Grupul Rompetrol, prin programul de responsabilitate sociala â Impreuna pentru fiecare, a sustinut cu 10.000 USD dotarea echipajelor ISU/SMURD Bihor cu un sistem informatic de asistare decizionala unic in România, ce va fi folosit in timpul misiunilor de urgenta.
âAcest proiect vine ca o reconfirmare a angajamentului nostru fata de sustinerea unui domeniu vital cum este sanatatea. Prin acest demers, dar si si prin parteneriatul anual cu SMURD de donatie de carburant Jet A1 pentru operarea elicopterelor ce intervin in situatii de urgenta, ne dorim sa contribuim la facilitarea actiunilor medicale si salvarea de vieti omenestiâ declara Alexey Golovin, Director Comunicare si Marketing al Grupului Rompetrol.
Proiectul propus de Asociatia Sartiss si derulat in perioada 30 August â 10 Decembrie 2011 a avut ca obiectiv dotarea echipajelor de descarcerare cu un sistem informatic mobil de asistare decizionala (Crash Recovery System) format dintr-un program care contine toate modelele si structurile vehicolelor existente in uzul civil (20.000 de modele) si calculatoare portabile. Acest soft va permite identificarea rapida de catre echipa de descarcerare a acelor elemente de structura care pot pune in pericol viata victimelor sau a salvatorilor, inlaturarea lor si extragerea persoanelor blocate in caroseria avariata, facilitând totodata interventia rapida a echipei medicale.
In derularea proiectului au fost implicati 10 voluntari care au desfasurat 11 sesiuni de instruire in utilizarea sistemelor informatice mobile pentru 132 de persoane, membri ai echipajelor de descarcerare, ai echipelor de prim ajutor si personalului din dispeceratul ISU Bihor. De asemenea, beneficiile acestui program au fost prezentate in cadrul Conferintei Nationale de Medicina de Urgenta si Salvari in Situatii Speciale.
âIn conditiile in care evolutia tehnologica din industria constructoare de autovehicule introduce noi si noi elemente de siguranta pentru protectia pasagerilor, sarcina echipelor de descarcerare devine dificila pentru ca aceste elemente se transforma in adevarate capcane tehnologice, nu o data mortale, dupa ce vehiculul a fost implicat intr-o coliziune. Sistemul de asistare decizionala permite evitarea acestor capcane tehnologice si cresterea sigurantei interventiilor, scaderea duratei procedurii de descarcerare si bineinteles, reducerea mortalitatiiâ, declara dr. Hadrian Borcea, presedinte SARTISS si coordonator SMURD Bihor.
Cele 10 echipajele de descarcerare din cadrul SMURD Bihor deservesc unele din cele mai aglomerate rute de tranzit si turistice din România care strabat judetul Bihor: DN1, DN 79, DN76, inregistrând in 2011 aproximativ 5500 de interventii de prim ajutor (peste 250 de descarcerare). Acest serviciu face parte din structurile operative ale Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta âCrisanaâ.
Despre âImpreuna pentru fiecareâ:
Programul de responsabilitate sociala inceput in 2009 este destinat dezvoltarii si implicarii comunitatilor locale prin initierea, sustinerea si derularea de proiecte din domeniul sanatatii si al protectiei mediului. De la debutul âImpreuna pentru fiecareâ, Grupul Rompetrol a sprijinit comunitatile locale din toate judetele tarii pentru realizarea a 55 de proiecte care au ajutat la imbunatatirea vietii oamenilor.
Despre Asociatia SARTISS:
Asociatia SARTISS, fondata in 2006 de catre reprezentanti ai principalelor servicii de urgenta din judetul Bihor, si-a definit ca obiectiv principal sustinerea activitatii serviciilor de urgenta. ISU Bihor, SMURD Bihor si Serviciul Public Salvamont âSalvaspeo Bihor au fost pâna in prezent principalii beneficiari ai proiectelor Asociatiei (cel mai important â realizarea Centrului pentru Instruirea si Dezvoltarea Abilitatilor pentru Salvatori, print-un program PHARE).
Contact: Costinela Dragan
021 307 74 17
021 307 74 17