Grupul Rompetrol sprijina si in 2013 activitatea serviciului medical de urgenta din Romania prin implementarea a doua proiecte noi, asigurand pe de o parte combustibil necesar interventiior aeriene ale SMURD, iar pe de alta parte contribuind la infiintarea unui centru regional de pregatire pentru salvatori, in zona Dobrogea.

“Prin aceste doua proiecte in domeniul sanatatii, mai exact contributia pentru interventiile SMURD pe cale aeriana, cat si sprijinul acordat pentru  infiintarea  unui centru de formare pentru salvatorii Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Constanta, Grupul Rompetrol isi reconfirma angajamentul fata de societate. Peste 4.000 de persoane ranite au fost ajutate si prin contributia noastra in ultimii patru ani de parteneriat, iar acest fapt ne motiveaza sa continuam sa ne implicam in sustinerea si sprijinirea salvatorilor, fie oameni sau institutii.”– a declarat Sorin Graure, director general Rompetrol Rafinare.

In cadrul colaborarii cu Serviciul Mobil de Urgenta, Reanimare si Descarcerare (SMURD) si Inspectoratul General de Aviatie, Grupul Rompetrol, prin Rompetrol Rafinare - cel mai mare agent economic din judetul Constanta - asigura combustibil Jet A 1 pentru operarea elicopterelor implicate in misiuni aeromedicale la punctele de operare din Bucuresti si Targu Mures.

"Parteneriatul incheiat cu Rompetrol, incepand cu anul 2009, a reprezentat un sprijin foarte important acordat activitatii aero-medicale desfasurate de SMURD, prin Inspectoratul General de Aviatie. Prin intermediul acestei colaborari reusim sa intervenim unde si cand este nevoie si putem sustine, in continuare, misiunea zilnica a SMURD si anume aceea de a salva pacientii aflati in stare critica, ce au nevoie de o interventie calificata, la cele mai inalte standarde profesionale."
– a mentionat Dr. Raed Arafat, Presedinte Consiliu Director - Fundatia pentru SMURD, prezent la eveniment.

La randul sau, Gral. Dorel Gradinaru, seful Inspectoratului General de Aviatie a precizat faptul ca „prin intermediul acestei colaborari atat de importante, Inspectoratul General de Aviatie, in calitate de operator al misiunilor aeromedicale SMURD, va reusi sa duca la indeplinire cu succes misiunile de salvare. In acest sens, adresez sincere multumiri pentru implicarea si sprijinul constant oferite de partenerii nostri”.

Incepand cu anul 2008, Serviciul Mobil de Urgenta, Reanimare si Descarcerare (SMURD) a efectuat interventii aeriene de urgenta la nivel national, contribuind astfel la transportarea si salvarea a peste 4.000 de persoane care solicitau ajutor medical de urgenta. La celor doua puncte de operare aeromedicala beneficiare ale sponsorizarii acordate de Grupul Rompetrol, in 2012 au fost efectuate 1286 interventii aeromedicale insumand 2413 ore de zbor, in crestere comparativ cu 2011 cand au fost inregistrate 978 interventii insumand peste 1500 ore de zbor.                                     

Proiectul privind amenajarea centrului de formare si pregatire in primul ajutor calificat si descarcerare din cadrul Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Dobrogea al judetului Constanta a beneficiat in 2012 de sprijinul financiar in valoare de 80.000 RON, din partea Grupului Rompetrol, suport asigurat prin programul Impreuna pentru fiecare. Pe langa lucrarile de amenajare a spatiului necesar acestui centru - finalizate in martie 2013 -,  au fost create conditii si pentru cazarea temporara a personalului medical si non-medical implicat in misiunile ISUJ Constanta si in zona de sud a tarii (jud. Tulcea, Ialomita si Calarasi). Beneficiarii directi sunt pompierii din cadrul Inspectoratelor pentru Situatii de Urgenta din judetele Constanta, Tulcea, Ialomita si Calarasi, serviciile voluntare si personalul operatorilor economici care detin serviciu privat pentru situatii de urgenta ori elevii care opteaza pentru instruirea in acordarea primului ajutor medical.

„In lupta cu secundele, cunostintele si abilitatile deprinse de colegii nostri la cursurile sustinute in cadrul Centrului de Pregatire si Formare in Descarcerare si Asistenta Medicala de Urgenta, se vor dovedi instrumente esentiale pentru cresterea sansei la viata a semenilor care au nevoie de ajutor”,a rostit in alocutiunea de deschidere inspectorul general al IGSU, general de brigada dr. Ioan Bas.

Cele doua proiecte de sanatate au fost realizate prin platforma de CSR a Grupului Rompetrol Energia vine din suflet ce vizeaza investitii in doua sectoare esentiale ale societatii – sanatate si protectia mediului. Inca de la lansarea acesteia in 2009 Grupul a investit peste 5 milioane USD in proiecte menite sa contribuie la dezvoltarea comunitatilor locale (71 de proiecte prin programul national Impreuna pentru fiecare) si parteneriate de sustinere a societatii civile sau culturii (Gala Societatii Civile, Festivalul National George Enescu).

***
Despre Rompetrol

Grupul Rompetrol NV. este o companie petroliera multinationala, cu sediul in Amsterdam, Olanda, desfasurandu-si activitatea in 12 tari si cu majoritatea activelor si operatiunilor in Franta, Romania, Spania si Sud-Estul Europei. Grupul Rompetrol este implicat in activitati de rafinare, marketing si trading, dar si in operatiuni aditionale - explorare si productie, servicii petroliere, EPCM, transport, etc. Grupul intentioneaza sa devina unul dintre cele mai importante companii integrate petroliere din Europa si sa obtina o pozitie consolidata in bazinul Marii Negre si al Marii Mediterane.

Despre Fundatia pentru SMURD
Fundatia pentru SMURD isi doreste sa contribuie, prin promovarea principiilor transparentei si  profesionalismului, la imbunatatirea calitatii vietii persoanelor care locuiesc si muncesc in Romania. Activitatea sa se concentreaza pe sprijinirea activitatii SMURD si, implicit, dezvoltarii unui sistem national integrat de asistenta medicala, tehnica de urgenta si prim ajutor puternic (prin parteneriate durabile intre diverse institutii ale statului si companii responsabile si dornice sa se implice).            
Despre Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta

Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta a fost infiintat in 15 decembrie 2004, conform H.G.R. 1490 din anul 2004, modificata si completata de H.G.R. 1514 din anul 2005, prin fuziunea Comandamentului Protectiei Civile si Inspectoratului General al Corpului Pompierilor Militari, ca unitate subordonata Ministerului Administratiei si Internelor. La nivel national IGSU coordoneaza toate organizatiile implicate in managementul situatiilor de urgenta, in concordanta cu principiile existente pe plan international, specifice ONU, NATO, UE si altor organisme la care Romania este parte.

Despre Inspectoratul General de Aviatie
Inspectoratul General de Aviatie este structura componenta a Departamentului Ordine si Siguranta Publica al Ministerului Administratiei si Internelor, specializata in executarea misiunilor de zbor, operative sau cu caracter umanitar, independent sau in cooperare, in sprijinul structurilor M.A.I. sau al comunitatii. In calitate de operator aerian pentru S.M.U.R.D., IGAv isi desfasoara activitatea in baza O.U.G. nr. 126/2003, prin Punctele de operare aeromedicala, situate la Bucuresti, Targu Mures, Arad si Iasi. Specificul misiunilor executate vizeaza transportul medical aerian de urgenta, precum si interventii la fata locului in cazul evenimentelor de o gravitate deosebita.


Contact: Departamentul de Comunicare si Relatii Publice
Costinela Dragan
021 307 74 17