Raportul de sustenabilitate al OMV Petrom pentru anul 2017 - „AICI ȘI ACUM. Energia pentru o viață mai bună” - este acum disponibil online. Raportul prezintă, pe larg, obiectivele și rezultatele anului trecut, dar și strategia de sustenabilitate a companiei, care are următoarele direcții principale: HSSE (sănătate, siguranță, securitate și mediu), managementul eficient al carbonului, principiile de afaceri și responsabilitate socială, inovația și angajații sunt doar câteva dintre temele prezentate.
„La nivel global, cererea pentru energie continuă să crească, în timp ce cresc și preocupările pentru o energie mai curată și pentru creșterea eficienței energetice. În aceste condiții, pentru a avea succes, companiile din domeniul energiei trebuie să fie tot mai agile și eficiente. Pentru OMV Petrom, sustenabilitatea e metoda prin care dorim să ne atingem acest obiectiv. În următorii ani, ne propunem să ducem la un nou nivel angajamentul pe care OMV Petrom și l-a luat - să acționeze aici și acum, prin proiecte desfășurate în siguranță, angajați responsabili și profesioniști, grijă pentru mediu, inovație și tehnologii și activități de responsabilitate socială.” - declară Christina Verchere, Director General Executiv, OMV Petrom.
Printre informațiile prezentate în raport se numără investițiile făcute, dar și rezultatele acestora:
• În 2017, cheltuielile totale de mediu au fost de aproximativ 180 milioane de euro, din care peste 29 de milioane de euro au fost investiții;
• OMV Petrom a reciclat 48% din cantitatea totală de deșeuri generate în 2017. Trei proiecte de demolare a terminalelor vechi de combustibil (Roman, Iaşi, Deva) au atins o performanță de 99% în reciclarea deșeurilor;
• Compania a implementat sistematic proiecte care au condus, în continuare, la scăderea Intensității GES (gaz cu efect de seră) cu 6,3% în 2017, față de 2016;
• Anul trecut, OMV Petrom a alocat 2,8 milioane de euro pentru proiecte de responsabilitate socială, iar educația a fost principalul domeniu susținut;
• În programul România Meseriașă, 300 de elevi și 50 de profesori au avut ocazia să-și aprofundeze cunoștințele și să se îndrăgostească de meseria lor (în Tabăra Meseriașilor). Prin Școala Petroliștilor, OMV Petrom a oferit burse în valoare de 275.000 de euro pentru peste 160 de elevi.
„OMV Petrom are o lungă tradiție a responsabilității și sustenabilității business-ului său. În 2017, am implementat proiecte strategice prin care am regândit modul în care ne desfășurăm activitatea. Am continuat să fim implicați și să aducem valoare comunităților în care suntem prezenți. Mulți dintre colegii și partenerii noștri au început să dezvolte, la rândul lor, proiecte de sustenabilitate, ceea ce arată că demersul nostru este de lungă durată.”- Mona Nicolici, Manager de Sustenabilitate al OMV Petrom.
Raportul de sustenabilitate al OMV Petrom pentru anul 2017 poate fi consultat aici.
***
Despre OMV Petrom – Resourcefulness
Din 2012, OMV Petrom a adoptat conceptul grupului OMV pentru un business responsabil – Resourcefulness. OMV Petrom își propune să dezvolte relaţii bazate pe câştig reciproc între societate, mediu şi companie prin soluţii inovatoare. Compania se concentrează pe managementul apei şi al emisiilor de dioxid de carbon, inovație si energii noi și educaţie pentru dezvoltarea oamenilor. OMV Petrom este semnatar al UN Global Compact. Standardele de etică şi codul de conduită reglementează toate relaţiile de afaceri, iar dialogul şi implicarea părţilor interesate sunt parte integrantă a practicii comune de business. „Ţara lui Andrei" este principala platformă de implicare în comunitate. Începând cu 2007 OMV Petrom a alocat aproximativ 52 de milioane euro pentru dezvoltarea comunităţilor din România.
Despre OMV Petrom
OMV Petrom este cel mai mare grup integrat de ţiţei și gaze naturale din Europa de Sud-Est, cu o producție anuală de hidrocarburi de aproximativ 61 milioane bep în 2017. Grupul are o capacitate de rafinare de 4,5 milioane tone anual şi operează o centrală electrică de înaltă eficienţă de 860 MW. Pe piaţa distribuţiei cu amănuntul de produse petroliere, OMV Petrom este prezent pe pieţele din România şi ţările învecinate prin intermediul a 787 benzinării, la sfârșitul lui martie 2018, sub două branduri, Petrom și OMV.
OMV Aktiengesellschaft, una dintre cele mai mari companii industriale listate din Austria, deţine o participație de 51,01% la OMV Petrom. Statul român, prin Ministerul Energiei, deţine 20,64% din acțiunile OMV Petrom, Fondul Proprietatea deţine 9,9985%, iar 18,35% reprezintă procentul din capitalul social care se tranzacţionează liber la Bursa de Valori Bucureşti și la Bursa de Valori Londra.
OMV Petrom este cel mai mare contribuabil la bugetul de stat, cu contribuții de circa 25,5 miliarde de euro sub formă de taxe, impozite și dividende plătite în perioada 2005 – 2017.