Meserii.ro este prima platformă digitală a învățământului profesional și tehnic din România care oferă atât informații despre toate școlile profesionale și liceele tehnologice din țară, numărul de elevi aflați în pregătire în fiecare calificare, cât și despre companiile posibil interesate să angajeze meseriași
Meserii.ro este o platformă utilă pentru elevi și părinți, companii, autorități, instituții și decidenți 
 
S-a lansat platforma digitală Meserii.ro - harta interactivă a învățământului profesional și tehnic (IPT) din România, care pune față în față, pentru prima dată, calificările elevilor din IPT și companiile cu obiect de activitate legat de aceste calificări. 
 
Conform datelor oficiale, în anul 2018 au fost înregistrate în România aproape 60.000 locuri de muncă vacante, cel mai ridicat nivel din ultimul deceniu. Majoritatea locurilor de muncă disponibile au fost în industria prelucrătoare, ramura economiei care are cea mai mare cerere de absolvenți ai învățământului tehnic și profesional (IPT). (1) În momentul de față, nu există un instrument care să ofere o imagine de ansamblu asupra învățământului profesional și tehnic din România și care să permită corelarea dintre meseriile aflate în pregătire (conform distribuției elevilor în IPT) și economie (prin firmele care au activitate principală într-unul dintre domeniile din sfera meseriilor în formare). 
 
Meserii.ro este prima platformă digitală care conectează meseriile pregătite în școală cu potențialul de cerere din piața muncii, în diferite domenii de activitate. 
 
Platforma oferă informații utile pentru părinți și elevi, dar și pentru companii, instituții de învățământ și decidenți.
Astfel, elevii de gimnaziu și părinții acestora pot afla de pe Meserii.ro atât ce școli profesionale sau licee tehnologice se află în zona în care locuiesc și ce calificări au acestea în pregătire, cât și numărul de firme din domeniul căutat, oferind o idee asupra potențialului cererii din piața muncii pentru o anumită meserie. 
 
Companiile pot afla în ce regiuni găsesc viitori absolvenți în calificarea de care au nevoie, putând astfel defini mai bine planuri de extindere și dezvoltare. Instituțiile de învățământ și decidenții pot vedea numărul și distribuția companiilor care activează în domeniul de interes, datele de contact ale companiilor relevante (pentru a le propune parteneriate pentru sesiuni de practică sau pentru a primi echipamente și utilaje în scop didactic) și pot decide adaptarea programei și politici publice mai bune.

Sprijinul OMV Petrom a constat în finanțarea, implicarea în dezvoltarea conținutului și promovarea proiectului. Informațiile din platformă au la bază datele furnizate de Ministerul Educației Naționale – în ceea ce privește cifrele de școlarizare pentru anul școlar 2018-2019 și sunt actualizate anual. Datele privind companiile provin de la Ministerul de Finanțe și vor fi actualizate anual. 
 

„Ne bucurăm că suntem parteneri într-un proiect atât de relevant pentru piața muncii din România, în care învățământul profesional și tehnic, prin lipsa de informații cu privire la calificările existente și de informare asupra perspectivelor de angajare, nu este de multe ori prima opțiune a elevilor, fiind cel mai adesea asociat cu performanța slabă. De-a lungul anilor, ne-am implicat activ în dezvoltarea acestei ramuri a învățământului, prin proiecte dedicate în cadrul Țara lui Andrei și vom continua să investim în educația profesională și dezvoltarea personală a tinerilor, Meserii.ro fiind încă o dovadă a preocupării noastre”
, afirmă Mona Nicolici, manager sustenabilitate, OMV Petrom.
 

„Am început dezvoltarea Meserii.ro uniți de un scop comun: ne-am dorit un produs digital ușor de folosit și util, care să ajute atât societatea civilă, cât și instituțiile statului; am crezut într-un proiect în care sectoarele public, civic și privat colaborează pentru prima dată în crearea unui instrument digital de vizualizare de date deschise (open data). Aplicând principii și bune practici utilizate în prezent în mediul digital, am reușit să facem acest prim pas și vom continua, alături de partenerii noștri, să îmbunătățim constant relevanța și experiența de utilizare a platformei meserii.ro. Ne bucurăm că noi, CivicNet, avem oportunitatea de a contribui la producerea unei schimbări pozitive în zona educației, lucrând astfel în scopul viziunii noastre: servicii digitale mai bune pentru cetățeni”
, spune Claudiu Ceia, președinte CivicNet.

Mai multe detalii despre cum funcționează Meserii.ro, seturile de date oficiale folosite în dezvoltare, dar și cele mai recente știri relevante pentru învățământul profesional și tehnic, se regăsesc pe platforma www.meserii.ro.
 
***
Despre OMV Petrom
OMV Petrom este cea mai mare companie de energie din Europa de Sud-Est, cu o producție anuală de ţiţei şi gaze la nivel de grup de 58,3 milioane bep în 2018. Grupul are o capacitate de rafinare de 4,5 milioane tone anual şi operează o centrală electrică de înaltă eficienţă de 860 MW. Pe piaţa distribuţiei de produse petroliere cu amănuntul, Grupul este prezent în România şi ţările învecinate prin intermediul a 794 benzinării, la sfârșitul lui 2018, sub două branduri, OMV și Petrom. 
 
OMV Aktiengesellschaft, una dintre cele mai mari companii industriale listate din Austria, deţine 51,011% din acţiunile OMV Petrom. Statul român, prin Ministerul Energiei, deţine 20,639% din acțiunile OMV Petrom, Fondul Proprietatea deţine 9,998%, iar 18,352% se tranzacţionează liber la Bursa de Valori Bucureşti și la Bursa de Valori Londra.
 
OMV Petrom este cel mai mare contribuabil la bugetul de stat, cu contribuții de 27,8 miliarde de euro reprezentând taxe, impozite și dividende plătite în perioada 2005 – 2018.
 
Din 2007, OMV Petrom a integrat în strategia sa de business principiile responsabilităţii corporatiste. În perioada 2007-2018, compania a alocat aproximativ 52,5 milioane euro pentru dezvoltarea comunităţilor din România, concentrându-se pe protecţia mediului, educaţie, sănătate şi dezvoltare locală.
 
În urmă cu aproape cinci ani, OMV Petrom și-a asumat un rol important în sprijinirea educației profesionale, atunci când a lansat campania „România Meseriașă” prin care susține învățământul profesional. În 2015 a luat naștere „Tabăra Meseriașilor din Țara lui Andrei”, un proiect de educație practică bazat pe ateliere de dezvoltare personală și profesională pentru elevi și profesori. În același an a fost lansată „Școala Petroliștilor”, un alt proiect educațional și între 2016-2017, OMV Petrom a lansat Campania națională de strângere de fonduri „Sandvișul Meseriaș”. În 2018 a fost lansat proiectul „Liga Elevilor Meseriași” format din elevi și profesori, care să aducă în dezbatere la nivel local și național problemele elevilor din acest sistem.
Mai multe detalii pe www.taraluiandrei.ro, secțiunea Tabăra Meseriașilor.  
 
Despre CivicNet
CivicNet este o organizație neguvernamentală românească, fondată cu scopul dezvoltării de soluții și proiecte de interes civic, prin intermediul tehnologiei digitale. Echipa CivicNet consideră că impactul cel mai puternic al tehnologiei apare atunci când soluțiile dezvoltate adresează nevoi reale ale societății în care trăim.
 
Viziunea CivicNet urmărește îmbunătățirea relației dintre cetățean și instituțiile statului, prin dezvoltarea unei generații mai bune de servicii digitale de utilitate publică și încurajând parteneriatele și colaborarea între sectoarele public, civic și privat. 
Alături de viitoare proiecte în domeniile sănătății, siguranței populației, alegeri electorale, CivicNet a lansat până în prezent FiiPregătit.ro – platforma națională de pregătire pentru situații de urgență și AlbaIuliasmartcity.ro – platforma oficială de prezentare a soluțiilor de tip smart city. 
 
Website l Facebook l Twitter l LinkedIn

_
_______________________________________
(1) Institutul National de Statistică, Tempo online, seria de date LMV102B