenere și că tot mai mulți clienți se implică consecvent în această campanie de colectare este o confirmare a succesului inițiativei și o motivație puternică să ne implicăm tot mai mult în această direcție.” a declarat Camelia Ene, Country Chairman & CEO la MOL România.
În august 2012, MOL România, în colaborare cu colectori autorizați (Conceptoil, în prezent), a devenit prima companie petrolieră care a demarat un program pentru colectarea uleiului alimentar uzat de la populație, inițial în 30 de staţii de servicii. Programul a fost extins ulterior, în mai multe etape, ajungând în prezent la 100 de staţii de servicii din țară, în 32 de județe, ca urmare a cererii clienților. MOL România pune la dispoziție, voluntar, capacităţile logistice şi serviciile angajaților, în folosul comunităţii.
Uleiul alimentar uzat este predat în staţiile MOL şi colectat în butoaie de 60 de litri oferite de colectorul autorizat. Uleiul uzat are un conţinut ridicat de apă şi resturi alimentare, așadar, după ce este ridicat de la punctele de colectare, este supus unui proces de curăţare şi filtrare în urma căruia rezultă ulei curat. Acesta este folosit ulterior de către colectorul autorizat la realizarea biocomponentei, prin procedee fizico-chimice.
Consumul anual de ulei al populaţiei din România este estimat la circa 280.000 de tone, iar colectarea şi reciclarea uleiului alimentar uzat pentru a fi transformat în biocomponentă reduce nu doar emisiile de dioxid de carbon, dar şi poluarea apelor: în cazul în care această substanţă ar ajunge în mod necontrolat în mediul înconjurător, un litru aruncat la canalizare ar putea polua aproximativ un milion de litri de apă.
Uleiul alimentar uzat, odată ajuns în sistemul de canalizare şi/sau în gunoi, constituie un element nociv, întrucât depunerea acestuia pe pereţii sistemului de canalizare provoacă obturări ale conductelor, iar în cazul în care este aruncat împreună cu gunoiul menajer, acesta apare ulterior la locul de depozitare a deşeurilor sub forma unei substanţe greu degradabile. Atunci când uleiul prăjit este deversat din neglijenţă sau intenţionat în apele naturale, efectele sunt dezastruoase - plutind pe suprafaţa apei în lacuri sau râuri, uleiul uzat împiedică transferul de oxigen, distrugând vietăţile aflate în apă.
***
Despre MOL România
MOL România este o subsidiară a MOL Group şi una dintre cele mai importante companii petroliere din România, cu o prezenţă de peste 20 ani pe piaţa autohtonă. MOL România are un portofoliu extins de produse şi servicii în domeniul comerţului de carburanţi, lubrifianţi, produse petrochimice şi bitum. În prezent, compania deţine un număr de 215 staţii de servicii, 2 depozite de carburanţi, la Giurgiu şi Tileagd şi un terminal LPG la Tileagd. MOL România are sediul social la Cluj-Napoca, sediul de business la Bucuresti, un sediu administrativ la Arad şi un număr de aproximativ 250 de angajaţi proprii. MOL România a fost prima companie petrolieră care a implementat un program de loialitate, MOL MultiBonus, recompensat de 2 ori cu locul I pentru calitate în clasamentul programelor de loialitate din România în cadrul cercetării de piaţă QUDAL. Începând cu anul 2017, MOL România este parte a proiectului NEXT-E care vizează instalarea a 40 de staţii de încărcare pentru autovehicule electrice. MOL România este un membru activ al comunităţilor în care operează, printr-o platformă extinsă de programe sociale precum Premiul Mentor, Program pentru Sănătatea Copiilor sau Permis pentru Viitor.
Despre Grupul MOL
Grupul MOL este o companie internaţională integrată și independentă, cu sediul central în Budapesta, Ungaria. Are operațiuni în peste 30 de țări, aproximativ 25.000 de angajați în întreaga lume și peste 100 de ani de experiență în industrie. În domeniul explorării și producției de hidrocarburi, experiența de peste 75 de ani a Grupului sprijină operațiunile de producție în 8 țări și activitățile de explorare în 13 țări. Grupul MOL controlează patru rafinării și două unități petrochimice la nivelul managementului integrat al lanțului de aprovizionare, în Ungaria, Slovacia și Croația. Compania are, de asemenea, o rețea de peste 2.000 de staţii de servicii în Europa Centrală și de Sud-Est, în 10 țări, din care 215 în România.