Numărul de descărcări ale aplicației de responsabilizare în trafic, Zero la Mie, dezvoltată de Ursus Breweries în parteneriat cu Poliția Română, a atins pragul de 37.000 într-un an de la relansare. Aplicația este un instrument util pentru toți cei care vor să afle cu aproximație timpul în care nivelul de alcool din sânge va ajunge din nou la 0‰.. Aceasta este disponibilă atât în versiunea pentru iOS, cât și pentru Android, și cuprinde funcționalități de testare create special pentru șoferi.
Relansată la finalul anului 2018 cu o serie de noi funcționalități față de varianta inițială, aplicația Zero la Mie face parte din platforma de consum responsabil Despre Alcool creată de Ursus Breweries. Instrument de testare pentru utilizatori, aplicația este totodată și un instrument de informare care reiterează faptul că limita legală de alcool pentru conducerea unui autovehicul este 0‰.
În primul an de la relansare, acest instrument de responsabilizare în trafic a fost descărcat de peste 36.000 persoane, de către utilizatorii de telefoane Android, dar și de cei care folosesc sistemul de operare iOS.
Pornind de la o formulă dezvoltată de fizicianul suedez Erik Widmark, Zero la Mie permite utilizatorilor să afle timpul estimativ în care nivelul de alcool din sânge revine la 0‰, prin parcugerea a cinci pași simpli. Pe baza datelor introduse în secțiunea bio precum gen, înălțime, greutate, cantitate și tip de alcool consumat, dar și intervalul de consum, este estimat un timp aproximativ necesar pentru revenirea la zero la mie alcoolemie. Spre exemplu, unui bărbat cu o înălțime de 180 cm și o greutate de 80 kg, care a consumat 2 beri de câte 500 ml în interval de două ore, îi este recomandat să aștepte 5 ore și 26 de minute până la revenirea la 0‰ alcool în sânge. Dacă utilizatorul a consumat alimente în perioada de consum de alcool, este recomandată adăugarea a 90 de minute la rezultatul indicat de aplicație.
„Testează-ți echilibrul” este o nouă funcționalitate a aplicației prin intermediul căreia utilizatorii își pot verifica reflexele și controlul. Trebuie doar să acceseze camera telefonului direct din aplicație. Pe ecran apare o linie de ghidare care trebuie urmată, iar utilizatorii care reușesc să meargă drept trec testul. În caz contrar, acestora li se recomandă să ia legătura cu un prieten sau să cheme un taxi. În acest scop, aplicația a beneficiat și de un parteneriat cu compania Clever Taxi, utilizatorii având acces direct din aplicație la rețeaua de mașini din București și din țară.
Dezvoltarea noii versiuni a Zero la Mie a pornit de la rezultatele studiului „Atitudini sociale privind riscul în trafic 2018” (1), care a indicat că un procent important al șoferilor din România încă mai conduc după ce au consumat alcool.
Despre studiul „Atitudini sociale privind riscul în trafic 2018”
Studiul „Atitudini sociale privind riscul în trafic 2018” arată că proporția șoferilor care declară că li s-a întâmplat să conducă după ce au consumat băuturi alcoolice este de aproximativ 9% din totalul șoferilor chestionați. Comparativ cu anii anteriori, se înregistrează o scădere semnificativă a incidenței cazurilor de condus sub influența alcoolului, de la 29% în 2008 la 9% în 2018, așa cum declară șoferii români. Scopul acțiunilor de conștientizare desfășurate în ultimii ani, cu aport consistent și din partea campaniei Zero la Mie, susținută de Ursus Breweries prin platforma desprealcool.ro, alături de Poliția Română, este de a contribui la această evoluție pozitivă.
Despre Ursus Breweries
Ursus Breweries este cel mai mare producător de bere din România. Mărcile din portofoliul Ursus Breweries sunt: URSUS, Timișoreana, Ciucaș, Peroni Nastro Azzurro, Grolsch, Stejar, Azuga, Pilsner Urquell, Asahi Super Dry, St. Stefanus șI B-Life, alături de marca de cidru Kingswood.
l www.ursus-breweries.ro l www.desprealcool.ro l
l www.ursus-breweries.ro l www.desprealcool.ro l
___________________________________________________________
(1) Studiul „Atitudini sociale privind riscul în trafic 2018” este prima cercetare profesionistă privind comportamentul şi atitudinile manifestate în trafic de către conducătorii auto din România și a fost implementat la nivel național în parteneriat cu Poliția Română, prin Institutul de Cercetare și Prevenire a Criminalității din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române