Anual, in intreaga lume se estimeaza ca sunt peste 600.000 de decese din cauza complicatiilor infectiei cronice cu virus hepatitic B (ciroza hepatica si carcinomul hepatocelular). Virusul hepatitic B creste de 100 de ori riscul de cancer hepatic, ocupand locul al 2-lea in randul factorilor de risc pentru cancer, dupa tutun.

In Romania, peste 1 milion de persoane sunt infectate cu VHB, tara nostra ocupand locul 2 in Europa si avand statut de tara cu endemicitate ridicata pentru infectia VHB(4).

Numai in 2011 in Romania au fost raportate cate 2 cazuri de hepatita B la 100.000 de locuitori si 11,6 cazuri de hepatita A la 100.000 de locuitori(5); in 2012 majoritatea cazurilor de hepatita B intrate in sistemul national de supraveghere au fost consemnate in randul tinerilor cu varste cuprinse intre 25 si 34 de ani(6).

Cu ocazia Zilei Mondiale a Hepatitei, marcata pe 28 iulie, Alianta Mondiala a Hepatitei, cu sprijinul GlaxoSmithKline (GSK), atrage atentia asupra incidentei si gravitatii acestei afectiuni, precum si asupra importantei preventiei prin vaccinare. Pe plan mondial, hepatita reprezinta o importanta problema de sanatate publica, putand determina forme severe cu evolutie spre deces. Hepatita acuta cu VHB evolueaza deseori catre hepatita cronica, ciroza hepatica, cancer hepatic si deces, cu toate ca este o infectie care poate fi prevenita prin vaccinare. Acesta este unul dintre mesajele pe care Alianta Mondiala pentru Hepatita (WHA) si-a propus sa-l transmita pe 28 iulie, zi dedicata acestei boli in intreaga lume.(1,2)

Alianta Mondiala a Hepatitei, organizatie care reprezinta principala voce pentru cele 500 de milioane de persoane din intreaga lume care sufera de hepatita, ii indeamna pe oameni sa constientizeze si sa afle cat mai multe despre aceasta afectiune, tocmai pentru a reduce impactul uneia dintre cele mai raspandite boli infectioase. Printre principalii parteneri ai Aliantei Mondiale pentru Hepatita se numara si GlaxoSmithKline, care a decis sa se alature campaniei dedicate Zilei Mondiale a Hepatitei pentru cresterea gradului de constientizare si de preventie a acestei boli in randul populatiei.

Exista mai multe tipuri de hepatita, denumite in functie de tipul de virus care o produce. Doua dintre cele mai comune sunt hepatita cu virus A si hepatita cu virus B. In prezent, se inregistreaza anual aproximativ 1,4 milioane de cazuri de hepatita A la nivel mondial, conform datelor Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS). In acelasi timp, expertii OMS estimeaza ca, in fiecare an, circa 600.000 de oameni isi pierd viata din cauza complicatiilor infectiei cronice cu virusul hepatitei B (ciroza hepatica, cancer hepatic).(1,2)

In Romania, numai in 2011, au fost raportate 2 cazuri de hetatita B la 100.000 de locuitori si 11,6 cazuri de hepatita A la 100.000 de locuitori5. In 2012, cel mai mare numar de cazuri de hepatita acuta cu VHB s-a observat la persoanele cu varste cuprinse intre 25 si 34 de ani (27%), categorie urmata indeaproape de cea a tinerilor intre 20-24 de ani.(6) In ceea ce priveste numarul de persoane infectate cu virusul hepatitei B, Romania ocupa locul 2 in Europa, prevalenta portajului de AgHBs fiind estimata la 4-6% din populatia generala, ceea ce inseamna peste un milion de persoane infectate.(4)

„Virusurile hepatitice reprezinta in intreaga lume o problema reala de sanatate publica si, din acest motiv, exista o preocupare pentru prevenirea infectiei si depistarea precoce a pacientilor infectati. Populatia trebuie sa stie ca exista solutii pentru ca o astfel de infectie sa nu se transforme intr-o drama, iar una dintre cele mai importante masuri este vaccinarea. Inca din prima zi de viata, nou-nascutul este vaccinat impotriva hepatitei B in cadrul Programului National de Vaccinare. Din pacate insa observam, in ultimii ani, un trend ingrijorator al mamelor care refuza sa isi vaccineze copii impotriva Hepatitei B, boala care dac[ este dobandita in copilarie conduce rapid la ciroza hepatica si deces”, spune Dna. Conferentiar Dr. Victoria Arama, din cadrul Institutului National de Boli Infectioase „Prof Dr Matei Bals” din Bucuresti.

Hepatita acuta cu virus A
este contractata pe cale digestiva, prin intermediul mainilor murdare, apei sau alimentelor contaminate si evolueaza de obicei catre vindecare, neexistand riscul evolutiei catre hepatita cronica sau ciroza hepatica. Hepatita acuta B apare ca urmare a infectarii cu virusul hepatitic B. Virusul poate fi transmis pe mai multe cai: de la mama la copil in timpul nasterii, prin contact sexual, prin folosirea in comun a acelor de seringi de catre utilizatorii de droguri intravenoase, tatuaje si foarte rar prin transfuzii.(1,6)

Alianta Mondiala pentru Hepatita atrage atentia asupra faptului ca, printre cauzele principale ale contractarii virusului hepatitic, se numara si calatoriile in zone ale lumii cu incidenta mare a hepatitei A sau B. In conditiile cresterii fluxului de persoane care calatoresc in aceste zone, se pot inregistra epidemii locale de import.

Cele mai frecvente simptome ale hepatitei acute sunt icterul, urina inchisa la culoare, scaunele decolorate, greata, varsaturi si durerile abdominale.(1,2) Severitatea lor poate varia de la un caz la altul. Persoanele cu hepatita B prezinta mult mai rar icter si alte simptome(1,2), acesta fiind si motivul pentru care virusul hepatitic B este cunoscut drept „ucigasul tacut”. In 10-20% din cazuri, infectia acuta cu VHB poate evolua catre infectie cronica, care poate conduce in timp la ciroza hepatica sau chiar cancer hepatic.2 La nivel mondial, peste 240 de milioane de persoane sufera, in prezent, de infectie cronica.2 In Romania, se estimeaza o rata ridicata a mortalitatii cauzate de ciroza hepatica (peste 20 / 100.000 de femei si peste 40 / 100.000 de barbati)(4).

Tema din acest an a Zilei Mondiale a Hepatitei, aflata la cea de-a sasea editie, este Nu vezi nimic rau, Nu auzi nimic rau, Nu vorbesti nimic rau (See No Evil, Hear No Evil, Speak No Evil) si se refera la faptul ca hepatita este o boala ignorata la nivel mondial.

Toti cei care calatoresc anul acesta pot lua parte la campania de prevenire a acestei boli terible folosind trei pasi simpli:
# Sa consulte medicul inainte de o excursie pentru a afla daca este recomandata vaccinarea;
# Sa se informeze asupra riscului si sa obtina informatii despre cum se pot proteja impotriva hepatitei.
# Sa discute cu medicul pentru a se asigura ca stiu cum sa se protejeze atunci cand calatoresc.
Pentru mai multe informatii despre Ziua Mondiala a Hepatitei vizitati site-ul dedicat.

***
GlaxoSmithKline - una dintre cele mai mari companii farmaceutice din lume, al carei portofoliu are la baza o substantiala activitate de cercetare si dezvoltare. GlaxoSmithKline se dedica imbunatatirii calitatii vietii oamenilor, ajutandu-i sa realizeze mai multe, sa se simta mai bine si sa traiasca mai mult. Pentru mai multe informatii: Catalin Ionita, 0740 247 336, catalin.ionita@pr.gmp.ro

Referinte:
1. World Health Organization (WHO) Factsheet No 328. Available from: http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs328/en/index.html [Last accessed: July 2013]
2. World Health Organization (WHO) Factsheet No 204. Available from: http://worldhepatitisalliance.org/Home.aspx [Last accessed: July 2013]
3. Asian Liver Center. Physicians Guide to Hepatitis. 2012 Available from: http://issuu.com/asianlivercenter/docs/2012pguide [Last accessed July 2013]
4. European Centre for Disease Prevention and Control. Hepatitis B and C in the EU neighbourhood: prevalence, burden of disease and screening policies. Stockholm: ECDC; 2010, Available from: http://ecdc.europa.eu/en/publications/Publications/TER_100914_Hep_B_C%20_EU_neighbourhood.pdf
5. Raportul bolilor transmisibile pentru anul 2011, INSP, disponibil la http://www.insp.gov.ro/cnscbt/index.php?option=com_docman&Itemid=11
6. Analiza epidemiologica descriptiva a cazurilor de hepatita virala tip B si C, intrate in sistemul de supraveghere in anul 2012 – Institutul National de Sanatate Publica din Romania