MOL Romania si Fundatia pentru Parteneriat lanseaza, pentru al saptelea an consecutiv, concursul de proiecte âSpatii verzi" destinat ONG-urilor.
Insumand bilantul editiilor precedente, prin intermediul âSpatii verzi" aproximativ 93.000 de voluntari din toata Romania s-au implicat in reabilitarea sau infiintarea spatiilor verzi urbane, respectiv in promovarea ariilor naturale protejate din tara noastra. Astfel, intre 2006 si 2011, acesti iubitori ai naturii au inverzit o suprafata care ar include Gradina Botanica din Bucuresti si Parcul Babes (Iuliu Hateganu) din Cluj-Napoca, adica peste 30 de hectare.
De asemenea, in aceasta perioada, âSpatii verzi" a insemnat si 76 de proiecte de popularizare a importantei ariilor protejate, prin activitati variate, care au avut drept element central crearea sau amenajarea unor centre de vizitare a ariilor protejate.
In editia actuala, pentru cele doua categorii ale programului - Spatii verzi urbane si Arii naturale protejate - MOL Romania va pune la dispozitie aproape 150.000 euro. Termenul limita pentru depunerea documentatiei este sfarsitul lui februarie, iar ONG-urile castigatoare vor fi anuntate in luna martie. Suma maxima ce poate fi alocata unui proiect pentru reabilitarea sau crearea spatiilor verzi urbane este de 9.000 de lei. In cazul proiectelor pentru popularizarea ariilor protejate, nivelul maxim de finantare individuala este de 20.000 lei.
âProgramul âSpatii Verzi" are un impact pozitiv in viata comunitatii, rezultatele pe care le-am inregistrat alaturi de Fundatia pentru Partneriat ne indica faptul ca din ce in ce mai multi voluntari ne sunt alaturi, iar impactul social al programului a crescut intr-un mod sanatos si natural. Tocmai de aceea, ne-am propus intarirea aspectului educational al programului âSpatii verzi". Asftel, pentru componenta Spatii Verzi Urbane, propunerile pe care le asteptam in 2012 vor avea la dispozitie fonduri mai mari decat in editiile precedente: ONG-urile pot ajunge la o finantare individuala de 9.000 de lei, fata de 8.000 de lei in trecut. Aceasta crestere presupune insa un efort suplimentar din partea ONG-urilor, pentru ca am decis sa ne concentram pe sprijinirea acelor proiecte care trateaza cu prioritate conceptul educatiei ecologice non-formale" - a declarat Kinga Daradics, CEO MOL Romania.
Pe pagina de web a Fundatiei pentru Parteneriat vor fi puse la dispozitie manuale educative in care cei interesati vor putea gasi idei pentru realizarea activitatilor eco-educative. Mai mult, pana la sfarsitul anului va fi lansata si pagina de web a Programului âSpatii Verzi", unde vor fi disponibile informatii suplimentare.
"Rezultatele si experienÈele din cadrul programului âSpaÈii Verzi" ne demonstreaza ca in cadrul comunitaÈilor exista o nevoie crescanda in ceea ce priveste imbunataÈirea condiÈiilor de mediu urbane. Prin intermediul programului, din ce in ce mai multe comunitaÈi dovedesc ca beneficiind de sprijin, sunt capabile sa foloseasca la maxim oportunitaÈiile ce contribuie la imbunataÈirea mediului urban, in mod concret angajandu-se cu entuziasm in activitaÈi de creare si de reamenajare a spatiilor verzi comunitare. Cealalta componenta a programului aduce un aport semnificativ la promovarea nepreÈuitelor valori naturale din ariile protejate ale Romaniei, care din pacate sunt inca insuficient apreciate si cunoscute si ca atare manifesta vulnerabilitate crescuta la influenÈele antropice. Astfel programul raspunde unor nevoi stringente prin intermediul constientizarii, mobilizarii si acÈiunii directe.", a declarat László Potozky - director, Fundatia pentru Parteneriat.
Pe scurt despre Spatii Verzi 2012
Termenul limita pentru depunerea documentatiei este 29 februarie 2012, iar castigatorii vor fi anuntati in luna martie. Suma maxima ce poate fi alocata unui proiect pentru reabilitarea sau crearea spatiilor verzi urbane este de 9.000 de lei. In cazul proiectelor pentru popularizarea ariilor protejate, nivelul maxim de finantare individuala este de 20.000 lei. Mai multe detalii privind conditiile de participare pot fi gasite pe www.molromania.ro si www.repf.ro
Se pot obtine fonduri pentru urmatoarele tipuri de activitati:
⢠crearea si reabilitarea zonelor verzi prin metode ecologice
⢠educatie ecologica non-formala in randul tinerilor si a comunitatilor locale
⢠Junior Ranger - implicarea tinerilor in actiuni de conservare a biodiversitatii si de protejare a naturii in arii protejate
⢠Ziua Ariei Protejate - declararea unei zile din an ziua ariei protejate respective si implicarea comunitatilor locale in acest demers
⢠crearea sau amenajarea unor centre de vizitare a ariilor protejate
⢠crearea sau amenajarea unor poteci tematice in scop educational
⢠organizarea de evenimente dedicate Zilei Internationale a Biodiversitatii
Rezultatele programului in 2011
Anul trecut MOL Romania a oferit o finantare de 150 000 euro, rezultatele implementarii acestora fiind urmatoarele:
⢠implicarea a peste 21 500 de persoane in derularea celor 53 de proiecte
⢠infiintarea si reamenajarea a aproximativ 42.000 m2 de spatii verzi urbane
⢠plantarea a peste 5200 de pomi si arbusti si a peste 4700 de rasaduri de flori
⢠amenajarea a 14 poteci tematice si a 7 expozitii permanente
⢠organizarea Zilei Biodiversitatii in 4 arii protejate si a zilei rezervatiei in 5 locatii
ONG-ul castigator al premiului âSpatii Verzi" in 2011
Asociatia Team-Work a dat dovada de creativitate prin amenajarea pe terenul Gradinii Botanice din Bucuresti a unui spatiu inedit. Vizitatorii pot admira pomi fructiferi, arbusti si legume, specifice unei gradini traditionale romanesti. Proiectul intitulat âGradina Bunicii" a castigat premiul âSpatii Verzi", datorita ideii originale si a activitatilor eco-educative organizate cu ocazia Zilei Biodiversitatii, Zilei Copilului si Zilei Mediului. Premiul a constat in acordarea unei sume egale cu finantarea obtinuta in prealabil pentru implementarea proiectului si a trofeului Spatii Verzi.
âGradina Bunicii a fost un proiect inspirat din colaborarea pe care o iniÈiasem in urma cu 5 ani cu Gradina Botanica a UniversitaÈii din Bucuresti. A fost un proiect usor de scris pe de o parte, pentru ca ideea era atat de frumoasa, dar si dificil pe de alta parte, deoarece aveam in fiecare zi idei de cum am putea sa-l dezvoltam. M-am bucurat nespus cand a fost aprobat si vedeam deja rosiile parguite si copilasii minunandu-se vazand un dovleac mare, ca din povesti, dar mai real decat multe legume pe care le-au vazut in magazine. Implementarea a fost dificila doar pentru ca vremea a fost schimbatoare, dar cand vedeam cum cresc plantuÈele si cum se bucura vizitatorii de ele, orice dificultate disparea. Sentimentul de la finalul proiectului a fost unul de mulÈumire si de mandrie: rezultatele au fost dincolo de asteptari, iar Gradina Bunicii a devenit o realitate unde te puteai plimba, din care puteai musca si simÈi un gust de legume pe care nu stiu caÈi dintre noi il cunosc.",a declarat Anca Anton - vicepresedinte, Asociatia Team Work.
***
Despre Grupul MOL si MOL Romania
MOL Romania este membra a Grupului MOL. Grupul MOL este una dintre companiile internationale importante din Europa Centrala din domeniul petrolului si gazelor naturale. Grupul MOL deruleaza operatiuni in 40 de tari din Europa, Orientul Mijlociu, Africa de Nord si statele membre CIS, avand peste 32.000 de angajati in intreaga lume. Operatiunile de Upstream ale Grupului MOL beneficiaza de o experienta de peste 70 de ani in domeniul productiei de hidrocarburi. In prezent, grupul deruleaza activitati de explorare in 11 tari si de productie in 7 la nivel mondial. Grupul opereaza 5 rafinarii si 2 unitati petrochimice in cadrul unui management integrat al lantului de aprovizionare in Ungaria, Slovacia, Croatia si Italia. Grupul MOL detine si o retea de peste 1600 de benzinarii in Europa Centrala si de Sud-Est. In Romania, MOL are o retea de 128 de benzinarii si inregistreaza o crestere constanta a activitatilor din domeniul en-gros si lubrifianti. In plus, MOL a inceput sa fie activa si in tradingul de gaze naturale prin intermediul MOL Energy Trade. Grupul MOL a semnat acorduri de concesionare cu Agentia Nationala pentru Resurse Minerale pentru 3 perimetre localizate in vestul Romaniei.
Despre Fundatia pentru Parteneriat
Fundatia pentru Parteneriat sprijina imbunatatirea mediului si dezvoltarea comunitatilor din Romania, contribuind astfel la formarea unei societati durabile. Fundatia dezvolta si implementeaza o gama larga de programe si instrumente, care includ finantarile, asistenta tehnica, instruirea precum si programe operationale specifice avand ca scop sprijinirea initiativelor de dezvoltare durabila si de sprijinire a comunitatilor. Astfel, prin intermediul programelor de finantare derulate de fundatie, in ultimii 13 ani au fost sprijinite peste 700 de proiecte de protejare a mediului si de dezvoltare comunitara derulate de ONG-uri.
Pentru mai multe informatii, va rugam contactati:
MOL Romania, Adina Ionescu, 0730-277188.
Fundatia pentru Parteneriat, Andrea Cseke, 0752-198419
Insumand bilantul editiilor precedente, prin intermediul âSpatii verzi" aproximativ 93.000 de voluntari din toata Romania s-au implicat in reabilitarea sau infiintarea spatiilor verzi urbane, respectiv in promovarea ariilor naturale protejate din tara noastra. Astfel, intre 2006 si 2011, acesti iubitori ai naturii au inverzit o suprafata care ar include Gradina Botanica din Bucuresti si Parcul Babes (Iuliu Hateganu) din Cluj-Napoca, adica peste 30 de hectare.
De asemenea, in aceasta perioada, âSpatii verzi" a insemnat si 76 de proiecte de popularizare a importantei ariilor protejate, prin activitati variate, care au avut drept element central crearea sau amenajarea unor centre de vizitare a ariilor protejate.
In editia actuala, pentru cele doua categorii ale programului - Spatii verzi urbane si Arii naturale protejate - MOL Romania va pune la dispozitie aproape 150.000 euro. Termenul limita pentru depunerea documentatiei este sfarsitul lui februarie, iar ONG-urile castigatoare vor fi anuntate in luna martie. Suma maxima ce poate fi alocata unui proiect pentru reabilitarea sau crearea spatiilor verzi urbane este de 9.000 de lei. In cazul proiectelor pentru popularizarea ariilor protejate, nivelul maxim de finantare individuala este de 20.000 lei.
âProgramul âSpatii Verzi" are un impact pozitiv in viata comunitatii, rezultatele pe care le-am inregistrat alaturi de Fundatia pentru Partneriat ne indica faptul ca din ce in ce mai multi voluntari ne sunt alaturi, iar impactul social al programului a crescut intr-un mod sanatos si natural. Tocmai de aceea, ne-am propus intarirea aspectului educational al programului âSpatii verzi". Asftel, pentru componenta Spatii Verzi Urbane, propunerile pe care le asteptam in 2012 vor avea la dispozitie fonduri mai mari decat in editiile precedente: ONG-urile pot ajunge la o finantare individuala de 9.000 de lei, fata de 8.000 de lei in trecut. Aceasta crestere presupune insa un efort suplimentar din partea ONG-urilor, pentru ca am decis sa ne concentram pe sprijinirea acelor proiecte care trateaza cu prioritate conceptul educatiei ecologice non-formale" - a declarat Kinga Daradics, CEO MOL Romania.
Pe pagina de web a Fundatiei pentru Parteneriat vor fi puse la dispozitie manuale educative in care cei interesati vor putea gasi idei pentru realizarea activitatilor eco-educative. Mai mult, pana la sfarsitul anului va fi lansata si pagina de web a Programului âSpatii Verzi", unde vor fi disponibile informatii suplimentare.
"Rezultatele si experienÈele din cadrul programului âSpaÈii Verzi" ne demonstreaza ca in cadrul comunitaÈilor exista o nevoie crescanda in ceea ce priveste imbunataÈirea condiÈiilor de mediu urbane. Prin intermediul programului, din ce in ce mai multe comunitaÈi dovedesc ca beneficiind de sprijin, sunt capabile sa foloseasca la maxim oportunitaÈiile ce contribuie la imbunataÈirea mediului urban, in mod concret angajandu-se cu entuziasm in activitaÈi de creare si de reamenajare a spatiilor verzi comunitare. Cealalta componenta a programului aduce un aport semnificativ la promovarea nepreÈuitelor valori naturale din ariile protejate ale Romaniei, care din pacate sunt inca insuficient apreciate si cunoscute si ca atare manifesta vulnerabilitate crescuta la influenÈele antropice. Astfel programul raspunde unor nevoi stringente prin intermediul constientizarii, mobilizarii si acÈiunii directe.", a declarat László Potozky - director, Fundatia pentru Parteneriat.
Pe scurt despre Spatii Verzi 2012
Termenul limita pentru depunerea documentatiei este 29 februarie 2012, iar castigatorii vor fi anuntati in luna martie. Suma maxima ce poate fi alocata unui proiect pentru reabilitarea sau crearea spatiilor verzi urbane este de 9.000 de lei. In cazul proiectelor pentru popularizarea ariilor protejate, nivelul maxim de finantare individuala este de 20.000 lei. Mai multe detalii privind conditiile de participare pot fi gasite pe www.molromania.ro si www.repf.ro
Se pot obtine fonduri pentru urmatoarele tipuri de activitati:
⢠crearea si reabilitarea zonelor verzi prin metode ecologice
⢠educatie ecologica non-formala in randul tinerilor si a comunitatilor locale
⢠Junior Ranger - implicarea tinerilor in actiuni de conservare a biodiversitatii si de protejare a naturii in arii protejate
⢠Ziua Ariei Protejate - declararea unei zile din an ziua ariei protejate respective si implicarea comunitatilor locale in acest demers
⢠crearea sau amenajarea unor centre de vizitare a ariilor protejate
⢠crearea sau amenajarea unor poteci tematice in scop educational
⢠organizarea de evenimente dedicate Zilei Internationale a Biodiversitatii
Rezultatele programului in 2011
Anul trecut MOL Romania a oferit o finantare de 150 000 euro, rezultatele implementarii acestora fiind urmatoarele:
⢠implicarea a peste 21 500 de persoane in derularea celor 53 de proiecte
⢠infiintarea si reamenajarea a aproximativ 42.000 m2 de spatii verzi urbane
⢠plantarea a peste 5200 de pomi si arbusti si a peste 4700 de rasaduri de flori
⢠amenajarea a 14 poteci tematice si a 7 expozitii permanente
⢠organizarea Zilei Biodiversitatii in 4 arii protejate si a zilei rezervatiei in 5 locatii
ONG-ul castigator al premiului âSpatii Verzi" in 2011
Asociatia Team-Work a dat dovada de creativitate prin amenajarea pe terenul Gradinii Botanice din Bucuresti a unui spatiu inedit. Vizitatorii pot admira pomi fructiferi, arbusti si legume, specifice unei gradini traditionale romanesti. Proiectul intitulat âGradina Bunicii" a castigat premiul âSpatii Verzi", datorita ideii originale si a activitatilor eco-educative organizate cu ocazia Zilei Biodiversitatii, Zilei Copilului si Zilei Mediului. Premiul a constat in acordarea unei sume egale cu finantarea obtinuta in prealabil pentru implementarea proiectului si a trofeului Spatii Verzi.
âGradina Bunicii a fost un proiect inspirat din colaborarea pe care o iniÈiasem in urma cu 5 ani cu Gradina Botanica a UniversitaÈii din Bucuresti. A fost un proiect usor de scris pe de o parte, pentru ca ideea era atat de frumoasa, dar si dificil pe de alta parte, deoarece aveam in fiecare zi idei de cum am putea sa-l dezvoltam. M-am bucurat nespus cand a fost aprobat si vedeam deja rosiile parguite si copilasii minunandu-se vazand un dovleac mare, ca din povesti, dar mai real decat multe legume pe care le-au vazut in magazine. Implementarea a fost dificila doar pentru ca vremea a fost schimbatoare, dar cand vedeam cum cresc plantuÈele si cum se bucura vizitatorii de ele, orice dificultate disparea. Sentimentul de la finalul proiectului a fost unul de mulÈumire si de mandrie: rezultatele au fost dincolo de asteptari, iar Gradina Bunicii a devenit o realitate unde te puteai plimba, din care puteai musca si simÈi un gust de legume pe care nu stiu caÈi dintre noi il cunosc.",a declarat Anca Anton - vicepresedinte, Asociatia Team Work.
***
Despre Grupul MOL si MOL Romania
MOL Romania este membra a Grupului MOL. Grupul MOL este una dintre companiile internationale importante din Europa Centrala din domeniul petrolului si gazelor naturale. Grupul MOL deruleaza operatiuni in 40 de tari din Europa, Orientul Mijlociu, Africa de Nord si statele membre CIS, avand peste 32.000 de angajati in intreaga lume. Operatiunile de Upstream ale Grupului MOL beneficiaza de o experienta de peste 70 de ani in domeniul productiei de hidrocarburi. In prezent, grupul deruleaza activitati de explorare in 11 tari si de productie in 7 la nivel mondial. Grupul opereaza 5 rafinarii si 2 unitati petrochimice in cadrul unui management integrat al lantului de aprovizionare in Ungaria, Slovacia, Croatia si Italia. Grupul MOL detine si o retea de peste 1600 de benzinarii in Europa Centrala si de Sud-Est. In Romania, MOL are o retea de 128 de benzinarii si inregistreaza o crestere constanta a activitatilor din domeniul en-gros si lubrifianti. In plus, MOL a inceput sa fie activa si in tradingul de gaze naturale prin intermediul MOL Energy Trade. Grupul MOL a semnat acorduri de concesionare cu Agentia Nationala pentru Resurse Minerale pentru 3 perimetre localizate in vestul Romaniei.
Despre Fundatia pentru Parteneriat
Fundatia pentru Parteneriat sprijina imbunatatirea mediului si dezvoltarea comunitatilor din Romania, contribuind astfel la formarea unei societati durabile. Fundatia dezvolta si implementeaza o gama larga de programe si instrumente, care includ finantarile, asistenta tehnica, instruirea precum si programe operationale specifice avand ca scop sprijinirea initiativelor de dezvoltare durabila si de sprijinire a comunitatilor. Astfel, prin intermediul programelor de finantare derulate de fundatie, in ultimii 13 ani au fost sprijinite peste 700 de proiecte de protejare a mediului si de dezvoltare comunitara derulate de ONG-uri.
Pentru mai multe informatii, va rugam contactati:
MOL Romania, Adina Ionescu, 0730-277188.
Fundatia pentru Parteneriat, Andrea Cseke, 0752-198419